Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Я буду підтримувати всі кроки нового прем’єр-міністра і уряду


Арсеній Яценюк (л) і Володимир Гройсман, Київ, 29 січня 2016 року
Арсеній Яценюк (л) і Володимир Гройсман, Київ, 29 січня 2016 року

Екс-прем’єр України Арсеній Яценюк розповів, чому приїхав до Вашингтона слідом за чинним головою уряду

Екс-прем’єр, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк завітав до Сполучених Штатів. Він провів зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом, міністрами фінансів і торгівлі Сполучених Штатів, запланована зустріч з представниками Міжнародного валютного фонду. Як кажуть у прес-службі партії «Народний фронт», їхній лідер перебуває у Вашингтоні на запрошення Білого дому. За словами колишнього українського прем’єра, в американській столиці він обговорює нинішні результати і подальші завдання українських реформ.

Експерти кажуть: у Вашингтоні раді нагоді почути думки колишнього прем’єр-міністра, хоча і зазначають, що цього місяця до Вашингтона приїздив і чинний прем’єр-міністр Володимир Гройсман з великою урядовою делегацією, і голова Адміністрації президента Борис Ложкін. Існує ризик, що такий розклад візитів може надіслати конфліктні сигнали офіційному Вашингтону.

Хотілося б, щоб візити були більш скоординованими, щоб їх розтягнули на довший період. Бо нині існує ризик надіслати забагато конфліктних сигналів
Девід Креймер

«Нам не бракує гостей з України. Хотілося б, щоб візити були більш скоординованими, щоб їх розтягнули на довший період. Бо нині існує ризик надіслати забагато конфліктних сигналів. Я давно знаю Арсенія Яценюка і мені буде цікаво почути, що він скаже нині, коли він уже не в уряді. Я гадаю, що за два місяці Гройсмана на посаді відгуки про його роботу здебільшого позитивні. Початкова реакція на обрання Гройсмана була більш скептичною, та на цей момент він перевищив сподівання. Але треба бути досить обережними – минуло лише два місяці. Тож мені цікаво почути, що скаже Арсеній під час свого візиту», – каже експерт Інституту Маккейна з міжнародного лідерства Девід Креймер.

«Голос Америки» поцікавився у політика, чи не є цей візит певним меседжем з Америки українському урядові.

«Я як ніхто знаю, що таке перебувати на електричному стільці прем’єр-міністра країни. І я буду підтримувати всі кроки нового прем’єр-міністра і уряду України, які спрямовані на продовження реформування України. І так само робить і буде робити американська адміністрація», – заявив в інтерв’ю Арсеній Яценюк.

– Виникають питання, чи не привезли Ви (до Америки) якусь альтернативну інформацію, яку вони не могли отримати від українського уряду?

Вперше за українську історію колишній прем’єр-міністр робив усе, щоб передати владу новому прем’єр-міністру

– Я думаю, що політична культура в Україні дуже змінилася. Змінилась у тому числі і через те, що вперше за українську історію колишній прем’єр-міністр робив усе, щоб передати владу новому прем’єр-міністру. А щодо наших дискусій – у нас завжди дуже відверті і відкриті дискусії з моїми друзями і партнерами в американській адміністрації.

– Чи йшла мова під час зустрічей про те, як позначиться на ситуації в Україні вихід Британії з ЄС і чим тут США можуть Україні допомогти?

Росіяни аплодують тому, що відбувається зараз у Європейському союзі. І вони сподіваються, що Brexit може вплинути на послаблення санкцій проти Російської Федерації

– Звичайно, немає сумніву, що росіяни аплодують тому, що відбувається зараз у Європейському союзі. І вони сподіваються, що Brexit може вплинути на послаблення санкцій проти Російської Федерації. Вони сподіваються, що низка радикальних партій в країнах-членах Європейського союзу будуть вимагати покращенні відносин з Росією. Які можуть бути відносини з країною, яка переписала історію після Другої світової війни? Яка просто вторглася на територію України, незаконно анексувала Крим і відправила своїх солдатів і свою армію до Донецька і Луганська?

– Зовнішня кон’юнктура, на жаль, змінюється. Вона може змінитися і в Сполучених Штатах – прийде Дональд Трамп, і позиція Сполучених Штатів щодо України може зазнати суттєвих змін. Чи бачите Ви і чи йшлося про це якимось чином під час розмов, як можна стабілізувати цей курс, який Сполучені Штати мають зараз відносно України, на майбутнє?

Переконаний, що нова американська адміністрація буде так само підтримувати Україну, як і підтримує адміністрація президента Обами

– Я вірю в мудрість американського народу. І переконаний, що нова американська адміністрація буде так само підтримувати Україну, як і підтримує адміністрація президента Обами. Але для того, щоб нас підтримували, треба постійно демонструвати, що ми самі за себе боремося. Так, як ми довели всьому світу за останніх 25 місяців. Мало хто тоді вірив, що Україна, яка не мала на той час армії, зможе зупинити російську військову агресію. Ми це зробили. Ми єдина країна в світі, яка воює проти російської військової армади.

– Адміністрація Сполучених Штатів повністю дотримується курсу Мінських угод. У той же час, деякі експерти говорять, що це абсолютно не працює і треба шукати якихось нових шляхів. Що Ви думаєте з цього приводу?

– Зараз Сполучені Штати Америки відстоюють позицію, що Росія повинна виконати свою частину Мінських угод. До того моменту, доки це не буде зроблено, навіть не може бути дискусії у світі про те, що знімаються санкції.

– Ви вже сказали, що підтримуєте як людину і як урядовця Володимира Гройсмана. Чи впливаєте Ви на рішення?

І персонально прем’єр-міністр, і новий склад уряду буде отримувати підтримку, якщо вони будуть далі проводити реформи

– Фракція «Народного фронту» завжди демонструвала підтримку реформ, завжди демонструвала єдність і демонструвала найкращу дисципліну серед всіх інших фракцій у парламенті. Без підтримки фракції «Народний фронт» неможливо провести законодавство, яке потребує Україна. Тому звичайно, новий уряд потребує політичної підтримки. Я вкотре ще раз хочу зазначити, що і персонально прем’єр-міністр, і новий склад уряду буде отримувати цю підтримку, якщо вони будуть далі проводити реформи. А вони чітко заявили, що вони готові і будуть проводити необхідні реформи для країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG