Доступність посилання

ТОП новини

Санкції проти Росії: Рим і Москва готуються до періоду після санкцій


Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці
Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці

«Місія до Росії – це нагода діалогу з Москвою» – Маттео Ренці

Рим – У той час, як Євросоюз збирається продовжити дію економічних санкцій проти Росії на наступні півроку, окремі країни, а саме Італія відновлюють діалог з Москвою на найвищому рівні. У п’ятницю прем’єр-міністр Маттео Ренці перебуває у Санкт-Петербурзі як почесний гість економічного форуму. Там він зустрінеться з президентом Володимиром Путіним. Як оцінювати візит італійського прем’єра в контексті санкційного режиму ЄС стосовно Росії? Чи свідчить це про майбутнє послаблення санкцій або ж просто йдеться про захист національних інтересів?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На берегах Неви висадився потужний десант італійських політиків, а ще більше бізнесменів, їх понад 200. Ще б пак, Італія – єдина країна ЄС – почесний гість міжнародного економічного форуму в Росії. Італійцям надали окремий павільйон для ділових переговорів та презентації бізнес-проектів від 22 відомих компаній країни. Підприємці з Апеннін підпишуть з росіянами бізнес-угоди на мільярди євро, інформують очільники делегації.

«За 20 років історії цього заходу вперше запросили і відгукнувся на запрошення прем’єр країни «Великої вісімки». Італійський прем’єр разом з російським президентом відкриють у п’ятницю пленарну частину форуму, лідери двох країн візьмуть участь у круглому столі, що відбудеться в італійському павільйоні», – повідомив на прес-конференції Антоніо Фaлліко, голова бізнес-асоціації «Пізнати Євразію».

Прем’єр-міністр Маттео Ренці нагадав, що серед учасників форуму є також голова Єврокомісії Жан Клод Юнкер. За словами лідера Італії, їхня місія до Росії – це нагода діалогу, який може бути корисним для відновлення відносин з Москвою. «Росія повинна виконати усі пункти Мінських угод, і ми працюємо у цьому напрямку», – сказав Ренці.

Спроба балансу

Незалежний оглядач, автор книжок про Україну Массиміліано Ді Паскуале називає візит глави уряду до Росії ризикованим. Таким чином, продовжує журналіст, Маттео Ренці прагне урівноважити свою позицію стосовно зовнішньої та внутрішньої політики країни, що не завжди виходить. На думку аналітика, головним є не факт візиту, а те, що Маттео Ренці та Жан Клод Юнкер скажуть Путіну в Санкт-Петербурзі.

«Цим візитом Маттео Ренці дає зрозуміти, що він таки переймається долею італійських підприємців. Прем’єра не можна вважати проросійським, але він і не проти Росії, він просто повинен мати на увазі, що Італія – давній партнер Росії, і за цим стоять великі економічні інтереси з Москвою. Тож, цей візит важливіший для внутрішньої, аніж зовнішньої політики Італії. Глава уряду таким чином реагує на критику опозиції, яка вважає, що Ренці повністю продався американцям, підтримує санкції, і не захищає інтереси своєї країни», – підсумовує Массиміліано Ді Паскуале.

Побіжно згадуючи про складну міжнародну ситуацію довкола українсько-російської війни, проурядове видання La Repubblica зазначає, що італійський великий бізнес дивиться у майбутнє, адже санкції рано чи пізно скасують. В економічній сфері Рим, як і раніше, намагається продовжувати двосторонню співпрацю з Москвою, і не завжди дослухатися вказівок з Брюсселя. Попри укладені нові угоди, їхній реалізації однак заважатимуть санкції, скасування яких реально почнуть обговорювати на початку наступного року, констатує часопис.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG