Доступність посилання

ТОП новини

У Порошенка знову не знайшли порушень з офшорами


Відома юридична компанія не виявила в документах про реструктуризацію активів президента порушень українського законодавства

Відома юридична компанія «Бейкер і МакКензі» на прохання юридичних радників Петра Порошенка проаналізувала документи про реструктуризацію активів чинного президента через офшорні компанії і заявила, що не знайшла в них ніяких порушень українського законодавства. На цей крок радники Порошенка пішли після появи чергових звинувачень журналістів-розслідувачів про те, що такі порушення були. Та спростування наразі не змінюють негативної думки щодо офшорної діяльності президента України.

У Порошенка знову не знайшли порушень з офшорами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Компанія Baker & McKenzie – CIS, що входить до складу міжнародного юридичного велетня Baker & McKenzie International, підготувала свій меморандум із висновками щодо законності кроків реструктуризації активів президента на прохання його юридичних радників. Як сказали Радіо Свобода в Baker & McKenzie, вони не можуть коментувати цей документ без згоди клієнта.

Зміст меморандуму пояснив Микола Стеценко, керуючий партнер юридичної фірми «Авеллум», яка супроводжує операції реструктуризації активів Петра Порошенка. В інтерв’ю Радіо Свобода він розповів: «Суть висновків, до яких дійшли юристи юридичної фірми «Бейкер і МакКензі», полягає в тому, що реструктуризація, яку проводила група «Рошен», відповідає вимогам законодавства України, що для проведення такої реструктуризації не вимагалося отримання дозволів будь-яких державних органів України і що реструктуризація не передбачала жодних грошових переказів з України за кордон і була проведена виключно у формі обміну акціями».

За даними меморандуму, який оприлюднило агентство «Інтерфакс-Україна», в наданих «Бейкер і МакКензі» документах ішлося загалом про чотири операції. У трьох із них передавалися акції, без участі готівкових коштів, іще одна була здійснена в українських гривнях на території України.

«Бейкер і МакКензі» проаналізували всі документи, які пов’язані з цією транзакцією, і дійшли таких висновків, ґрунтуючись на нормах українського права», – каже Микола Стеценко про реструктуризацію активів, пов’язаних із Петром Порошенком.

Сама юридична компанія наголосила в меморандумі, що аналізувала тільки надані їй документи про цю реструктуризацію щодо її відповідності українському праву.

Офшорний скандал зашкодив рейтингові президента

Аналіз, замовлений відомій компанії, мав на меті з’ясувати законність цих операцій, яку вже кілька разів ставили під сумнів журналісти-розслідувачі. Вони, зокрема, стверджували, що принаймні в одній із них ішлося і про переказ готівкових коштів із України за кордон, здійснений без необхідної ліцензії Національного банку України. Юристи президента вже спростовували ці твердження.

Але сам по собі скандал, що виник навколо офшорних операцій Петра Порошенка, позначився на його рейтингах. Поважаний Київський міжнародний інститут соціології в середині травня здійснив опитування на замовлення невказаного клієнта, одне з запитань якого стосувалося й президента.

«У засобах масової інформації обговорюється інформація про наявність у власності у президента України Петра Порошенка компаній, зареєстрованих за кордоном у так званих офшорних зонах. На Вашу думку, повинен чи не повинен у зв’язку з цим Порошенко піти у відставку?» – запитали опитувачі. Майже половина – 48,6 відсотка опитаних – відповіли «безумовно, повинен».

Юристи президента вже пояснювали, що йшлося про реєстрацію офшорів на ім’я самого Порошенка з метою передати корпоративні права на його бізнес-активи в зовнішнє управління, так званий «сліпий траст», на час його перебування на посаді голови держави.

Зокрема, юридична фірма «Авеллум» заявляла, що створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів чинного президента в управління авторитетної міжнародної трастової структури, інвестиційного банку Rothschild, який не брався управляти українськими активами.

Дані про офшорні компанії президента спливли на поверхню після публікації журналістами-розслідувачами документів панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, що допомагала клієнтам створювати офшори. Коментатори наголошують, що саме по собі існування офшорних компаній іще не свідчить, що їхні власники обов’язково відмивають гроші чи приховують їх від оподаткування і що для офшорних компаній є й цілком легальні застосування.

На дотичну тему:

01.06.2016
Парламент наразі поховав ідею ТСК щодо офшорів

Мустафа Найєм: до офшорів та політичної корупції причетні особисто ініціатори створення ТСК – Тимошенко і Ляшко далі

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG