Доступність посилання

ТОП новини

Кремль злить Захід продовженням війни в Україні (світова преса)


«Головною ціллю російської закордонної політики є розмивання згуртованої позиції Заходу щодо російської агресії в Україні» – Newsweek

Американський тижневик Newsweek пише про безуспішні намагання Кремля розбити об’єднану позицію Заходу щодо санкцій проти Росії. Наймасштабніше періодичне видання Німеччини Sueddeutsche Zeitung пише про перемогу збірної Німеччини над збірною України в рамках групового етапу футбольного чемпіонату «Євро-2016». Поважний французький часопис Le Monde також пише про матч Україна-Німеччина в французькому місті Лілль.

Американський суспільно-політичний тижневик Newsweek вміщує матеріал «Путін намагається залякати Європу, щоб та скасувала санкції». Видання пише, що головною ціллю російської закордонної політики є розмивання згуртованої позиції Заходу щодо агресії Росії в Україні. Водночас багато що з тактики Москви є дещо незграбним і таким, що б’є по самій Москві. Отож, не дивина, що Європейський Союз знов має подовжити санкції проти Росії. Втім тижневик додає, що у самій Європі дехто відчуває певний дискомфорт щодо суворих санкцій, запроваджених у відповідь на агресію Росії на сході України, надто ті, хто працює у фінансовому та енергетичному секторах. Санкції також завдають шкоди економічним інтересам країн, які запроваджують санкції. Водночас минулого місяця, як нагадує видання, лідери країн «Великої сімки» підтримали подальше продовження санкцій проти Росії. Санкції прив’язано до повного виконання Росією Мінських угод і поваги до суверенітету України.

І ось саме з метою досягнення послаблення санкцій Заходу Кремль веде активну кампанію викривлення фактів і залякування, спрямовану на розбиття єдності Європи та США, а також в середині Євросоюзу. За цих обставин, як пише видання, з’являються доволі тривожні ознаки підтримки послаблення санкцій, які лунають від провідних соціал-демократів у Німеччині та від Сенату Франції. На додаток, правий уряд Угорщини може заблокувати консенсус з питання санкцій Євросоюзу на саміті ЄС у цьому місяці. Але загальні зусилля Кремля послаблюються власними внутрішніми протиріччями. Вбачаючи європейців слабкими, безпринципними та довірливими, Кремль дратує їх продовженням війни в Україні та пов'язаною з цими подіями російською пропагандою. Тижневик нагадує, що Кремль припустився подібної помилки у 80-х роках минулого сторіччя, коли не зміг досягти головної мети своєї закордонної політики – переконати НАТО не розміщувати ракети середнього радіусу дії у Європі у відповідь на розміщення радянських подібних ракет SS-20.

Newsweek пише, що тоді у 80-х Захід був дещо розділений у питанні надання СРСР технологій для побудови газопроводу з Сибіру до Європи та планів президента США Рейґана щодо так званої оборонної ініціативи, яка дістала назву «Зоряні війни». Тоді як нині Захід не має серйозних розбіжностей у своєму підході, що робить спроби Кремля з розбиття консенсусу Заходу значно складнішим. Усі ці чинники разом підривають зусилля Москви з послаблення позиції Заходу щодо агресії Росії в Україні. Пропаганда і брехня російських рупорів – Russia Today та Sputnik також виглядають не дуже ефективним знаряддям у руках Кремля. Хоча, як додає тижневик, посилений тиск з боку лівих сил та націоналістів у Європі може дещо послабити підтримку санкцій проти Росії. Захід має докласти максимальних зусиль, аби і надалі мати одностайну підтримку цих санкцій.

«Досить цікаві паралелі з 1980-ми роками»

Найтиражованіший часопис Німеччини Sueddeutsche Zeitung друкує статтю «Німеччина святкує перемогу 2:0 над Україною». У матеріалі повідомляється, що у своєму першому матчі групового турніру «Євро-2016» Німеччина подолала збірну України перед 43 035 глядачами стадіону «П’єр Моруа» у французькому місті Ліллі завдяки зусиллям Шкодрана Мустафі на 19-й хвилині, а також Бастіана Швайнштайгера на другій хвилині доданого часу наприкінці зустрічі. Газета зазначає, що забіг Швайнштайгера, який забив переможний гол українцям, відображав полегшення німецької збірної після перемоги над українцями, яка, на думку часопису, далась німцям досить складно. Видання додає, що аутсайдери у цій грі – українці, своєю грою вказали на певні проблеми збірної Німеччини у захисті. Втім далі газета наводить слова тренера німецької збірної Йоахіма Льова, який віддав належне Бастанові Швайнштайгеру, який вийшов на поле за 2 хвилини до того, як він забив свій переможний гол, заявивши, що те, що зробив «Швайні» за ті кілька хвилин на полі, демонструє наскільки важливою для збірної є його постать та досвід.

На додаток часопис оцінює те, наскільки важливу функцію у грі відіграв гравець німецької збірної албанського походження Шкодран Мустафі, який, власне, опинився у збірній лише тому, що травм зазнали основні гравці Матс Гуммельс та Антоніо Рюдігер. Саме Мустафі відкрив рахунок у грі проти українців, забивши гол на 19-й хвилині. Газета пише, що перемога над українцями стала вже п’ятою поспіль стартовою переможною грою на турнірах найвищого ґатунку для німецької збірної під керівництвом тренера Йоахіма Льова, що, на думку часопису, є гарним і позитивним знаком. Сам Льов зазначає, що він був менш задоволений грою своєї команди у першому таймі. Вже у другому таймі німці дещо покращили свою виконавську майстерність проти українців. При цьому, як каже Льов, напад Німеччини працював значно краще, ніж захист. Льов каже, що пульс німецької збірної дещо зашкалював у деякі моменти, наприклад, коли українець Євген Коноплянка завдав на 4-й хвилині потужного прицільного удару або коли високий український захисник Євген Хачеріді впритул пробив головою, що потребувало граничної майстерності він воротаря збірної Німеччини Ноєра, аби відбити той удар. Проте «найвалідольнішим», на думку газети, моментом для німецької збірної та її вболівальників стало вибиття м’яча з лінії воріт захисником Жеромом Боатенгом після удару українця Коноплянки. Те, що м’яч у тому моменті не перетнув лінію воріт збірної Німеччини, засвідчила спеціальна електронна система Hawk Eye.

Sueddeutsche Zeitung пише, що після доволі стрімкого першого тайму, збірна Німеччини вирішила перевірити українського голкіпера Андрія П’ятова з далекої відстані. На 52-й хвилині гри потужний удар Тоні Крооса струсонув стійку воріт П’ятова. Той таки П’ятов знов не схибив, коли бив Самі Хедіра. Газета пише, що, порівняно з першим таймом, у другій половині зустрічі українці не мали аж так надто багато моментів для взяття воріт німецької збірної. Можливо найреальніший і дещо дивакуватий момент стався на 88-й хвилині гри, коли Шкодран Мустафі якось незграбно і неочікувано відкинув м’яча назад на воротаря Ноєра, і той м’яч полетів у порожню браму німців. На щастя для німців, м’яч у ворота не поцілив, що могло б стати шоковим «балансиром» для українців. Насамкінець часопис пише про певні моменти, пов’язані з тим, що відбувалося поза межами стадіону «П’єра Моруа» у Ліллі. А саме про інцидент, коли приблизно з 40 німецьких футбольних хуліганів напали на групу українських уболівальників у центрі міста, внаслідок чого двоє осіб зазнали певних ушкоджень.

«Це не була гідна чемпіонів світу гра»

Найпопулярніший часопис Франції Le Monde також пише про матч України з Німеччиною на «Євро-2016» у Франції. Зокрема, стаття, присвячена перемозі Німеччини у її стартовій грі на чемпіонаті Європи називається «У матчі проти України Німеччину рятує воротар Ноєр». Газета зазначає, що на папері, збірна Німеччини, яка є нинішнім чемпіоном світу, розпочала матч проти України як фаворит. У реальності, Німеччина, хоча й здобула перемогу 2:0 над тямущими українцями, ставши першою збірною на «Євро-2016», яка здобула перемогу у два чисті м’ячі, не виглядала аж так переконливо. Ба більше, як додає часопис, німецька збірна у грі проти України мала покладатися на майстерність свого капітана – воротаря Мануеля Ноєра. Видання пише, що пообіді у неділю тисячі німецьких уболівальників під дощем пройшли дружними колонами кілька кілометрів вулицями французького Лілля до стадіону «П’єра Моруа». Втім, як додає газета, не лише німецькі вболівальники крокували тим маршрутом. До них приєднувались групи українських уболівальників у синьо-жовтих кольорах, і все виглядало доволі дружньо і невимушено.

Але далі газета повідомляє, що на тлі тієї загальної дружності і невимушеності, було таки зафіксовано хуліганські прояви з боку деяких груп німецьких футбольних фанів, що призвело до сутичок на центральній площі Лілля – Гран Плас. Кілька десятків німецьких хуліганів схопили стільці з кількох вуличних кафе, почавши жбурляти їх в українських фанів. було також вчинено кілька нападів на українців. Водночас видання підкреслює, що, не зважаючи на ці кілька прикрих інцидентів, загальна передматчева атмосфера у Ліллі була доволі веселою і спокійною. Прихильники німецько збірної і української збірної змішувались разом у старому центрі Лілля, збираючись великими групами на центральній площі, п’ючи пиво і спостерігаючи за традиційним у цій частині Франції недільним базаром на площі. Інші групи українських та німецьких уболівальників збиралися у парку міської цитаделі, ставши принадою для тих місцевих жителів, які вибігли у неділю на свою ранкову пробіжку. Святковій атмосфері також сприяло налаштоване і урочисте виспівування національних гімнів на стадіоні перед початком гри. Чисельна перевага німецьких уболівальників на трибунах стадіону імені «П’єра Моруа», на думку часопису, була відчутною.

Le Monde пише, що співочий ентузіазм німців на трибунах стадіону у Ліллі дещо затьмарив потужний удар українця Євгена Коноплянки на 4-й хвилині, коли лише майстерність капітана німецької збірної Мануеля Ноєра не зіпсувала початок гри для тисяч і тисяч німців на трибунах. Часопис додає, що той таки Ноєр знов врятував збірну Німеччини на 26-й хвилині, коли впритул головою пробив гравець збірної України Євген Хачеріді. У захисті німецької збірної, на думку французького видання, були помітні великі прогалини. Хоча, віддаючи належне захисникові німецької збірної Жеромові Боатенгу, французька газета зазначає, що його акробатичне винесення м’яча з лінії воріт після удару Коноплянки на 36-й хвилині гри, врятувало збірну Німеччини від великих неприємностей. Видання також згадує, що українці таки забили свій гол під кінець першого тайму, який, втім, не було зараховано через положення поза грою. У другій половині гри, знов таки, Мануель Ноєр чудово відбив потужний удар українця Ярослава Ракицького. Але, далі французька газета згадує, що Ноєра міг би спантеличити його власний захисник і автор першого голу в ворота українців Шкодран Мустафі, який раптово, цілком нескоординовано, перекинув м’яча через Ноєра за кілька хвилин до кінця гри.

«У матчі проти України Німеччину рятує воротар Ноєр»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG