Доступність посилання

ТОП новини

Чи є в України шанси на безвізовий режим після його блокування для Грузії?


Shutterstock
Shutterstock

Ну і для чого потрібна була політика розширення ЄС на схід, якщо Грузія та Україна не зможуть отримати безвізовий режим? – оглядач

Рішення Берліна про відкладення лібералізації візового режиму для Грузії може позначитись і на відносинах Німеччини з Україною та зменшить здатність Берліна впливати на Київ. На цьому сходяться експерти та оглядачі. Як відомо у середу у ЄС було заблоковано ухвалення резолюції про безвізовий режим для Грузії. Проти лібералізації візового режиму виступили Німеччина, Франція, Бельгія та Італія.

«Не можу уявити, який інший крок міг з ще більшою вірогідністю зменшити вплив Берліна на Київ, ніж блокування процесу лібералізації візового режиму», – пише викладач Королівського коледжу у Лондоні Александер Кларксон.

При цьому експерт припустив, що рішення ЄС щодо Грузії може означати те, що Тбілісі «приносять у жертву» заради надання безвізового статусу Україні, так і те, що безвізовий режим для України також знаходиться під загрозою.

У середу Німеччина, підтримувана Францією та Італією, озвучила відповідну позицію в ході зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі. У цей час у Брюсселі перебував президент Грузії Маргвелашвілі з метою особисто сприяти позитивному голосуванню щодо безвізового режиму для Грузії.

«Ну і для чого потрібна була політика розширення ЄС на схід, якщо Грузія та Україна не зможуть отримати безвізовий режим?» – запитує московський кореспондент Financial Times Макс Седдон.

«Безвізовий режим мав стати першою конкретною справою ЄС на користь України. Але з огляду на те, що сталося з Грузією, малоймовірно, що Україна може цього очікувати», – пише журналіст Ян Бейтсон.

Негативний сигнал для України побачив у рішенні Берліна і єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган.

«Грузія виконала всі вимоги щодо візової лібералізації та заслуговує на те, щоб Рада Європи оперативно ухвалила рішення, яке відповідатиме законним очікування громадян. Процедура лібералізації візового режиму містить чіткі вимоги. Грузія та Україна їх виконали і мають отримати винагороду. Це питання довіри до ЄС!» – розповів у серії твітів єврочиновник, який мав зустріч з президентом Грузії.

У Берліні мотивували рішення стурбованістю громадськості щодо серії пограбувань осель, які буцімто здійснили грузинські кримінальні групи.

У німецьких ЗМІ розгорнута «анти-грузинська кампанія». З такою позицію виступили грузинські студенти, які навчаються в країні, повідомляє видання Agenda.de.

Обурені позицією німецької преси студенти звернулись до влади країни та ЗМІ з відкритим листом «Грузія – це не кримінальна країна».

Тиск з боку Росії, яка хоче зірвати отримання Грузією безвізового режиму, може бути причиною антигрузинської кампанії у Німеччині, наголосили автори листа.

«Лист наголосив на тому, що, відповідно до даних статистики, рівень злочинності у самій Грузії був значно меншим, ніж в деяких країнах ЄС. Окрім того, грузини у Німеччині скоюють значно менше злочинів, ніж інші іноземці (включно з громадянами ЄС) з країн, які мають безвізовий режим з ЄС», – пише Agenda.de.

Окрім того, автори листа припускають, що перебільшення злочинності серед грузинів у Німеччині могло бути ініційоване німецькими політичними силами, які намагаються збільшити страхи німців, пов’язані з іноземцями, та отримати більше голосів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG