Доступність посилання

ТОП новини

Давно пора надати Україні захисну летальну зброю – Бжезінський


©Shutterstock
©Shutterstock

«Це не загрожує територіальній цілісності Росії, але це ускладнить російське військове планування та збільшить ризики для Росії у випадку подальшої агресії»

У Сенаті США відбулося обговорення загроз світовій безпеці, передає «Голос Америки». Під час засідання Комітету з питань міжнародних відносин сенатор Кріс Мерфі запитав: що зараз є більшою загрозою НАТО – Росія чи угруповання «Ісламська держава» та ісламський екстремізм?

У відповідь старший науковий співробітник «Атлантичної ради» Ян Бжезінський заявив: «Жодних питань, що це Росія. Росія накопичила сили на східних кордонах альянсу, вона демонструє агресію на рівні «держава проти держави». Вона вторглася у дві країни за останні 10 років – у Грузію і Україну».

Саміт у Варшаві 8-9 липня, можливо, є найважливішим з часу завершення Холодної війни, заявили сенаторам обидва доповідачі, і Ян Бжезінський з «Атлантичної ради», і Дерек Шолле з Фонду Маршала.

На східному фронті головне не лише будувати захист від можливої атаки, а створити систему, яка б не дозволила росіянам і думати про напад
Ян Бжезінський

«На східному фронті головне не лише будувати захист від можливої атаки, але створити систему, яка б не дозволила росіянам і думати про напад. Тому серед іншого, НАТО мусить допомогти Україні, бажано летальної зброєю», – заявив Ян Бжезінський.

«Посилення східних кордонів НАТО повинно супроводжуватися суттєвим поглибленням відносин альянсу з Грузією та особливо – з Україною. Альянс повинен розширити підтримку України. Давно пора надати Україні захисну летальну зброю. Жоден з цих кроків не загрожує територіальній цілісності Росії, але це ускладнить російське військове планування та збільшить ризики для Росії у випадку подальшої агресії», – додав науковець.

Попри гібридний характер агресії, каже експерт, Росія покладалася на перевагу у військовій силі, коли планувала напади на Грузію та Україну, тому військове балансування тут необхідне. Воно не лише не спровокує ескалацію, але навпаки – зменшить напруження між Москвою та Заходом.

Американські законодавці не задоволені пасивністю Німеччини

Сенатор США Джин Шахін запитала, чи повинні були США надати зброю Україні на початку російської агресії, попри те, що Франція і Німеччина були проти.

«Так, іноді потрібно діяти самостійно, шукати менші коаліції. За моїм аналізом, була група європейських країн, готових працювати з нами в питанні озброєння України. Ми повинні були це зробити», – відповів Бжезінський.

Слухання продемонстрували можливу лінію напруги між членами НАТО на саміті у Варшаві. Американські законодавці не задоволені пасивністю Німеччини у вирішенні питань безпеки Європи.

Сенатор Боб Коркер: «Той факт, що Німеччина – головна потуга в Європі – витрачає лише 1,18% ВВП на НАТО є, звичайно, обурливим. Ми тримаємо 40 тисяч американських військ в Німеччині, тому вони не переживають за свою безпеку, вони використовують нас для своєї безпеки. Тому я хочу пояснень».

Перед слуханнями Комітет підтримав резолюцію, яка підкреслює необхідність єдності країн-членів НАТО та рівномірної участі усіх у підтримці завдань альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG