Доступність посилання

ТОП новини

У Криму запустили конвеєр політичних переслідувань мусульман – правозахисник


Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк (п) на суді у Грозному, архівне фото
Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк (п) на суді у Грозному, архівне фото

На думку координатора громадської організації «Євромайдан SOS», про це свідчить використання мусульманської організації Хізб ут-Тахрір у репресіях проти кримських татар

Росія і проросійські бойовики утримують в заручниках і політв’язнях близько 150 українців. Більшість з них утримуються на окупованих територіях, але близько десяти людей вже засуджено російськими судами на тюремні терміни від 3 до 20 років. Сьогодні в столиці Чеченської республіки Грозному мають оголосити вирок ще двом українцям – Станіславу Клиху і Миколі Карпюку, яким закидають в Росії участь у першій чеченській війні. Чи відпустять їх після вироку, як сталося із Надією Савченко?

Заручників, які перебувають на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, обмінюють і звільняють як офіційно, так і неофіційно. Офіційно цим займається Міжвідомчий центр звільнення заручників і пошуку зниклих безвісти, який працює при СБУ. Як наголосив представника центру і радник голови СБУ Юрій Тандіт, центр працює не лише через офіційні канали. Співпрацюють і з волонтерами, і з церквами, і громадськими організаціями. На сьогодні центр звільнив чи знайшов понад 3040 людей, наголосив він.

Нам дуже важливо займатися не лише переговорами, а й пошуками зниклих безвісти. Таких, за нашими даними, близько 650 людей
Юрій Тандіт

«На сьогоднішній день заручниками вважається 114 людей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях в Луганській і Донецькій областях. Також за даними СБУ, 11 людей незаконно знаходяться на території Російської Федерації. Нам дуже важливо займатися не лише переговорами, а й пошуками зниклих безвісти. Таких, за нашими даними, близько 650 людей», – повідомив Тандіт в коментарі Радіо Свобода.

Близько 400 осіб з цих 650 людей – мирні громадяни, повідомила координатор громадської організації «Блакитний Птах», волонтер Анна Мокроусова.

«Але також в нас є люди, які не входять до офіційних списків заручників. Їх заарештували на тому боці і не внесли до списків. Важко сказати, скільки саме таких людей, але там багато кого саджають за фейковими обвинуваченнями і тримають навіть без суду. Їх також в певній мірі можна вважати заручниками», – наголосила волонтер. Про це також розповідала журналістка Марія Варфоломеєва, яка більше року провела в полоні на території окупованого Луганська.

Одним з тих, кого все ж внесли до списку через увагу громадськості, став донецький релігієзнавець Ігор Козловський. Як написала на сторінці у Facebook представник України на переговорах із бойовиками Ірина Геращенко, на науковця чекає суд за обвинуваченням у шпигунстві.

Бойовики вже відверто не приховують, що звільнення заручників може відбутися тільки після амністії. Отже, незаконно утримувані українці стали справжніми заручниками ОРДЛО
Ірина Геращенко

«Бойовики вже відверто не приховують, що звільнення заручників може відбутися тільки після амністії. Отже, незаконно утримувані українці стали справжніми заручниками ОРДЛО. ОРДЛО обіцяли до сьогодні надати інформацію про релігієзнавця Козловського. Сьогодні вони заявили, що історика затримали...за шпіонаж, проти нього порушено кримінальні справи і буде суд, і плювати ОРДЛО на всі звернення щодо негайного звільнення літньої людини, історика», – написала Геращенко.

5,5 мільйонів заручників Кремля проживають на окупованих територіях – правозахисник

31 людина проходить за сфабрикованими кримінальними справами, що порушені за політичними мотивами, повідомила Радіо Свобода координатор громадської організації «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук.

«Насправді ми говоримо про три групи заручників Кремля. Перша група – це 31 людина, яка проходить, 19 з них знаходяться в окупованому Криму, 14 – в Російській Федерації. Друга група заручників Кремля – це люди, які досі знаходяться в підвалах окупованого Донбасу – як військові, так і цивільні. І третя група заручників – це приблизно 5,5 мільйонів людей, які проживають на окупованих територіях», – заявила правозахисник.

Більшість тих, хто знаходиться за ґратами в Криму, – кримські татари. Більша частина з них, за інформацією Матвійчук, проходять у справі організації «Хізб ут-Тахрір». В Україні організація працювала вільно, але в Росії була визнана терористичною ще в 2003 році.

Окупаційній владі не потрібно навіть доводити щось, можна взяти свідчення анонімного свідка, як це було раніше
Олександра Матвійчук

«Те, що вона з’явилася в цій справі, свідчить, що на території окупованого Криму запустився цілий конвеєр політичних переслідувань. Жертвами його можуть стати не лише кримські татари, а будь-який мусульманин. Окупаційній владі не потрібно навіть доводити щось, можна взяти свідчення анонімного свідка, як це було раніше», – вважає Матвійчук.

Найбільше стурбованість правозахисників викликають двоє обвинувачених українців, які перебувають в Росії – Станіслав Клих, вирок якому мають оголосити 26 травня в Грозному, і 74-річний Юрій Солошенко, якого засудили за шпигунство. Клих має пройти психічне лікування, а в Солошенка виявили онкологічне захворювання, розповіла представниця «Євромайдан SOS».

Чеченське правосуддя має особливості, невідомо як на нього вплине звільнення Савченко – адвокат політв’язня

В ефірі Радіо Свобода російський адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна розповіла, що судово-психіатрична експертиза, проведена за клопотанням захисту, показала, що у Станіслава психо-емоційний стрес, хоча він може продовжувати брати участь в судовому засіданні.

«На стадії підготовчого слідства Станіслава сильно катували, застосовували психотропні препарати. Поки він перебував в одиночній камері, його стан був стабільним. Але з початку судового процесу в нього було багато емоційних стресів – його обвинувачують у вбивстві тридцяти людей і поранення щонайменше ще тринадцяти. Йому також загрожує серйозний тюремний термін, тому його стан почав коливатися від дуже агресивного до абсолютно байдужого», – розповіла адвокат.

Станіслава Клиха і Миколу Карпюка в Росії обвинувачують у вбивствах російських солдат під час Першої російсько-чеченської війни в 1994-1995 роках. На думку адвоката, ніхто не звертає уваги на те, що відбувається в суді і як себе поводить підозрюваний. Зокрема на це не звертає уваги суд, наголосила Дубровіна.

Після травневої наради з головою Чечні Рамзаном Кадировим були змушені піти у відставку голова Верховного суду Чеченської республіки і ще кілька суддів. Через цю специфіку важко сказати, як звільнення Надії Савченко може тут вплинути
Марина Дубровіна

«Судова система в Чеченській республіці має свої, так би мовити, особливості. Після травневої наради з головою Чечні Рамзаном Кадировим були змушені піти у відставку голова Верховного суду Чеченської республіки і ще кілька суддів. Через цю специфіку важко сказати, як звільнення Надії Савченко може тут вплинути», – вважає адвокат.

На початку травня міністр юстиції Україні Павло Петренко заявив про намір подати запит на видачу Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, утримуваних в Росії, після набуття чинності їхнього вироку. Також до кінця травня позитивні новини стосовно ще двох українських полонених обіцяла Ірина Геращенко.

Правозахисники вказують, що це можуть бути не лише фігуранти «чеченської справи».

«Ми точно знаємо, що приблизно місяць тому в Москву з місць, де вони відбували покарання, перевели Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва. Ми сподіваємось на найкраще», – розповіла Олександра Матвійчук. Офіційні причини переводу – необхідність проведення слідчих дій.

Геннадій Афанасьєв був засуджений у «справі Сенцова-Кольченка» до семи років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Він дав свідчення проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі, але під час судового розгляду Афанасьєв відмовився від свідчень, заявивши про тортури під час допитів.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG