Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство депутата британського парламенту шокує Сполучене Королівство


Вшанування пам'яті Джо Кокс у Лондоні. 16 червня 2016 року
Вшанування пам'яті Джо Кокс у Лондоні. 16 червня 2016 року

«Джо Кокс була яскравою зіркою. Ми втратили цю зірку» – прем’єр-міністр Камерон

Лондон – У Великій Британії надходить реакція на вбивство депутатки британського парламенту від Лейбористської партії Джо Кокс, яку було застрелено в її виборчому окрузі у графстві Західний Йоркшир. Новини щодо вбивства парламентаря буквально шокували британське суспільство напередодні проведення референдуму щодо членства Сполученого Королівства в Європейському союзі. Обидві кампанії – «за» і «проти» – оголосили про тимчасове припинення діяльності на знак пошани до Джо Кокс, яка активно виступала за збереження членства Британії в ЄС.


Деталі того, що сталося у четвер в обід у доволі жвавому центрі містечка Берсталл, що у графстві Західний Йоркшир на півночі Англії, й надалі з’ясовуються, і, згідно з даними поліції, є дещо розмитими. Втім, згідно зі свідченнями очевидців, відомо, що чоловік англійської зовнішності здійснив низку пострілів, а потім напав з ножем на тендітну 41-річну депутатку британського парламенту від лейбористської партії Джо Кокс.

Тіло депутатки знайшли у калюжі крові на тротуарі. Напад стався на підході до офісу виборчого округу, де Кокс приймала своїх виборців. Свідки також кажуть, що чоловік кілька разів голосно гукнув: «Постав Британію на перше місце!» Вбивши депутатку Джо Кокс, той чоловік спокійно пішов собі вулицею. Поліція заарештувала 52-річного місцевого жителя на ім’я Томас Мейр десь за два кілометри від місця злочину.

«Найкраща присвята Кокс – це просування добра»

Джо Кокс вела активну кампанію у таборі прихильників членства Великої Британії у Європейському союзі, була надзвичайно активним депутатом-лейбористом. У своїй реакції на вбивство депутатки прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон визначив Кокс, як справжню «зірку» Вестмінстера.

«Вона виявляла активний інтерес щодо того, як можна допомогти сирійським біженцям. І Джо вважала це саме тим, що треба робити. Вона мала велике серце і вела надзвичайно активні кампанії як депутат парламенту. Джо Кокс була яскравою зіркою. Зіркою у парламенті, зіркою у своєму виборчому окрузі. Ми втратили цю зірку», – заявив Камерон.

Прем'єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон (другий ліворуч), лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін (праворуч), Джон Берков, спікер палати громад (другий праворуч) та лейборист Хіларі Бенн вшановують пам'ять Джо Кокс. 17 червня 2016 року
Прем'єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон (другий ліворуч), лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін (праворуч), Джон Берков, спікер палати громад (другий праворуч) та лейборист Хіларі Бенн вшановують пам'ять Джо Кокс. 17 червня 2016 року

Реакція на вбивство депутата-лейбориста Джо Кокс надходить з усіх куточків британського суспільства і з-за кордону. Зокрема керівник Англійського банку, канадієць Марк Карні висловився щодо присвяти пам’яті Джо Кокс.

«Найкращою присвятою пам’яті Джо Кокс у цих стінах, у цьому місті і у цій країні буде відновлення нашої спільної налаштованості, безвідносно до розбіжностей у поглядах, у напрямку просування загального добра у Сполученому Королівстві, та у цілому світі», -- зазначив керівник Англійського банку.

Вбивство депутатки британського парламенту підняло питання безпеки парламентарів у Британії. Останнім депутатом Вестмінстера, якого вбили, був Іен Ґау. Він загинув від бомби ІРА 1990 року. Нині планують радикально переглянути гарантування безпеки депутатів на всіх рівнях.

Тим часом поліція розслідує можливі причини вбивства депутатки Джо Кокс, якій протягом останніх трьох місяців надходила низка погроз, і поліція знала про це.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG