Доступність посилання

ТОП новини

«Атака клонів» на довиборах у Дніпрі


Передвиборча агітація у Дніпрі, червень 2016 року
Передвиборча агітація у Дніпрі, червень 2016 року

Однофамільці, плагіат і брудні технології – боротьба на окрузі, де обирали нинішнього мера Філатова

Дніпро – На проміжних виборах до Верховної Ради у 27-му окрузі в Дніпрі на мандат депутата претендують понад шість десятків кандидатів. Експерти відзначають тут «атаку клонів»: третина висуванців – однофамільці, плюс «активність» безробітних та вихідців з інших міст – їх називають «технічними кандидатами». І змагаючись за електорат, кандидати не гребують ані нереальними обіцянками, ані плагіатом передвиборчих програм.

«Атака клонів» на довиборах у Дніпрі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Серед 61-го офіційно зареєстрованого кандидата на виборах у Дніпрі – п’ять груп однофамільців. Найбільше «клонів» – однофамільців, а то й повних тезок, у кандидатів, яких раніше експерти називали найбільш імовірними претендентами на перемогу. У самовисуванця, бізнесмена Загіда Краснова, який був секретарем міськради, виявилось троє «двійників: двоє Загідів – кияни і один місцевий В’ячеслав. Кандидат тепер указує на агітаційній продукції своє ім’я і по батькові, аби вирізнятись серед «колег».

Через атаку «клонів» кандидат Загід Краснов тепер вказує на зовнішній рекламі свої ім’я і по батькові
Через атаку «клонів» кандидат Загід Краснов тепер вказує на зовнішній рекламі свої ім’я і по батькові

У волонтерки, радниці міністра оборони Тетяни Ричкової, яка також іде як самовисуванка, теж три однофамільці – дві Тетяни й Валентина. А у висуванки «Укропу», адвоката Геннадія Корбана Оксани Томчук аж три повні тезки Оксани Томчук – двоє безробітних і продавчиня хліба.

У штабах кандидатів реєстрацію однофамільців називають «засиллям клонів» та «передвиборчою технологією», спрямованою на розпорошення голосів виборців. А у Громадянській мережі «Опора» розглядають такі факти як застосування «чорних» технологій вже на самому старті кампанії, зазначає координатор «Опори» в області Вадим Головченко.

Оксана Томчук, у якої аж троє однофамільців і тезок серед кандидатів, тактику не змінила
Оксана Томчук, у якої аж троє однофамільців і тезок серед кандидатів, тактику не змінила

Плагіат і курйози в програмах

Можливо, це просто співпадіння. У Верховній Раді теж прізвища депутатів співпадають
Вадим Головченко

«Використовуються чорні технології вже на стадії самої реєстрації. Повторюються прізвища деяких кандидатів. Це ми вважаємо одним із механізмів «чорних» технологій. А, можливо, це просто співпадіння. У Верховній Раді теж прізвища депутатів співпадають», – зауважує Вадим Головченко.

Серед порушень, виявлених у перебігу кампанії в Дніпрі, в «Опорі» називають використання агітаційної продукції без вихідних даних. На цьому спіймали чотирьох кандидатів, щодо всіх фактів склали заяви до поліції.

Рекламні щити кандидата Олександра Тигова – без вихідних даних, поінформували в «Опорі» й подали заяву до поліції
Рекламні щити кандидата Олександра Тигова – без вихідних даних, поінформували в «Опорі» й подали заяву до поліції

Цікаві факти виявили й, ретельно проаналізувавши передвиборчі програми претендентів на мандат, зазначає довготерміновий спостерігач «Опори» Денис Давидов: третина зареєстрованих кандидатів «запозичили» свої передвиборчі програми в інших. В «Опорі» це називають «плагіатом». Обіцянки тих, хто балотується, старі, розпливчасті, неконкретні, каже Денис Давидов, не обійшлось і без курйозів.

У властивостях файлів програм містяться одні й ті самі прізвища. Тобто можна припустити, що вони робилися на одному й тому ж комп’ютері
Денис Давидов

«Є декілька цікавих фактів, які ми зареєстрували на старті передвиборчої кампанії. Ми проаналізували програми 61 кандидата, які зараз зареєстровані на окрузі і виявилося, що серед них 27 програм – або повне, або часткове використання програм інших кандидатів з попередніх виборів, тобто плагіат. Деякі кандидати, які вже балотувалися раніше, використовують свої програми з попередніх виборів. Це – Загід Краснов або Анжеліка Пилипенко. В цьому немає нічого надзвичайного. Напевно, це просто символізує стабільність у підході кандидатів і роботі з виборцями. Серед виборців дуже поширена думка щодо невиконання депутатами своїх обіцянок після обрання. Проаналізувавши програми, ми виявили, що лише 19 кандидатів обіцяють щось конкретне у своїх програмах. Ми поділили кандидатів на тих, хто подає оригінальні програми (їх 34) та тих, хто використовує чужі програми. Якщо говорити про теми програм, то трапляються курйозні випадки. Наприклад, у програмі Світлани Єпіфанцевої лише одна конкретна обіцянка і стосується вона того, що вона обіцяє «зробити все можливе», аби скасувати перейменування міста. Ще один випадок стосується кандидата, члена забороненої нині Комуністичної партії України Олександра Руденка, який використав у своїй програмі цього року фрагменти своєї передвиборчої програми 2012 року, коли він балотувався у Дніпрі на іншому окрузі. Якщо раніше у його програмі за приклад ставилася Росія, мовляв, Україна може бути сильною за прикладом Росії, то зараз він каже, що Україна може бути сильною за прикладом Китаю. Інший сумнівний факт: деякі з програм скопійовані з програм інших кандидатів – у властивостях файлів цих програм містяться одні й ті самі прізвища. Тобто можна припустити, що вони робилися на одному й тому ж комп’ютері», – вважає Денис Давидов.

Агітація самовисуванки Тетяни Ричкової теж не містить вихідних даних, зафіксували в «Опорі»
Агітація самовисуванки Тетяни Ричкової теж не містить вихідних даних, зафіксували в «Опорі»

Чернігів-2?

Голова правління «Комітету виборців України» Станіслав Жолудєв зазначає: цьогорічні вибори в Дніпрі можуть стати не менш брудними, ніж минулорічні чернігівські: на скандальному 205-му окрузі тоді було жорстке протистояння між кандидатами-лідерами: йшли в хід і підкуп виборців, і «війна компроматів». Станіслав Жолудєв також радить виборцям уважніше читати передвиборчі програми кандидатів: чимало з них дають просто-таки фантастичні обіцянки.

Підвищення пенсій, зростання зарплат, зниження комунальних тарифів, повернення держзамовлень у виші… Чого тільки не обіцяють виборцям
Станіслав Жолудєв

«У нас поки нема підтверджень, але боюся, що ми скоро можемо отримати так звані «чернігівські піраміди». Поки не бачимо, але також можемо прогнозувати жорстку боротьбу компроматів. Підвищення пенсій, зростання зарплат, зниження комунальних тарифів, повернення держзамовлень у виші… Чого тільки не обіцяють виборцям. Але яка має бути порожнеча в головах виборців, щоб реально думати, що людина це зможе реалізувати», – зауважує Станіслав Жолудєв.

Зовнішня реклама Світлани Єпіфанцевої використовує символіку «Опозиційного блоку», хоча сама вона є самовисуванкою. До того ж, кандидатка , так само, які і кандидат Загід Краснов, пише, що вона «єдиний опозиційний кандидат»
Зовнішня реклама Світлани Єпіфанцевої використовує символіку «Опозиційного блоку», хоча сама вона є самовисуванкою. До того ж, кандидатка , так само, які і кандидат Загід Краснов, пише, що вона «єдиний опозиційний кандидат»

Вибори як тест на уважність

Дніпровський політолог Віктор Пащенко прогнозує порівняно низьку явку виборців на дільниці – менше 40%. Зазначає: бажання людей проголосувати зменшує літо, період відпусток. Ще одна причина – низька мотивація виборців: результати довиборів до Ради суттєво не вплинуть на розстановку сил у парламенті. Розрив у голосах між кандидатами – лідерами буде незначним, прогнозує політолог.

Мій прогноз – результати переможця і того, хто посяде друге місце, будуть близькими
Віктор Пащенко

«Позачергові вибори – це можливість для багатьох людей нагадати про себе, підняти свій рейтинг і рейтинг своєї політичної сили. Вони не є технічними кандидатами, але, зрозуміло, що шансів у них не так багато. Є одразу три реальних кандидатів. Але є і, з одного боку, «клони», які будуть намагатись заплутати виборця, з іншого боку – є «технічні кандидати» – ті, які «грають» з кандидатами – лідерами на одному електоральному полі. Наприклад, є конкуренти в сегменті «патріотичного електорату» – це волонтери, представники добровольчих формувань тощо. Певний вплив на результати виборів вони матимуть, я вважаю: якщо, наприклад, згадати чернігівські вибори, то там такі кандидати-конкуренти небагато, але все-таки 1-2% у Корбана відібрали. Але на цих виборах 1-2% можуть бути вирішальними, адже мій прогноз – результати переможця і того, хто посяде друге місце, будуть близькими. Ці вибори будуть випробуванням для виборця на уважність: чи знають вони свого кандидата, його партійну приналежність, ім’я, по батькові тощо», – сказав Радіо Свобода політолог Віктор Пащенко.

Округ № 27 у Дніпрі став «вільним» через обрання народного депутата від цього округу Бориса Філатова міським головою восени 2015 року. Проміжні вибори до Верховної Ради мають відбутись 17 липня одразу на 7 одномандатних округах в різних областях України (№ 23, 27, 85, 114, 151, 183 та 206).

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG