Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ОБСЄ потрапили під обстріл у Водяному 22 червня


Представники Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ вночі 23 червня повідомили, що потрапили під обстріл у контрольованому урядом України населеному пункті Водяне, розташованого за 94 кілометри на південь від Донецька. За даними спостерігачів, свій приїзд туди 22 червня вони координували з представниками Спільного центру контролю і координації режиму припинення вогню на Донбасі (СЦКК).

«Об 11:18 СММ діяла в режимі пішого патруля і говорила з подружжям у їхньому будинку, коли на село впали сім мінометних снарядів, імовірно, калібру 82 міліметри», – мовиться в повідомленні.

«СММ і представники Збройних сил України, включно з українським представником у СЦКК, сховалися в будинку. СММ негайно зв’язалася з членами дзеркального патруля СММ у контрольованому «ДНР» Комінтернові (це за 23 кілометри на північний схід від Маріуполя), який був у супроводі представника Збройних сил Російської Федерації в СЦКК, щоб розв’язати ситуацію», – повідомляє сайт ОБСЄ.

«Через 15 хвилин, коли ситуація була оцінена як безпечна, члени патруля вийшли з будинку і пішли до двох броньованих машин СММ, що стояли приблизно за 70 метрів на захід від будинку. У цей час патруль почув ще два вибухи, імовірно мінометних мін, що пролунали в селі, і це змусило членів патруля лягти на землю, перш ніж вони змогли безпечно досягнути своїх транспортних засобів», – звітують спостерігачі.

Також, за їхніми даними, впродовж всього цього часу водії місії залишалися в своїх машинах.

«Звідти вони спостерігали один вибух на відстані близько 100–150 метрів на північ, а також інший на такій же відстані в напрямку на південний схід. Одна міна спричинила пожежу в будинку в південно-західній частині села; будинок сильно горів, коли патруль залишив населений пункт», – мовиться в повідомленні.

Спостерігачі місії ОБСЄ повернулися на свою базу в Маріуполі близько 13:00.

У зведенні штабу АТО за 22 червня також ідеться про цей та два схожі інциденти в інших місцевостях.

«Зафіксовано три обстріли населених пунктів. Зі 122-міліметрових самохідних артустановок російські окупанти вели вогонь по житлових масивах Авдіївки та Первомайського, а з 82-міліметрових мінометів – по Водяному, що на Маріупольському напрямку», – інформують у штабі АТО.

Сайти сепаратистів про події у Водяному не повідомляють.

Внаслідок бойових дій між урядовими силами і підтримуваними Росією сепаратистами в східній частині України з квітня 2014 року загинули понад 9300 людей.

Укладені в лютому 2015 року в Мінську угоди передбачають припинення вогню та інші заходи для припинення конфлікту, але насильство в регіоні триває.

XS
SM
MD
LG