Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина готова впоратись із головуванням в ЄС – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Прага – 1 липня Словацька Республіка перебирає у Нідерландів головування в Європейському союзі. Відтепер і до кінця року Словаччина координуватиме діяльність численних комітетів, рад і комісій найбільшого у світі економічного і політичного об’єднання поки ще 28-ми країн. Але в останній час із різних куточків світу все голосніше лунають занепокоєні голоси: чи справлятиметься Словаччина з покладеною на неї місією в такий неспокійний для Європи час.

​Між Україною та Словаччиною пролягає приблизно стокілометровий кордон. Та річ, звичайно, не лише у спільному кордоні сусідніх країн, а в подіях двох останніх десятиліть, які принесли для них історичні зміни. Від меншої частини у складі Чехословаччини і комуністичного Варшавського пакту незалежна Словацька Республіка стала повноправним членом ЄС і НАТО. А від початку липня цього року Словаччина вперше очолює Європейський союз.

Саме цей факт викликає в ЄС певні занепокоєння: чи впорається Словаччина зі своєю високою місією, чи зуміє подолати розбіжності у складних багатосторонніх переговорах з країнами-членами ЄС, якщо саму країну все сильніше роздирають протести і демонстрації, пов’язані з корупцією на найвищих владних рівнях. Остання гучна справа, яка збирає в Братиславі багатотисячні демонстрації, стосується міністра внутрішніх справ Роберта Каліняка. Словацькі ЗМІ пишуть про корупційні схеми між ним і окремими олігархами і фірмами, які немов би приносять міністрові багатотисячні прибутки. Ймовірно, це не ослабить позицію Роберта Каліняка, якого підтримує словацький прем’єр Роберт Фіцо, зрештою, владна коаліція не може і не хоче зараз ускладнювати ситуацію, вважає словацький аналітик Якуб Філо.

Словацьке головування виглядає ризиком, але це, швидше, пов’язане з позицією Словаччині щодо кризи з біженцями
Якуб Філо

«Можливе негайне звільнення з посади Роберта Каліняка ускладнило б роль Словаччини в головуванні, однак ніхто за кордоном не акцентує на тому, що Каліняк становить проблему, таких голосів немає. Правда вже досить довго із Західної Європи лунають голоси, що словацьке головування виглядає ризиком, але це, швидше, пов’язане з позицією Словаччині щодо кризи з біженцями», – сказав аналітик.

«Словаки квоти відкидають, однак це не матиме суттєвого впливу на головування Словаччини в ЄС»

Біженці – це проблема, в якій Словаччина зайняла прямо протилежну позицію до тієї, яку займає Європейський союз, домагаючись розподілу біженців за квотами. Словаки квоти відкидають, однак ні ці розбіжності, ні внутрішні проблеми не матимуть суттєвого впливу на головування Словаччини в ЄС, вважає директор Дослідного Центру словацької асоціації зовнішньої політики Александер Дулеба.

Для головування в ЄС важливою є стабільність влади
Александер Дулеба

«Звичайно, для головування в ЄС важливою є стабільність влади. Особисто я вважаю, що це скандал і велика внутрішньо-політична проблема, але думаю, що опозиція не досягне відставки міністра Каліняка до кінця цього року. До того ж, Словаччина адміністративно є достатньо технічно готовою для того, щоб з головуванням справитись», – констатує Александер Дулеба.

Однак несподівано не тільки перед головуючою Словаччиною, але і перед усіма в ЄС постала нова велика проблема – Brexit, результати референдуму у Великобританії за вихід з Європейського союзу. На думку Александра Дулеби, Словаччина має шукати вихід із ситуації в діалозі з Європою і до цього країна готова.

«Словаччина в ролі головуючої країни в ЄС буде доглядати за дотриманням угоди. Це означає, що всі ключові питання, чи щодо зміни політики надання політичного притулку, чи щодо проблеми Brexit, вона буде представляти всі країни – члени ЄС, тобто вестиме цей напрямок. Успіх, чи неуспіх, правильне чи неправильне рішення не залежатиме лише від Словацької Республіки. Це має бути угода всіх країн-членів. У цьому бачу роль Словаччини швидше як технічну роль», – вважає експерт.

Відлік часу словацького головування в ЄС почався. Незабаром буде видно, як вдається справлятись 5-мільйонній країні з проблемами і повсякденним життям 508 мільйонів громадян Європейського союзу.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG