Доступність посилання

ТОП новини

Батьків прокурор. Підряд Ничипоренків (розслідування)


Чим закінчилось розслідування прокуратури щодо народного депутата Віталія Хомутинніка?

У звичайного прокурора батько – заможний народний депутат. Батько купує прокуророві квартиру та допомагає з придбанням авто. Прокурор розслідує справу співголови фракції батька у парламенті і згодом не пам’ятає, чи дійшла справа до суду. Батько та його фракція дає вирішальні голоси за генпрокурора. А новообраний керманич прокуратури перепризначає сина депутата на впливову посаду у головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури. Таку низку збігів встановили журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

У 2015 році у Верховній Раді стався гучний корупційний скандал. Журналісти сфотографували листування народного депутата Віталія Хомутинніка з тодішнім головою Одеської ОДА Ігорем Палицею, у якій депутат детально розповідав про ймовірні махінації на митниці, розписуючи суми, які нібито заробляє на «відкатах» експедитор та скільки йде працівникам митниці.

Листування народного депутата Віталія Хомутинніка з тодішнім головою Одеської ОДА Ігорем Палицею про ймовірні махінації на митниці
Листування народного депутата Віталія Хомутинніка з тодішнім головою Одеської ОДА Ігорем Палицею про ймовірні махінації на митниці

Тоді Київська прокуратура відкрила кримінальне провадження, прокурором у якому став саме Олексій Ничипоренко.

Саме Ничипоренко з лютого 2015 року розслідував резонансну справу – переписку народного депутата Віталія Хомутинніка з тодішнім головою Одеської ОДА Ігорем Палицею
Саме Ничипоренко з лютого 2015 року розслідував резонансну справу – переписку народного депутата Віталія Хомутинніка з тодішнім головою Одеської ОДА Ігорем Палицею

«Швидкість здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження насамперед буде залежати від того, які свідчення будуть дані тим же Хомутинніком або Палицею», – зазначав тоді він.

Тоді ніхто не знав, що Олексій Ничипоренко, який був прокурором у справі Хомутинніка, є сином екс-регіонала, а тепер народного депутата від групи «Відродження» Валентина Ничипоренка.

Народний депутат Валентин Ничипоренко з групи «Відродження» відмовився від коментарів
Народний депутат Валентин Ничипоренко з групи «Відродження» відмовився від коментарів

А співголовою групи «Відродження» є Віталій Хомутиннік.

Спочатку про конфлікт інтересів «Схеми» вирішили запитати у батька.

«У мене, безумовно, є на це питання відповідь. Але я даю інтерв’ю тільки у прямому ефірі», – відповів Валентин Ничипоренко.

Про конфлікт інтересів журналісти «Схем» запитали й у сина.

«Я жодного конфлікту інтересів не бачу. Який тут може бути конфлікт інтересів, якщо в Хомутинніка зняли телефон згори і він там спілкувався з приводу корупційних дій посадових осіб на митниці? То який це взагалі стосунок має до Хомутинніка?» – здивувався Олексій Ничипоренко.

Ба більше, переписку Хомутинніка про ймовірні махінації на митниці Ничипоренко-молодший називає повсякденним провадженням: «Це звичайне поточне провадження. Можливо, я якісь слідчі дії проводив. Мені це провадження нічим не запам’яталося. Це таке повсякденне провадження».

З початку розслідування минуло півтора року. Що сталося зі справою, прокурор Ничипоренко сьогодні не пам’ятає: «Ну однозначно, я дуже сумніваюся, що воно було передане до суду. Найімовірніше, воно закрите вже. Однак я точно цього не знаю. Я не пам’ятаю цього, чесно. Здається, коли я йшов із прокуратури міста Києва, воно ще перебувало у провадженні. При мені, здається, його не закривали. Хоча, можливо, закривали».

3 червня на сайті Генеральної прокуратури з’явилась інформація про те, що Олексія Ничипоренка призначено начальником першого слідчого відділу управління з розслідування злочинів, вчинених працівниками органів, які ведуть боротьбу зі злочинністю, Головного слідчого управління.

Майже місяць до того батько Олексія Ничипоренка Валентин Ничипоренко, як і усі депутати групи «Відродження», проголосував за призначення Юрія Луценка генеральним прокурором. «Схеми» запитали у сина, чи впливав батько на його призначення.

«Слухайте, я коли призначився, я батьку зателефонував і сказав: слухай, мене призначили начальником відділу. Він каже: а тебе що, звільняли? Я кажу: ну, звільняли. У нас реструктуризація. Він каже: ну, я тебе вітаю. Я думаю, що він не здогадувався. Я йому казав, що в мене там проблеми, але він жодним чином на це не впливав. На що впливати, скажіть: на те, що мене заново призначили начальником відділу?» – пояснив Олексій Ничипоренко.

Він переконує, що його не підвищили, а саме перепризначили за позитивні результати роботи: «У мене як була зарплатня, як були певні посадові обов’язки, так вони і залишилися. Мені цю посаду запропонували в робочому порядку. Я ні з ким не спілкувався і, на жаль, з Юрієм Віталійовичем (Луценком) також не спілкувався з цього приводу».

Батько сину допомагає

Батько прокурора – колишній регіонал, який голосував за закони 16 січня, Валентин Ничипоренко, – не бачить нічого дивного у кар’єрному зростанні сина: «Кар’єрне зростання Олексія пішло після Майдану. До цього він працював звичайним слідчим і заступником начальника відділу. Секрет, чому він так працював, дуже простий. Коли мій син йшов працювати у прокуратуру, я йому сказав: сину, ти що, йдеш робити кар’єру? Він каже, так. Я сказав: дуже простий секрет – не бери хабарів, жити буде тяжко. Не хвилюйся. Я тобі буду допомагати».

Згідно з декларацією, Ничипоренко Олексій Валентинович за 2014 рік заробив майже 173 тисячі гривень,яких 138 тисяч – заробітна плата, 26 тисяч – дивіденди та проценти, та ще 7 тисяч гривень – страхові виплати та відшкодування, пенсійні виплати. Родина Ничипоренка заробила 12 тисяч гривень. Саме стільки родина отримала у вигляді матеріальної допомоги. У власності Олексія Ничипоренка є авто Volkswagen Touareg 2013 року, а у його дружини – Volkswagen Tiguan 2012 року. Також Ничипоренко має квартиру площею 86 квадратних метрів та 144 тисячі гривень на рахунку в банку.

Олексій Ничипоренко раніше потрапив у сюжет програми «Схеми» про автопарк столичних прокурорів, які не відповідають їхнім заробіткам
Олексій Ничипоренко раніше потрапив у сюжет програми «Схеми» про автопарк столичних прокурорів, які не відповідають їхнім заробіткам

Олексій Ничипоренко походження квартири та авто пояснює допомогою батька.

«Батько мені допомагає матеріально. Я зараз проживаю в квартирі, яка була придбана за кошти батьків. Також у мене була дуже давно автівка Toyota Camry. Мені її подарували, коли я ще навчався. І потім мені батько подарував. Ну, не подарував. Я продав автомобіль цей свій, і от у мене було трохи власних заощаджень ще з весілля. Ми сіли з батьком і вирішили, що він мені допоможе, і скинулися. Я там дав свою частину грошей. Він, звісно, дав більшу суму, і ми придбали мені автомобіль, на якому я зараз їжджу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG