Доступність посилання

ТОП новини

Гомофобія – це ірраціональна ненависть – ЛГБТ-активіст


Учасники Маршу рівності у Києві у 2015 році (ілюстраційне фото)
Учасники Маршу рівності у Києві у 2015 році (ілюстраційне фото)

«Є право на мирні зібрання. І поза законом будуть саме ті, хто фізично погрожуватиме Маршу рівності»

Вікторія Пархоменко

Львів – Олександр Завертаний – ЛГБТ-активіст, студент та регіональний представник Всеукраїнської благодійної організації «Точка опори». 12 червня він збирається на Марш рівності у Києві. У переддень акції Олександр Завертаний розповів свою особисту історію, а також те, коли зіткнувся з агресивною дискримінацією та чому не боїться відстоювати права ЛГБТ.

– Коли Ви зрозуміли, що Ви – гей?

– Десь у років 13, але через високий рівень внутрішньої гомофобії визнав це майже в 19.

– Як батьки відреагували на таку новину?

– Для них це було трошки неочікувано. Я їм розказав вранці, на Різдво. Батько тоді дивився телевізор. Він так і продовжував дивитися в одну точку хвилин 10. А мама тоді їла – і вона подавилася. Але потім ми поговорили. Тепер все цілком нормально. Я мамі показую своїх хлопців, вона їх оцінює.

– Тобто Ваші батьки спокійно ставляться? Прийняли Вас таким, яким Ви є?

– Мама більше прийняла, а батько досі надіється, що я змінюся.

– Ви зустрічалися з агресивними проявами дискримінації та гомофобних настроїв у зв’язку з Вашою сексуальною орієнтацією?

Олександр Завертаний
Олександр Завертаний

– Так, зустрічався – на Фестивалі Рівності 19 березня (у Львові – ред.). Крім цього випадку, із агресивною дискримінацією не стикався. Переважно дискримінація була така: мовляв, є речі, про які можна говорити, а є такі, про які не можна говорити. Мовляв, я маю це сам розуміти. Я хотів провести лекцію в «політесі» (університеті «Львівська Політехніка» – ред.) і так мені відповів чоловік, який був відповідальний, до якого я звернувся, щоб організувати захід.

– Тобто провести лекцію так і не вдалося?

– Ні, але я ще раз спробую.

– 12 червня в Києві буде Марш рівності. Ви збираєтеся на нього?

– Так.

– Артем Скоропадський, прес-секретар «Правого сектору», висловився у «Фейсбуці», що організатори заходу ще мають час відмовитися, адже вони (маючи на увазі радикалів) хочуть перетворити Марш рівності на «криваву кашу» . Вас це не зупиняє?

– Погрози завжди є, але це – не привід зупинятися. Держава має забезпечити захист будь-яким громадянам, які хочуть провести якусь публічну зустріч, що не суперечить закону. Є право на мирні зібрання, право на свободу слова, й у даному випадку ті люди, які будуть погрожувати і загрожувати фізично Маршу рівності, будуть поза законом.

– Ви оптиміст щодо прав людини для ЛГБТ?

– Якщо взяти мій приклад, то моя студентська група та знайомі лібералізувалися за 2 роки. Тому що я був біля них і постійно з ними спілкувався.

– Своєю присутністю Ви зробили їх толерантнішими?

– Так. Якщо більше людей будуть робити камінг-аут (відкрите визнання людиною своєї належності до сексуальної меншини – ред.), це не стане чимось дивним. Більшість людей думає, що ЛГБТ десь там, невідомо де. А насправді це – люди, які можуть працювати з будь-ким із нас – у компанії, на заводі, провідниками в поїздах, у ресторанному сервісі, адміністрації, будь-де.

– Ви й надалі плануєте займатися правозахисною діяльністю та правами ЛГБТ?

– Так.

– Якби Ви дивилися в очі агресивному гомофобу, що б йому сказали? Чи є взагалі сенс говорити з такими людьми?

– Звичайно, є сенс говорити. Я би скоріше не сказав, а почав би запитувати. Тому що людина дуже часто не може відпоcвіти на запитання, чому ЛГБТ – це погано. Ти хоч розумієш, що таке ЛГБТ? Що саме тебе хвилює в поведінці ЛГБТ? Люди дуже часто не знають, що відповісти. Гомофобія – це ірраціональна ненависть. Чіткого, логічного пояснення багато хто просто не має. Тому, на мій погляд, більш дієві – не стверджувальні фрази з мого боку, а запитання. І дискусія.

Автор: Євгенія Олійник
Автор: Євгенія Олійник

Слухати розмову повністю:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На цю ж тему:

08.06.2016
На місце питання мови і Бандери виходить ставлення до ЛГБТ – Ярослав Грицак

07.06.2016
Троє проти Деканоїдзе: чи дійсно поліція посварились через ЛГБТ?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG