Доступність посилання

ТОП новини

«Свіжа» справа про сепаратизм Александровської?


Алла Александровська. Фото з архіву
Алла Александровська. Фото з архіву

Затримання Алли Александровської не пов’язане з подіями так званої «русской весни» чи регіоном «Слобожанщина», каже її адвокат. СБУ обіцяє повідомити подробиці

У Харкові Служба безпеки України затримала одного з лідерів антимайдану, колишнього народного депутата, екс-першого секретаря обласного осередку Компартії Аллу Александровську. Про це Радіо Свобода повідомив адвокат політика Олександр Шадрін. За його словами, Аллу Александровську обвинувачують у сепаратизмі та даванні хабара. Адвокат стверджує, що підзахисна вважає ці звинувачення необґрунтованим, а затримання –​ незаконним. Натомість в обласній прокуратурі стверджують, що всі слідчі дії відбуваються в рамках кримінального провадження.

«Свіжа» справа про сепаратизм Александровської?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Служба безпеки України підозрює Аллу Александровську в сепаратизмі та корупційній діяльності. Саме за цими статтями кримінального кодексу України розпочато досудове розслідування, повідомив Радіо Свобода адвокат Алли Александровської Олександр Шадрін.

«Їй висловили підозру в вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України», – розповів Олександр Шадрін.

У прес-службі СБУ обіцяють в середу впродовж дня повідомити про деталі справи Александровської.

Адвокат Олександр Шадрін теж був небагатослівним: мовляв, мусить дотримуватися, нерозголошення деталей досудового розслідування. За його словами, на сьогодні у слідчих СБУ не виникало претензій щодо участі лідера колишніх харківських комуністів у подіях так званої «русской весни» 2014 року. Тоді Алла Александровська була однією з найактивніших в антимайданівському русі Харкова. Також, за словами Олександра Шадріна, обласна прокуратура не виносила жодних негативних процесуальних рішень щодо просування Александровською та її однодумцями ідеї створення особливого регіону розвитку «Слобожанщина». Низка проукраїнських громадських організацій, зокрема цивільний корпус полку «Азов» ідею Александровської називали сепаратиською, тому кілька раз зривали установчі збори. Після чергового зібрання так званої громадської ради «Слобожанщина», що проводила форуми, присвячені особливому статусу регіону, обласна прокуратура порушувала кримінальне провадження за статтею «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». Коментуючи слідчі дії колишня комуністка наголошувала, що її допитували як свідка в рамках кримінального провадження.

Це більш-менш свіжі події. Це штучно створена справа
Олександр Шадрін

«Підозри висуваються не стосовно тих подій про які зазначено вище. Це більш-менш свіжі події. Це штучно створена справа. Навіть ті статті, кваліфікації я вважаю застосовуються з метою затримання саме цієї особи», – каже адвокат Олександр Шадрін.

Також, за словами адвоката, напередодні перед самим затриманням вдома в Алли Александровської був проведений обшук.

«Обшук тривав з 12 години і до 18-ї. Вилучалися мобільні телефони, системний блок, ноутбук, речі тощо», – зазначив Шадрін.

На його думку, були відсутні правові підстави для затримання підзахисної, передбачені ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

«Ухвала слідчого в суді на обшук була, але не було ухвали на затримання особи, тому ми вважаємо, що таке затримання в даному випадку є неправомірним», – повідомив Олександр Шадрін.

Натомість, в Харківській обласній прокуратурі наголосили, що дійсно, з приводу Алли Александровської ведеться низка слідчих дій в рамках відкритого кримінального провадження.

Слідчі діють в рамках кримінального кодексу України
Віта Дубовик

«Слідчі діють в рамках кримінального кодексу України, – напередодні ввечері зазначила речниця головного прокурора харківської області Віта Дубовик. Впродовж 72 годин слідчі СБУ в суді повинні визначитися із запобіжним заходом для Алли Александровської.

Раніше сама лідер колишніх комуністів в розмові з журналістом Радіо Свобода наголошувала, що ідея із законопроектом про спеціальний режим економічної діяльності регіону «Слобожанщина» «вкладалася лише в президентську ініціативу щодо децентралізації міст». Вона називала плітками звинувачення її в сепаратизмі з боку проукраїнських активістів.

Алла Александровська очолювала харківський обласний осередок комуністичної партії з 1996 року і до заборони цієї політсили. Двічі обиралася депутатом Харківської облради, чотири рази – народним депутатом України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG