Доступність посилання

ТОП новини

Brexit: шотландські риболови тримають курс на вихід із ЄС


Референдум щодо ЄС. Що скажуть рибалки в Шотландії? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Референдум щодо ЄС. Що скажуть рибалки в Шотландії?

23 червня референдум, що вирішить долю Великобританії у складі ЄС

23 червня – день референдуму, що вирішить долю Великобританії у складі Євросоюзу. Соцопитування до голосування свідчать, що охочих лишатися в ЄС трохи більше, ніж противників перебування у Союзі. Тим часом риболови із шотландського міста Пітерхеда вже визначилися зі своїм курсом. Хоч більшість вилову вони продають саме до континентальної Європи, зі спільною рибною політикою ЄС хочуть попрощатись.

Місто Пітерхед, що на північно-східній межі Шотландії, дуже залежить від продажу риби. І значна її частина призначена для експорту до континентальної Європи. Утім навіть такі тісні торговельні зв'язки не завадять багатьом із мешканців містечка проголосувати за Brexit – вихід Великобританії з складу ЄС.

«Якщо нам гарантуватимуть контроль над шотландськими водами, я думаю, всі місцеві риболови голосуватимуть за вихід», – вважає закупник риби Віл Кларк.

У шотландських водах рибу може ловити будь-яка країна ЄС

Риболовля – це досить непростий бізнес із багатьма нюансами. Протягом багатьох десятиліть місцеві запаси виснажувались через виснаження рибних резервів. Щоб вирішити проблему, ухвалили спільну рибну політику Європейського Союзу. Вона чітко встановлює квоти: скільки і якої риби може виловлювати держава, аби не порушити баланс. При цьому, працювати в багатих шотландських водах може судно будь-якої країни ЄС.

«70% європейської квоти ловиться в наших водах. Із цього наших – 14%. То чому би не вийти зі складу ЄС?», – додає закупник.

Завдяки європейському регулюванню, запаси риби майже відновились. Тож і квоти на багато видів риби останнім часом підняли. Утім це не втішає шкіпера риболовного корабля Budding Rose Пітера Брюса. Він планує 23 червня голосувати за вихід країни з ЄС.

«Після запровадження спільної рибною політики риболовецький флот Великобританії почав занепадати. Стало значно менше риболовецьких господарств та працевлаштованих людей. Ми хочемо повернути собі контроль», – каже шкіпер.

Error rendering VK.

«Ми готові ризикнути» – шотландський риболов

Невідомо, які торговельні ускладнення може принести шотландському Пітерхеду вихід Великобританії з ЄС. Або як міністри і члени парламенту в Лондоні реагуватимуть на будь-який торговий конфлікт.

«Ми побоюємось, що наші власні депутати не дуже дбають про риболовну галузь. Так, це є таке, утім ми готові ризикнути», – додає Брюс.

Два соціологічних опитування свідчать, що мінімальна більшість жителів Великобританії, зокрема Шотландії – проти виходу з ЄС. Хоча саме у риболовецькому регіоні Шотландії більшість складають євроскептики.

Над матеріалом працювали Кетлін Мур та Яна Полянська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG