Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалити закон про вибори на Донбасі несподівано – план чи фейк?


Засідання Верховної Ради. Архівне фото
Засідання Верховної Ради. Архівне фото

Якщо закон ухвалять, це буде ще одним аргументом на користь України про виконання Мінських угод – політолог

У «Самопомочі» стверджують, що в останній день роботи Верховної Ради перед відпусткою буде ухвалено закон про вибори на нині окупованій частині Донбасу. Останнє літнє пленарне засідання відбудеться 14 липня. Зробити це нібито планують, аби уникнути суспільного тиску. Втім, в коаліції ці заяви називають фейками та рекомендують «хреститись, якщо ввижається».


Депутат від «Самопомочі» Роман Семенуха стверджує, що в останній день роботи Верховної Ради перед літньою відпусткою, може бути зареєстрований закон про вибори на окупованих територіях. Ба більше, його ніби хочуть ухвалити за один день у термін до 15 липня, щоб уникнути тиску громадськості, бо наступна сесія аж у вересні. Депутат каже, що дізнався про це з кількох джерел і пов’язує такий можливий розвиток подій із міжнародним тиском задля виконання Мінських домовленостей.

«Європейці і американці вимагають виконання того, що підписав Кучма, а там чітко прописано, що відведення військ відбувається після проведення виборів на наступний день після проведення виборів почнеться відведення військ. Звичайно, ніякого відведення не буде», ­– зазначає Роман Семенуха.

Депутат припускає й ще один варіант – сесію не закриють і в будь-який час влітку зможуть скликати депутатів для ухвалення важливих законів, як це було минулого року.


Вірогідність є – заступник голови Верховної Ради

Оксана Сироїд
Оксана Сироїд

Підтверджує Радіо Свобода таку ймовірність і віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд, яка теж представляє «Самопоміч». Вона зазначає, що поява закону в залі означатиме і наявність голосів для ухвалення.

«Хоча офіційної інформації немає, але ми знаємо таку практику, коли подібні законопроекти можуть з’явитися в парламенті за одну ніч і поставлені на голосування в залі», – зауважує заступник голови Верховної Ради.

Віталій Купрій
Віталій Купрій

Віталій Купрій, позафракційний депутат, каже, що теж чув про подібний сценарій. Він зауважує, що майже всі суперечливі законопроекти, які не будуть ухвалені при розгляді за повною процедурою, ухвалюються в парламенті несподівано і в один останній день, відзначає Купрій.

«Вірогідність є велика. 300 голосів немає для змін до Конституції, а 226 вони нашкрябати зможуть. Проте, якщо це буде зроблено, може розпочатись політична криза, оскільки у «Народному фронті» більшість депутатів не підтримують цього. Я думаю, що тоді коаліція може перестати існувати», – наголошує депутат.

«Фейк» і «хреститись треба» – так відреагували в коаліції на заяви «Самопомочі»

Максим Бурбак
Максим Бурбак

У «Народному фронті» різко реагують на цю тему. «Фейком» і «самопіаром» називає заяви від депутатів «Самопомочі» Максим Бурбак, голова фракції.

Будь-яке політичне врегулювання ситуації на Донбасі можливе лише після виконання країною-агресором вимог мінських домовленостей
Максим Бурбак

«Будь-яке політичне врегулювання ситуації на Донбасі можливе лише після виконання країною-агресором вимог мінських домовленостей: перше – припинити вогонь, друге – звільнення полонених, третє – виведення військ агресора з території України, четверте – відновлення українського контролю над державним кордоном, п’яте – відновлення органів влади на тимчасово окупованих територіях. Після цього ми можемо говорити про якісь питання політичного врегулювання і вибори. А породжувати фейки – безвідповідально», – наголошує голова фракції «Народного фронту».

Олексій Гончаренко
Олексій Гончаренко

Спростовує поширену інформацію й Олексій Гончаренко, заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка». Йому нічого невідомо наразі про долю закону, хоча документ розробляється під керівництвом його однопартійця Руслана Князевича.

Без підготовки, без розгляду не може бути прийняття будь-якого закону. Включаючи такий важливий. Якщо це є правда, то він має з’явитися найближчим часом
Олексій Гончаренко

«Якщо ввижається, хреститись треба. Звичайно, що таке неможливе. Без підготовки, без розгляду не може бути прийняття будь-якого закону. Включаючи такий важливий. Якщо це є правда, то він має з’явитися найближчим часом. Офіційно. Депутати мають його обговорити», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Олексій Гончаренко.

Той парламент, який ухвалить це рішення, довго не проіснує – експерт

Юрій Лісничий
Юрій Лісничий

На думку Юрія Лісничого, директора українського Інституту аналізу і прогнозування, капітуляції під російський сценарій не варто очікувати, адже рішення про вибори на Донбасі без відновлення суверенітету на окупованих територіях Верховна Рада не зацікавлена ухвалювати.

«Той парламент, який прийме це рішення, довго не проіснує і може піти в небуття. Вибори на Донбасі без українського суверенітету задля того, щоб мати незрозумілі наслідки, то, звичайно, що перспективи такого парламенту сумні і нульові», – каже Лісничий.

Сергій Таран
Сергій Таран

Втім, ухвалення закону про вибори на окупованих територіях не гарантує їхнього проведення вважає політолог Сергій Таран. На його думку, якщо закон ухвалять, це буде ще одним аргументом на користь України про виконання Мінських угод. А от самі вибори, на думку експерта, зможуть вже відбутися у разі виконання всіх вимог щодо відновлення українського контролю на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG