Доступність посилання

ТОП новини

ЄС залишить санкції для Росії до повного виконання Мінських угод – Туск


Президент Європейської ради Дональд Туск
Президент Європейської ради Дональд Туск

«Наша позиція щодо Росії, в тому числі економічні санкції, залишаться незмінними доти, доки в повному обсязі не будуть виконані Мінські угоди»

У Японії триває дводенний саміт країн «Групи семи» – США, Великобританії, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії. Росію на це зібрання не запрошують з часів анексії Криму. Але продовжують закликати її повернутися до правових міжнародних відносин та дій. Подібні заклики вже пролунали у четвер з острова Хонсю в національному парку Ісе-Сіма, де відбувається саміт.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Однією з перших заяв на саміті в Японії була заява від президента Європейської ради Дональда Туска, який відреагував на те, що напередодні Кремль звільнив з ув'язнення українку Надію Савченко, яка повернулася на батьківщину.

«Я сподіваюся, що після цього, безумовно позитивного знаку, я маю на увазі звільнення Надії Савченко, ми маємо сподіватися на наступні кроки. Сьогодні важко бути оптимістом через наш попередній досвід з Росією в цьому контексті, але я сподіваюся, що хоча б у форматі ЄС та «Групи семи» ми продовжимо спільний підхід і цілком впевнений, що ми готові продемонструвати глобальну солідарність з Україною в цьому драматичному конфлікті», – сказав Дональд Туск.

У зв’язку з анексією Криму та військовою агресією на Донбасі, Російську Федерацію вже третій рік не запрошують для участі в саміті, що відбувалися у 2014-му році в Бельгії і в 2015-му в Німеччині.

У червні 2015 року президент Європейської ради Дональд Туск заявляв, що Росію не будуть запрошувати до участі в самітах «сімки» доти, доки вона не припинить свою агресію.

«Два роки тому «Група семи» продемонстрували єдність з Європою, коли розгорівся конфлікт в Україні. І ми як і раніше єдині під час цього конфлікту. Європейський союз, як і «Група семи», як і раніше вважає, що ця криза може бути вирішена тільки в повній відповідності з міжнародним правом, особливо, з юридичним зобов’язанням поважати суверенітет України, територіальну цілісність і незалежність. Я хочу чітко заявити, що наша позиція по відношенню до Росії, в тому числі економічні санкції, залишаться незмінними доти, доки в повному обсязі не будуть виконані Мінські угоди. На жаль, поступ в реалізації Мінських угод є меншим, ніж ми сподівалися на рік тому на саміті в Ельмау», – наголосив Туск.

Серед інших тем, які мають бути обговорені учасниками саміту, пов’язані з пріоритетними напрямками політики японського прем’єр-міністра Сіндзо Абе. Одне з цих питань – безпека на морі, під яким приховані тривоги з приводу розширення присутності Китаю в спірних районах Південно-Китайського моря.

Крім того, на порядку денному – ініціативи в галузі глобальної охорони здоров’я, які включають також фінансування боротьби з тероризмом і епідеміями, а також посилення потенціалу жінок.

У саміті «Групи семи» в Японії беруть участь президент США Барак Обама, прем’єр-міністри Великобританії і Канади Девід Кемерон і Джастін Трюдо, прем’єр Японії Сіндзо Абе, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, глава ради міністрів Італії Маттео Ренці, а в неофіційній частині саміту присутні лідери ЄС – голова Європейської ради Дональд Туск і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

По завершенні саміту Обама стане першим чинним главою Білого дому, який відвідає Хіросіму, що зазнала атомного бомбардування в останні дні Другої світової війни в 1945 році.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG