Доступність посилання

ТОП новини

Про початок антикорупційної кампанії говорити передчасно – Дерев’янко


Розгляд подання на зняття недоторканності з депутата Олександра Онищенка може «зависнути» на кілька тижнів

Президент Петро Порошенко, перебуваючи в Миколаєві, заявив про відставку голови місцевої облдержадміністрації, керівників обласної поліції та прокуратури з огляду на бездіяльність боротьбі з корупцією. Того ж дня голова НАБУ Артем Ситник та керівник антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявили про подання на зняття недоторканності з народного депутата Олександра Онищенка, якому інкримінують привласнення державного майна у особливо великих розмірах і організація злочинного угрупування. А напередодні, виступаючи в Брюсселі, генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв невдовзі почати «велику рибалку на велику рибу». Натомість член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції позафракційний Юрій Дерев’янко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що наразі було би передчасно говорити про початок широкої антикорупційної кампанії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи подання на депутата Олександра Онищенка може бути розглянуте із дотриманням процедури до кінця тижня? Адже, свого часу, порушення процедури розгляду щодо депутата Ігоря Мосійчука призвело до того, що він оскаржив це питання в суді.

– Всю процедуру пройти до кінця тижня воно не зможе, якщо не відбудеться засідання профільного комітету – регламентного. Але комітети якраз збиралися напередодні, 15 червня. Якщо збереться екстрене позапланове засідання, скажімо, 16 червня в обід, то теоретично це можливо. Але не факт, що на одному засіданні буде надано достатню кількість інформації. Отже, теоретично це можливо, а практично – побачимо. У нас залишилося два сесійні дні, а потім два тижні несесійні. Тому, якщо це не винесуть найближчим часом, то це лише через два тижні може бути реалізовано.

– Вам не здається, що в Україні починається велика антикорупційна кампанія? Чого ви очікуєте від цих заяв?

Юрій Дерев'янко
Юрій Дерев'янко

– Поки що нічого такого мені не здається абсолютно. До того часу, поки не буде реальних дій, то будь-які заяви – це просто фоновий шум. Це вже четвертий генеральний прокурор після Революції гідності. Заяви робили всі, але за два роки нічого не зробили по суті.Тому заяви – заявами, але давайте подивимося на дії. Діями є порушені справи, арешт підозрюваних і доведення справи до суду.

– Ще хотілося б почути Вашу думку з приводу парламентського слідства, зокрема, комісії щодо розслідування офшорного скандалу. Які її перспективи?

Десь половина депутатів свідомо не була присутня в сесійній залі, щоби провалити цей проект постанови. Немає у них бажання нічого створювати

– Це питання поставили на голосування у той день, коли з «Блоку Петра Порошенка» десь половина депутатів свідомо не була присутня в сесійній залі, щоби провалити цей проект постанови. Немає у них бажання нічого створювати.

– Тобто цю ідею уже поховали?

– Ні, її не поховали. Звичайно, будемо вимагати, будемо тиснути, щоби її створювати. Але люди тепер мають робити висновки – за кого вони голосували.

Все одно треба створювати тимчасову слідчу комісію для розслідування всіх, без винятку, корупційних скандалів

Парламент немає сьогодні дієвого інструменту по тимчасових слідчих комісіях. Відповідний законопроект зареєстрований, підсипаний усіма лідерами усіх фракцій колишньої більшості. Тому що зараз немає коаліції, насправді – 223 депутати замість 226-ти. І ніхто не спішить його рухати далі. Зареєстрували – зафіксували, що начебто було таке бажання – але реально закон про тимчасові слідчі комісії не ухвалили. Тому перший крок важливий – цей закон ухвалити. Щоби ці комісії були не з правом дорадчого голосу, не характер рекомендацій мали, а щоб мали інструмент залучення реальних прокурорів, слідчих і детективів. Але, якщо навіть цього не станеться, то все одно треба створювати тимчасову слідчу комісію для розслідування всіх, без винятку, корупційних скандалів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG