Доступність посилання

ТОП новини

В ОПЕК знову не стали регулювати ринок нафти


Це викликало невдоволення Росії, що не є членом картелю, але залежить від експорту нафти й цін на неї

Організація країн-експортерів нафти знову не стала встановлювати обмежень на видобуток нафти країнами-членами. Це вважають свідченням нового тертя між членами ОПЕК, що знижує її ефективність. Результати зустрічі організації розкритикували в Росії, яка до неї не належить, але потерпає від низьких цін на нафту, її вирішальний експортний продукт.

В ОПЕК знову не стали регулювати ринок нафти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Організація країн-експортерів нафти на своїй зустрічі у Відні засвідчила відсутність єдності, кажуть оглядачі. Головне суперництво, як і раніше, розгорнулося між Саудівською Аравією й Іраном. Ці дві країни, сунітська й шиїтська, змагаються за вплив у регіоні не тільки в нафтовидобувній галузі.

Ціни перебувають на рівні, прийнятному і для видобувачів, і для споживачів
Хасан Хафіз

Офіційно все лунало добре. «Країни-члени, ухвалюючи своє рішення, підтвердили свою відданість стабільному й урівноваженому ринкові нафти в той час, як ціни перебувають на рівні, прийнятному і для видобувачів, і для споживачів», – прокоментував речник ОПЕК Хасан Хафіз рішення не встановлювати ніяких обмежень на видобуток нафти для країн-членів.

Ринок цілком позитивний
Абдалла Салех аль-Бадрі

Дійсно, ціни на нафту, що в січні падали до 25–27 доларів США за барель, знову помітно зросли, хоч їм і далеко до рівнів попередніх років. Нині нафта продається приблизно по 50 доларів за барель. Тому генеральний секретар ОПЕК Абдалла Салех аль-Бадрі теж був оптимістичний: «Зараз обсяги, які ми видобуваємо, з погляду ринку розумні: ринок їх приймає, ціна поліпшується, отож ринок цілком позитивний, як ми це бачимо».

Але в той час, як Саудівська Аравія пообіцяла принаймні не йти на різке нарощування видобутку нафти й не влаштовувати «шок на ринку», Іран прямо заявив, що не зупиниться, доки не доведе свій видобуток до рівнів, що існували до запровадження проти нього міжнародних санкцій, нещодавно скасованих.

Позиція цих двох країн уже зірвала попередню спробу домовитися про обмеження видобутку у квітні – тоді у столиці Катару Досі зібралися і члени, і не члени ОПЕК. Іран на неї взагалі не з’явився. Саудівська Аравія на це заявила, що не погодиться ні на які обмеження, якщо на них не пристане й Іран.

Росія невдоволена, що ціни на нафту не підвищили

Така «бездіяльність» ОПЕК – картелю, що був створений із метою впливати на світові ціни на нафту – викликала невдоволення в Росії. Вона не належить до цієї організації, що видобуває третину всієї нафти на світовому ринку, але нині потерпає від низьких цін на вуглеводні, які є її головним експортним товаром і кошти за які є головним наповнювачем бюджету.

Речник російської нафтогазової компанії «Роснєфть», контрольованої державою, Михайло Леонтьєв розкритикував ОПЕК за нездатність виконувати функції регулятора цін. Як сказав він російському агентству «ТАСС», цю організацію можна порівняти з «привидом» чи з Лігою націй. Це міжнародне об’єднання, попередника нинішньої ООН, критикували за нездатність відвернути Другу світову війну, після її закінчення Лігу націй розпустили.

За словами Леонтьєва, ринкові нафти потрібне регулювання. Він навіть не виключив, що в майбутньому функції ОПЕК може взяти на себе якась нова організація.

А тим часом картель таки зміг досягти єдності принаймні в одному питанні, яке раніше теж викликало в ньому багато суперечок: на зустрічі обрали нового майбутнього генерального секретаря ОПЕК, що обійме посаду в серпні. Ним став ветеран нафтової галузі з Нігерії Мохаммед Баркіндо.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG