Доступність посилання

ТОП новини

Савченко – Європі: українці платять за ваш спокій, але «тільки разом ми переможемо»


Народний депутат України Надія Савченко під час виступу у Парламентській асамблеї Ради Європи. Страсбург, 20 червня 2016 року
Народний депутат України Надія Савченко під час виступу у Парламентській асамблеї Ради Європи. Страсбург, 20 червня 2016 року

Повернення Росії до ПАРЄ можливе лише тоді, коли вона звільнить ув’язнених, Східну Україну і Крим – британський депутат Ґейл

Брюссель – Заявити на повний голос про російську агресію, кровопролиття на Донбасі та заклик до звільнення ув’язнених Росією українців – таку мету обрала для свого дебюту на європейській політичній арені Надія Савченко, яка 20 червня взяла участь у першому засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи. Закликавши не повертати повноважень делегації Росії, вона зазначила, що нікому не бажає таких сусідів.


«Пані Савченко, цей дім демократії віднині є і Вашим домом», – заявив, відкриваючи літню сесію голова Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аґрамунт. Свій перший робочий день у Страсбурзі народний депутат України Надія Савченко, яка ще й є членом української делегації в ПАРЄ, закликала Парламентську асамблею «твердо і послідовно» підтримувати Україну, яка протистоїть російській агресії.

Народний депутат України Надія Савченко та голова Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аґрамунт. Страсбург, 20 червня 2016 року
Народний депутат України Надія Савченко та голова Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аґрамунт. Страсбург, 20 червня 2016 року

Виступаючи у понеділок на відкритті цієї сесії, українка була такою ж відвертою, як зазвичай.

Зараз Україна стоїть на передовому рубежі вогню. Ми платимо за спокій Європи й за мир своєї країни своєю кров’ю і життями своїх людей
Надія Савченко

«Зараз Україна стоїть на передовому рубежі вогню. Ми платимо за спокій Європи й за мир своєї країни своєю кров’ю і життями своїх людей. Я прошу вас підтримати нас у цьому своєю твердою, послідовною і чіткою позицією. Тільки разом ми переможемо», – закликала вона.

Савченко також заявила, що не можуть бути повернуті повноваження у ПАРЄ делегації Росії, держави, яка «не поважає прав людини й імунітету депутата Парламентської асамблеї Ради Європи».

Це не кроки Путіна на зустріч, а демонстрація своєї зверхності – Савченко

Країна, яка обіцяла й гарантувала безпеку після атомного роззброєння України, нанесла нам удар у спину
Надія Савченко

«Країна, яка обіцяла й гарантувала безпеку по Будапештському меморандуму після атомного роззброєння України, нанесла нам удар у спину. Це – зрада, – заявила Савченко. – Не може бути повернута делегація, яка не поважає прав людини, не поважає імунітету делегата, так, як це Росія робила зі мною».

При цьому, додала вона, «надаючи волю мені й іншим українцям, Путін не робив кроки назустріч, а лише засвідчував свою зверхність».


Савченко зазначила, що вона була викрадена, і що це є порушенням прав людини. І «так само були викрадені всі українці, що наразі перебувають у Росії, і теж продовжуються викрадення кримських татар із Криму. За це слід відповідати у Європейському суді (з прав людини – ред.)», – сказала вона.

Ар’єв: поновити росіян у ПАРЄ – це зруйнувати дім демократії

Депутати ПАРЄ радо вітали довгоочікувану присутність Савченко у Страсбурзі.

Представник Великої Британії Роджер Ґейл закликав не поновлювати чинності російської делегації в ПАРЄ аж доки Москва не звільнить в’язнів, Сходу України та Криму.

«Ми сподіваємось й очікуємо повернення кожного несправедливо ув’язненого в Російській Федерації. Коли цей час настане, коли Росія звільнить Східну Україну, коли вони звільнять Крим, – лише тоді буде час для оцінки майбутнього (російської делегації) в Парламентській асамблеї. І я б навіть порадив: ні хвилиною раніше», – каже британський депутат.

Володимир Ар’єв
Володимир Ар’єв

Голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв теж закликав колег не забувати про інших в’язнів і не знижувати тиску на Москву: санкціювання російської делегації, позбавленням їх права голосу в ПАРЄ дає свої результати, воно є ефективним.

«Рада Європи була основана на правах людини й повазі до верховенства закону, – нагадав Ар’єв. – Якщо держава-член відповідає цим критеріям, то вона може сидіти тут з нами. Інакше ми зруйнуємо наш спільний дім демократії, честі та справедливості».

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Ще до початку сесії, як повідомив посол України при Раді Європи Дмитро Кулеба, Надія Савченко звернулася до голови Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аґрамунта із проханням посприяти у звільненні утримуваних у Росії громадян України.

«Зустріч Савченко з головою ПАРЄ. Надія просить допомогти витягнути наших в’язнів з Росії», – написав він у своєму мікроблозі Twitter.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG