Доступність посилання

ТОП новини

План уряду Гройсмана – загальні наміри чи тактичні кроки?


Це перелік тактичних кроків, у ньому немає «космічних кораблів, які борознять простори Всесвіту» – експерт

План пріоритетних дій уряду на 2016 рік у четвер може остаточно затвердити Кабінет міністрів. Принаймні це анонсував, презентуючи документ минулого тижня, прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Напередодні його розглянула на своєму засіданні Національна рада реформ під головуванням президента Петра Порошенка, який назвав його «саме тим документом, який дозволяє впевнено дивитися у майбутнє». Експерти напрацювали низку своїх зауважень і сподіваються, що їх буде враховано в остаточній редакції урядового плану. Водночас деякі фахівці висловлюють сумніви в реалістичності поставлених завдань.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після презентації Плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав експертів, депутатів, широку громадськість до обговорення цього документа і внесення до нього пропозицій.

«Це нас врешті-решт відрізняє від популістів, які всі, всім і все обіцяють, але, на превеликий жаль, ніколи не казали про те, яким чином можна це зробити», – наголосив прем’єр у своєму відеозверненні в Facebook.

Володимир Гройсман пообіцяв, що документ остаточно буде затверджений з урахуванням пропозицій громадськості, яких надійшло кілька десятків.

У «Реанімаційному пакеті реформ» сподіваються, що будуть зокрема враховані їхні пропозиції та доповнення, які підготували експерти понад півсотні провідних неурядових організацій, об’єднаних на цій громадській платформі. Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин розповів, що деталі й уточнення стосуються судової реформи, правоохоронної діяльності, податкової, пенсійної, освітньої галузі тощо – практично всіх розділів 200-сторінкового документа. Але загалом урядовий проект експерти «Реанімаційного пакету реформ» оцінюють цілком позитивно.

За результатами другого кварталу ми матимемо перелік кроків, які вдалось зробити, а по-друге, подивимося, як уряд відреагує на те, що частина заходів не буде втілена
Ярослав Юрчишин

«Документ набагато кращий, ніж попередні плани дій урядів, які доводилося аналізувати. Він більш детальний, він більш практичний, в ньому є терміни і в ньому є відповідальні. Це дуже позитивно, бо вже за результатами другого кварталу ми матимемо перелік кроків, які вдалось зробити, а по-друге, подивимося, як уряд відреагує на те, що частина заходів не буде втілена. Наскільки ця відповідальність буде персоніфікована. Якщо так станеться, то це буде просто перемога», – зазначив він.

За оцінкою Ярослава Юрчишина, план дій уряду – це не презентація з гарними гаслами чи абстракціями на кшталт «космічних кораблів, які борознять простори Всесвіту», – це перелік реальних тактичних кроків, пов’язаних з виконанням вимог МВФ, Угоди про асоціацію з ЄС, адаптації оборонного комплексу до стандартів НАТО тощо.

«Я не побачив конкретики»

План пріоритетних дій уряду має дуже загальний характер, натомість стверджує доктор економічних наук, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко. Він свого часу обіймав посади заступника міністра фінансів та заступника голови Нацбанку, тож може порівняти з подібними урядовими документами, яких було дуже багато, але вони виконувалися, за словами економіста, максимум на 5%. Щоб документ дійсно став планом дій, потрібно прописати в ньому більш чіткі процедури, конкретні проекти, які можна назвати реформами.

Я прочитав уважно і погоджуюсь з усім. Але цього недостатньо, щоб запрацювала економіка
Олександр Савченко

«Покращити, посилити, вдосконалити. Я не побачив конкретики. Намагання правильні всі, я прочитав уважно і погоджуюсь з усім. Але цього недостатньо, щоб запрацювала економіка, і по-друге, дуже важливо зробити реальні реформістські кроки», – зазначив експерт.

Реальною реформою Олександр Савченко назвав, скажімо, вирішення проблеми пенсійного забезпечення шляхом обмеження найбільших пенсій, чисельності привілейованих пенсіонерів та підвищення пенсійного віку. Або зменшення державних витрат на 10% ВВП через суттєве скорочення кількості міністерств та інших чиновників. Натомість реформами називають підвищення тарифів на газ і тепло, зауважив експерт. Заплановані дії уряду можуть забезпечити економічне зростання на рівні 1-2%, але Україні потрібне зростання на 10-12%, для чого потрібні кардинальні реформи, наголосив економіст.

План пріоритетних дій Уряду містить плани роботи всіх міністерств і органів центральної влади в кількох ключових напрямках, серед яких: забезпечення макроекономічної стабільності, підвищення ефективності державного управління і послуг, ефективної протидії, запобігання та боротьби з корупцією, створення сприятливих умов для ведення бізнесу, а також зміну судової системи. Як вказано в документі, його головна мета – «забезпечення зростання рівня життя громадян і підвищення його якості завдяки сталому економічному розвитку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG