Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство приватних справ (спецрепортаж)


Чому у Міністерстві внутрішніх справ після закінчення робочого дня одночасно опинились Коломойський, Яценюк та голова «Нафтогазу» Коболєв?

Доля країни часто вирішується не на протокольних зустрічах можновладців під прицілом телекамер, а під покровом ночі. Тоді до впливу на державні рішення підключаються невидимі гравці. Наприклад, олігархи. Ми систематично намагаємося фіксувати такі неанонсовані таємні зустрічі, викривати українську кулуарщину. І це фігурантам таких викриттів подобається все менше – черговий раз вони намагались перешкоджали нашій журналістській діяльності. Цього разуми стали свідками нічних подій у Міністерстві внутрішніх справ, очолюваному Арсеном Аваковим, фактично третьою людиною в країні за впливовістю після президента та прем’єра.

22 червня. Київ. Бізнес-центр «Карнегі». Охорона підганяє дві автівки під вихід. Особою, яку пильно охороняють, виявляється донещодавна прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Його офіс тепер тут.

Нині кортеж колишнього прем’єра має три автівки супроводу.

За 5 хвилин кортеж Яценюка заїжджає у бокові ворота Міністерства внутрішніх справ, очолюваного його впливовим однопартійцем Арсеном Аваковим.

У цей момент біля шлагбауму МВС уже стоїть автівка супроводу та охорона олігарха Ігоря Коломойського.

Тим часом у бокові ворота Міністерства внутрішніх справ заїжджає автівка, якою користується голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Коболєв приїхав до Міністерства внутрішніх справ за годину до того, як в іншій точці Києва мало початись засідання наглядової ради «Укрнафти».У цій компанії саме Коломойський є одним з ключових акціонерів. І саме ця компанія наразі заборгувала державному бюджету близько десяти мільярдів гривень.

Секретар Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки народний депутат Вікторія Войціцька розповідає про бізнесові пріоритети олігарха: «Коломойський зараз робить все для того, щоб повернути 10 мільярдів кубів газу в натуральному вигляді. Не грошима. Не так, як це визнає «Нафтогаз», що дійсно вони відбирали, але за регульованим тарифом. Він хоче реалізувати цей газ за ринковою ціною. А різниця 1200 гривень і фактично 7000 гривень, яка сьогодні існує на ринку. Тому ціна питання вимірюється мільярдами гривень».

Голова «Нафтогазу» залишив МВС лише за 5 хвилин до початку засідання Наглядової ради «Укрнафти». А отже, перебував у міністерстві Арсена Авакова майже годину.

Згодом виявилося, що надважливе засідання Наглядової ради «Укрнафти» було зірване. Через відсутність кворуму. Народний депутат Войціцька відвідала захід, що не відбувся.

«Спочатку планувалося засідання на п’яту годину, потім я дізналася, що воно було перенесено на восьму. Коли я прийшла о восьмої, то нікого не було, крім представників менеджменту компанії Ролінза і його фінансового директора. На початку десятої прийшов пан Коболєв – голова наглядової ради, представник «Нафтогазу», і озвучив те, що міноритарний акціонер прийняв рішення не брати участі у засіданні з одного боку. А з другого боку, для того, щоб не гальмувати і не блокувати процес підготовки до зборів акціонерів і щоб їх провести, він запропонував і, маючи більшість, а саме шість людей, все ж таки провести, формалізувати всі рішення і йти шляхом підготовки до зборів акціонерів. Через деякий час з’ясувалося, що одної особи там не вистачало для того, щоб був кворум. Шість людей не було, було тільки п’ятеро. Не вистачало якраз Столара».

Натомість, засідання у Міністерстві внутрішніх справ не просто відбулося, а й ,схоже, планувалося без зайвих свідків. Щойно автівка знімальної групи програми «Схеми» з’явилася під МВС, охоронці Коломойського одразу починають їздити довкола.

Далі охоронці олігарха йдуть повз автомобіль знімальної групи з ось такими наклейками.

З наклейками у руках охоронці постійно чатують за авто.

Щойно знімальна група залишила авто на парковці, як до нього одразу під’їжджає супровід Коломойського. І їде лише тоді, коли підходить журналіст.

Коли наступного разу журанлісти підійшли до авто, то там уже чекала неприємна несподіванка. Лобове і бокове скло було заклеєне саме тими наклейками, які були у руках охоронця олігарха Коломойського.

Знімальна група викликала поліцію та написала заяву. Поліціянти знімають відбитки пальців.

Ані автівка Коломойського, ані кортеж Яценюка до самого ранку не залишали будівлю МВС – ані через центральний, ані через боковий виїзди. Найбільш імовірно, що таємних візитерів потайки вивезли на інших машинах. Вже о шостій ранку у дворі на внутрішній парковці міністерства журанлісти виявили позашляховик схожий на той, що супроводжував сюди Яценюка увечері, а також автомобіль BMW дуже схожий на модель, якою зазвичай пересувається олігарх Коломойський.

Ігор Коломойський раніше неодноразово висловлював підтримку Арсенію Яценюку, коли той був на посаді прем’єра та від якого в тому числі залежав і сам бізнес Коломойського.

Тепер, після обрання прем’єром президентського кандидата Володимира Гройсмана, Коломойський так само знаходить способи близького спілкування із найвищим керівництвом держави. У владних колах розповідають, що саме Арсен Аваков може виконувати роль такого посередника у перемовинах між Коломойським та президентом Порошенком.

Схоже, такі таємні неансовані зустрічі олігарха на території міністерства Авакова – свідками якої стали журналісти «Схем» – скоріше підтверджують цю тезу, ніж спростовують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG