Доступність посилання

ТОП новини

«Стрімкий Тризуб»: НАТО допомагає воякам України


Солдати з Молдови, Норвегії та Польщі під час українсько-американських навчань «Репід Трайдент-2016» на Яворівському полігоні. 27 червня 2016 року
Солдати з Молдови, Норвегії та Польщі під час українсько-американських навчань «Репід Трайдент-2016» на Яворівському полігоні. 27 червня 2016 року

На Яворівському полігоні на Львівщині стартували щорічні міжнародні навчання «Репід Трайдент-2016» за участі 1800 військовослужбовців із 13 країн

27 червня на Яворівському полігоні, що на Львівщині, розпочались щорічні масштабні українсько-американські навчання «Репід Трайдент-2016» («Стрімкий Тризуб-2016»). Цьогоріч участь у них беруть 1800 військовослужбовців із 13 країн світу. Від Збройних сил України у тренуванні беруть участь близько тисячі військовослужбовців.


Переважна більшість українських військовослужбовців мають за плечима бойовий досвід, здобутий у війні на Донбасі. Вони представляють Сухопутні війська, десант, Морську піхоту, Національну гвардію. Цьогорічний сценарій українсько-американських навчань схожий на минулорічний: в умовній країні відбувається збройний конфлікт і військові підрозділи зобов’язані стабілізувати ситуацію, знищити диверсійні групи ворога, чергувати на блокпостах. Відтак особовий склад підрозділів працюватиме над тактикою виконання завдань.

Задачі наближені до завдань, які виконують військовослужбовці у зоні АТО
Едуард Москальов


«Тобто задачі наближені до завдань, які виконують військовослужбовці у зоні АТО. У нас є група з курсантів зі Львова та Одеси, які не дадуть спокою тим, хто навчається, вони будуть їхніми супротивниками. Основне – це практична складова, яка покаже готовність підрозділів до виконання завдань. Наші військовослужбовці, які проходять навчання, мають бойовий досвід і ділитимуться ним», – каже полковник ЗСУ Едуард Москальов.

Українці ділитимуться своїм досвідом

Український офіцер Іван Нестеренко воював на Донбасі. Його цікавить організація тилової служби у військах НАТО, як це здійснювати злагоджено і відповідально.

Українські військовослужбовці під час українсько-американських тактичних навчань «Репід Трайдент-2016» на Яворівському полігоні. 27 червня 2016 року
Українські військовослужбовці під час українсько-американських тактичних навчань «Репід Трайдент-2016» на Яворівському полігоні. 27 червня 2016 року
У них добре злагоджена тилова служба, мені це цікаво
Іван Нестеренко

«У них добре злагоджена тилова служба, мені це цікаво. Бо думаючи про великий аспект в армії, ми забуваємо про те, що потрібно солдату у мирний час. Бо в іноземній армії, незважаючи на бойові дії, думають про своїх солдат, в будь-якій ситуації це відбувається синхронно. Хотілося б цьому навчитись», – говорить офіцер.

Власне, як організований побут військовослужбовців країн НАТО, українські бійці можуть побачити на Яворівському полігоні, де постійно відбуваються міжнародні навчання. Молодший сержант із позивним «Устим» вперше бере участь у міжнародних навчаннях. Хоча бойовий досвід уже має і з ним поділиться з військовослужбовцями країн НАТО.

Вони нас запитують, як воювати з росіянами, як ті поводяться, якими вони є. Ми розповідаємо, що російські солдати є неоднозначні
позивний «Устим»

«Вони нас запитують про те, як воювати з росіянами, як ті поводяться, якими вони є. Ми розповідаємо, що російські солдати є неоднозначні, немає якоїсь характеристики, як, скажімо, можна чітко охарактеризувати американського солдата. Мене на цих навчаннях цікавлять їхні маневри у різних ситуаціях. Адже чимало з них брали участь у миротворчих місіях», – каже навідник БТР.

До військових маневрів під час навчань залучають бронетехніку і армійську авіацію, стрільби проводитимуть зі стрілецької зброї. Загалом задіяні 200 одиниць військових автомобілів і бойових броньованих машин, два вертольоти Мі-8. Американське командування в Європі виділило для «Репід Трайдент-2016» 2 мільйони 300 тисяч американських доларів.

Наша мета на цих тренуваннях наблизити українську армію до стандартів НАТО
Нік Дусіч

«Наша мета на цих тренуваннях наблизити українську армію до стандартів НАТО, щоб Україна швидше провела військову реформу», – каже полковник американської армії Нік Дусіч.

Вперше навчання Rapid Trident стартували в Україні на Яворівському полігоні у 1994 році. Один раз, наприкінці 90-х, учасниками цих тренувань були і російські військовослужбовці. Цьогорічний вишкіл триватиме упродовж двох тижнів, до 8 липня.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG