Доступність посилання

ТОП новини

Ніхто не забороняє нам слухати поради Саакашвілі – народний депутат


Міхеїл Саакашвілі виступає на антикорупційному форумі у Києві, 23 грудня 2015 року
Міхеїл Саакашвілі виступає на антикорупційному форумі у Києві, 23 грудня 2015 року

Переговори між реформаторами ще тривають, можливе подальше об’єднання

В Україні мають з’явитися дві нові партії, до яких розійшлися реформатори й антикорупційні діячі. Одна – на базі переформатованого «Демократичного альянсу», іншу створюють екс-заступники генерального прокурора Давід Сакварелідзе і Віталій Касько. Чому активні учасники форумів Саакашвілі розділилися? Політологи кажуть, що вони претендують на одну й ту саму вузьку ліберальну нішу, проте самі учасники планують відбирати голоси у традиційних політпроектів.

Ніхто не забороняє нам слухати поради Саакашвілі – народний депутат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З’їзд оновленого «Демократичного альянсу» запланований на 9 липня – там буде презентований новий статут партії і нове керівництво. Восени ж запланована презентація економічної програми, розповів лідер партії Василь Гацько Радіо Свобода. Якщо хтось хоче приєднатися до команди реформаторів, час ще є, наголосив політик.

Василь Гацько
Василь Гацько

«Будь хто, хто поділяє наші цінності, наші принципи, наші програмові засади, хто хоче будувати незалежну від олігархів політичну партію з тотальною прозорістю і з підзвітністю, хто поділяє наші підходи до кадрової політики, може абсолютно спокійно входити в процес формування нової політичної сили і почувати себе абсолютно комфортно», – наголосив Гацько.

Лідер «Демократичного альянсу» заявив, що партія буде незалежною від олігархів, а розповідати про свою діяльність планують в інтернеті й ефірі Суспільного телебачення. Він також припустив, що розділенню із умовною партією Саакашвілі могла сприяти неготовність «Демократичного альянсу» йти на компроміси в питаннях фінансової і кадрової партійної політики».

Ми за останні кілька років розробили певний стандарт і сьогодні можемо дати фору й європейській партії
Василь Гацько

«Міхеїл Саакашвілі сьогодні є в команді діючого президента Петра Порошенка. Це виглядає трохи дивно, якщо діючий очільник області, який перебуває в тісних зв’язках із президентом, створює окрему політичну силу. Звідси моє розуміння їхньої неготовності до старту політичної сили. Ще їм може завадити наша фінансова і кадрова політика. Ми за останні кілька років розробили певний стандарт і сьогодні можемо дати фору й європейській партії», – заявив Гацько.

Економічну програму лідер «Демократичного альянсу» охарактеризував як «ліберальну» – підтримка приватної ініціативи, сприятливе податкове законодавство, яке може дати поштовх для економічного поштовху країни, зменшення соціальної функції держави і її ролі в економіці. Також до оновленої партії вирішили приєднатися такі народні депутати як Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук та інші. Крім того, туди ж планують увійти учасники «Нової країни», зокрема її співзнасновник Валерій Пекар.

Ми пропонуємо розпочати з нуля – народний депутат

Народний депутат Віктор Чумак увійшов до складу іншої майбутньої партії, про створення якої повідомив екс-заступник генерального прокурора Віталій Касько. Також туди увійшов ще один екс-заступник, член «грузинської команди» Давід Сакварелідзе. Офіційно партія ще не створена, процес переговорів із «Демократичним альянсом» триває, заявив Радіо Свобода Віктор Чумак. Паралельно працюють над регіональними структурами і їхніми головами.

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Ми пропонуємо розпочати з нуля і розпочати разом із людьми, а не на базі якоїсь партії
Віктор Чумак

«Є декілька різнобачень, про те, яку нішу треба займати – відверто праволіберальну, або займати правоцентристську позицію, щоб ніша була трохи ширша. Тому що говорити про лібералізм в країні, яка дуже бідна, це якось необачно. Також ми пропонуємо розпочати з нуля і розпочати разом із людьми, а не на базі якоїсь партії. Провести підписну кампанію, кампанію публічних консультацій, кампанію підбору людей. І в цих кампаніях намалюються найкращі лідери», – наголосив Чумак.

На його думку конкурувати нові партії будуть не одна з одною, а з традиційними партіями.

«А давайте будемо говорити про те, що розумні і хороші партії будуть витісняти існуючі олігархічні проекти. Чому ми повинні один у одного забирати голоси? Ми заберемо у олігархів», – наголосив Чумак.

З грузинської команди в лавах майбутньої партії поки лише Давід Сакварелідзе, але ніхто не забороняє голові одеської облдержадміністрації Міхеїлу Саакашвілі давати нам поради, а нам до них прислухатися, заявив народний депутат. Наразі Чумак не входить до жодної фракції в Верховній Раді.

Рейтинг умовної «партії Саакашвілі» близько 5% – експерт

Юрій Романенко
Юрій Романенко

На думку політичного експерта Юрія Романенка, антикорупціонери-реформатори мали цілий рік, щоб домовитися і створити організаційні структури, але не зробили цього. Тепер вони претендують на дуже вузький «ліберальний» електорат, за який будуть боротися й існуючі партії – «Самопоміч», «Блок Петра Порошенка», можливо новий проект «Народного фронту».

Вони з самого початку заганяють себе в ліберальну нішу, тоді як більшість наших виборців тягне «вліво»
Юрій Романенко

«Я не думаю, що нові партії зможуть змінити політичний ландшафт – для цього потрібно претендувати хоча б на дві третини голосів. А вони з самого початку заганяють себе в ліберальну нішу, тоді як більшість наших виборців тягне «вліво». Згідно із травневим опитуванням Українського інституту майбутнього, більшість українських громадян виступає проти приватизації державної власності, проти ринку сільськогосподарської землі, зокрема проти продажу землі іноземцям. Якщо вони не будуть дрейфувати вліво, то сукупно наберуть дуже мало голосів», – наголосив Романенко.

На його думку, рейтинг нових партій перебиватимуть заяви про тарифи на комунальні послуги від Юлії Тимошенко або Олега Ляшка.

Інфографіка Українського інституту майбутнього
Інфографіка Українського інституту майбутнього

Експерт також вказав, що умовна партія Саакашвілі в рамках опитування Українського інституту майбутнього набрала всього 5,2%.

Новим партіям треба йти до людей – експерт

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай

На думку іншого політичного експерта, донедавна одного з лідерів партії «Сила людей» Олександра Солонтая, нові партії можуть отримати певні результати і без олігархів. Його політична сила неочікувано вдало виступила на міських виборах в Маріуполі, де отримала близько 8% голосів. В ефірі Радіо Свобода Солонтай наголосив на необхідності довготермінової роботи з виборцями і справжньої ідеології.

Політики мають залучати максимум виборців до політичної роботи, а не відкупатися грошима
Олександр Солонтай

«Потрібно робити ставку на пряме спілкування з людьми. Політики мають залучати максимум виборців до політичної роботи, а не відкупатися грошима. Для громадян дуже важливо розуміти, що політики чесні і борються за те, що говорять», – заявив Солонтай, аналізуючи досвід «Сили людей».

Він наголосив, що новому «Демократичному альянсу» вдалося залучити до партії тих експертів, які раніше не мали партійних білетів, а отже не мали відповідальності перед виборцями.

«Ну а з партією Саакашвілі все зрозуміло. Він взяв досить потужних лідерів до своїх лав і має тепер основу для того, щоб вийти за межі власного рейтингу. Він хоче отримати на виборах не тільки власний результат, а це 8-10% виборців, а також приєднати інших лідерів», – вважає Солонтай.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG