Доступність посилання

ТОП новини

Троє проти Деканоїдзе: чи дійсно поліція посварились через ЛГБТ?


Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе
Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе

Охороняти порядок під час масових заходів – наш посадовий обов’язок – речниця поліції Києва

Київ – Відправити у відставку голову Нацполіції Хатію Деканоїдзе вимагали у вівторок троє людей, які назвалися співробітниками відомства. Вони заявили, що відмовляються захищати Марш рівності за участі ЛГБТ-активістів 12 червня. У поліції попередили, що відмовившись виконувати посадові обов’язки, будь-який поліцейський понесе відповідальність. Марш рівності – це правозахисна хода на завершення міжнародного форуму ЛГБТ «КиївПрайд», який відкривається у вівторок у Києві. За словами організаторів, цього року у ході хоче брати участь близько 20 депутатів Верховної Ради та іноземні політики. Деякі українські політичні сили правого спрямування вже заявили про намір «протидіяти» проведенню заходу.

Злочинним наказ забезпечувати порядок під час Маршу рівності, анонсованого на 12 червня вважає Андрій Ватолкін, який назвався співробітником Національної поліції Києва. Він – разом із двома колегами – скликали прес-конференцію біля будівлі головного управління відомства.

«Співробітники поліції розуміють, як між рядками читати ці слова «жорстко реагувати на всі провокації» – треба лупити, не розбираючись, усіх, хто стане поперек цього маршу, і всіх, хто буде проти. Ми думаємо, що нас звільнять ще до початку цього маршу, але що робити», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

У столичній поліції поки що не підтвердили і не спростували того, що ці люди працюють на них. Радіо Свобода надіслало у відомство інформаційний запит і очікує на відповідь.

Водночас речниця київської поліції Оксана Блищик зауважила, що забезпечення правопорядку під час масових акцій – це посадовий обов’язок кожного поліцейського.

«Вони повинні чітко виконувати свої функціональні обов’язки. Якщо вони їх не будуть виконувати, тоді є всі законні важелі впливу – серед іншого, це адміністративна відповідальність, дисциплінарна відповідальність. Якщо керівництво Нацполіції буде вважати, що їхні дії вказують на невиконання наших функціональних обов’язків, тоді до них будуть вживатися заходи дисциплінарного впливу», – сказала вона.

6 червня на прес-конференції представник головного управління Нацполіції Ігор Бойко спростував заяви про відмову поліцейських захищати порядок під час ходи.

Є чіткий розподіл між переконаннями і професійними обов’язками – Беррі

Спецпосланець Державного департаменту США з питань прав ЛГБТ людей Ренді Беррі у вівторок на брифінгу у Києві зазначив, що вже провів, зокрема, зустрічі із представниками КМДА та Національної поліції, і ті підтвердили готовність охороняти порядок під час маршу.

«Ви знаєте, у нас були схожі ситуації у Сполучених Штатах, коли люди із державних служб висловлювали свої приватні погляди, і я думаю, це нормально: люди вільні вірити, у що хочуть. Але те, що ми маємо у Штатах – це дуже чіткий розподіл між переконаннями і професійними обов’язками. Тим більше, є чітке визначення, що Україна – світська держава, так само, як і Сполучені Штати», – сказав спецпосланець.

Спецпосланець Держдепу США – про Марш рівності у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00


Дискримінація і насильство через належність до ЛГБТ має таку саму природу, як дискримінація і насильство через расову чи етнічну належність, наголосив Беррі. Раніше анонсувалось, що він візьме участь у відкритті міжнародного ЛГБТ-форуму «КиївПрайд», який розпочинається в Києві у вівторок. Загалом у рамках форуму заплановано близько 15 різних освітніх подій.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG