Доступність посилання

ТОП новини

Київ і Ватикан звірили годинники


Президент України Петро Порошенко під час зустрічі із кардиналом П’єтром Пароліном. Київ, 17 червня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час зустрічі із кардиналом П’єтром Пароліном. Київ, 17 червня 2016 року

Президент України та кардинал папи Римського домовилися про захист інтересів України у світі, гуманітарну підтримку українців та співпрацю щодо звільнення полонених на сході

Київ – Україна і Ватикан координують зусилля щодо невизнання анексії Криму на міжнародному рівні, католицька церква продовжує надавати українцям гуманітарну допомогу, а папа Римський Франциск отримав запрошення до України. Про ці та інші підсумки своєї зустрічі у Києві заявили представник Ватикану, кардинал Пєтро Паролін та президент України Петро Порошенко. Окрім того, кардинал закликав розвязувати українсько-російський конфлікт на сході України шляхом переговорів. Релігієзнавці вважають візит представника Ватикану до Києва та низки українських міст демонстрацією підтримки України в умовах українсько-російського конфлікту.


Президент України Петро Порошенко заявляє, що представники Ватикану могли б долучитися до переговорного процесу зі звільнення українців, яких утримують e Росії, а також угруповання «ДНР» і «ЛНР». Про це він сказав після зустрічі з державним секретарем Ватикану, кардиналом П’єтро Пароліном, що відбулася у Києві в Будинку з химерами.


«Ми домовилися скоординувати наші дії з приводу долучення Святого Престолу до гуманітарних місій із звільнення заручників, які перебувають у полоні», – сказав Порошенко, додавши, що через російську агресію багато українців потрапили в полон і досі перебувають у неволі.

Він наголосив, що результатом російської агресії на сході України стала загибель 10 тисяч людей і поранення понад 20 тисяч, а також те, що понад 1,6 мільйона українців залишили свої домівки.


Порошенко також подякував Ватикану за його зусилля на шляху досягнення миру в Україні та гуманітарну допомогу українському народові. Зокрема він згадав, що 24 квітня цього року з ініціативи Ватикану в усіх католицьких храмах ініціював молитву за Україну та збір коштів для неї. За словами українського президента, вони з кардиналом також домовилися координувати політику Києва та Ватикану щодо невизнання анексії Криму Росією та щодо надання Україні безвізового режиму з ЄС. Коли Україна отримає такий режим, у Ватикані збільшиться кількість українських паломників, констатував Петро Порошенко.


Під час зустрічі з П’єтро Пароліном ішлося також про завершення процесу беатифікації – причислення до сану святих – митрополита Андрея Шептицького, додав український президент.


Кардинал: Ватикан – за розв’язання українсько-російського конфлікту шляхом переговорів

Зі свого боку, державний секретар Ватикану, кардинал П’єтро Паролін наголосив, що допомога Україні з боку католицької церкви триватиме і надалі, та що Святий Престол підтримує вирішення конфлікту в Україні шляхом переговорів.

«Я приїхав сюди засвідчити інтерес папи Римського Франциска до України. Я побував у Запоріжжі, зустрівся з вимушеними переселенцями із зони конфлікту і мене вразили їхні історії. Хотів би наголосити, що Святий Престол прагне допомогти в гуманітарній сфері, щоб вирішити ті проблеми, про які ви, пане президенте, згадали у своїй промові. І ми глибоко переконані, що тільки діалог між сторонами може допомогти досягти мирного вирішення ситуації», – сказав кардинал.


Держсекретар Ватикану додав, що Святий Престол виступає за переговорний процес для пошуку вирішення конфлікту в рамках міжнародного права, зокрема в питанні кордонів і території України.

Релігієзнавець Максим Васін вважає візит кардинала Ватикану та його зустріч з українцями у регіонах демонстрацією підтримки України в умовах збройного конфлікту.

«Ця зустріч є свідченням того, що для Ватикану події в Україні відгукуються болем. І католицька церква хоче зробити промовистий жест – підтримати потерпілих від війни, які втратили житло, здоров’я, а дехто з рідних і близьких. Такий візит свідчить про підтримку Святим Престолом українського народу та його боротьби за свою незалежність», – каже експерт.

Максим Васін визнав, що нині можна спостерігати пожвавлення діалогу між Києвом і Ватиканом. І оскільки Петро Порошенко у своєму виступі згадав про беатифікацію митрополита Андрея Шептицького, то очевидно, що це питання є в полі зору Святого Престолу, та що цей процес найближчим часом має прискоритися.

18 червня кардинал П’єтро Паролін має намір відвідати Львів, де планує зустрітися з вірянами та освятити місце під спорудження благодійного осередку «Карітас-Спес» і храму римо-католицької парафії святого Івана Павла Другого.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG