Доступність посилання

ТОП новини

На сході України досить розвинуте громадянське суспільство (світова преса)


Німецький суспільно-політичний тижневик Spiegel повідомляє про випадки переслідування і тиску на американських дипломатів з боку Росії. Американське періодичне видання The Washington Post пише про загибель українського оперного співака, добре відомого у Європі, який воював на сході України. Інтернет-видання зі США The Huffington Post зачіпає тему сприйняття людьми конфлікту на сході України.

Популярний німецький тижневик Spiegel надрукував матеріал «США звинувачує Росію у дедалі більшому тиску на дипломатів» у рубриці «Конфлікт в Україні». Автор зазначає, що помешкання американських дипломатів грабують, проколюють шини їхніх авт, до них на вечірки приходять непрошені гості тощо. І тут не йдеться суто про Росію. Щось подібне відбувається деінде у Європі. Тиск на американських дипломатів у Європі визначається, як насильницький, і тут, на думку видання, йдеться про так звану «сіру війну». Також вважається, що кампанія тиску на американських дипломатів у Росії та Європі постає організованою операцією російських спецслужб. Цілями є не лише дипломати, а також і ті, хто працює при посольстві разом з їхніми родинами.

Тижневик наводить слова речника Держдепартаменту США Джона Кербі, який підтвердив різке збільшення подібних випадків, починаючи з 2014 року. Німецьке видання робить висновок, що це може бути пов'язано із запровадженням санкцій проти Росії з причини конфлікту в Україні. США неодноразово висловлювали протест проти тиску на своїх дипломатичних співробітників з боку росіян. І це робилося на високому рівні, наприклад, під час візиту державного секретаря США Джона Керрі до Москви. Проте, як додає тижневик, все це не мало якогось впливу на зміну ситуації на краще. З посиланням на американський часопис The Washington Post, видання повідомляє про існування секретних повідомлень про таємні відвідини помешкань американських дипломатів. Співробітники дипломатичних місій США нарікали на проникнення до їхніх квартир, пересування меблів і запалювання світла невідомими особами. Ба більше, у будинку, де мешкав військовий аташе США, злодій вбив собаку дипломата, а в іншому випадку у помешканні американського дипломата було розкидано фекалії.

Spiegel пише, що внаслідок подібних випадків, американські дипломати, які відбувають на роботу до Росії та до Європи, отримують особливий вишкіл та інструктаж. Видання робить висновок, що все це свідчить про погіршення стосунків між США та Росією. У свою чергу, Москва обрала свій улюблений спосіб реакції на подібне, звинувачуючи, у свою чергу, США у тиску на російських дипломатів в Америці. Росіяни заявили, що російські дипломати у Вашингтоні стали жертвами численних американських провокацій. У відповідь на це, речник Державного департаменту США заявив, що не існує якихось вагомих доказів чогось подібного.

«Росія переслідує і тисне на американських дипломатів»

Столичний американський часопис The Washington Post публікує статтю «Оперний баритон загинув під час бойових дій в Україні». У матеріалі йдеться про те, що український оперний співак-баритон, який виступав у французькій опері впродовж майже двох десятиріч, а потім увійшов до добровольчого батальйону, аби боронити Україну від російської агресії, загинув від кулі снайпера проросійських бойовиків на сході України. Видання посилається на «Правий сектор», повідомляючи про загибель оперного співака Василя Сліпака.

Американський часопис пише, що Василь Сліпак полишив свою кар'єру оперного співака 2 роки тому для того, щоб взяти участь у збройній боротьбі українського війська та добровольчих підрозділів проти підтримуваних Росією бойовиків на сході України. Видання нагадує, з посиланням на джерела Організації Об'єднаних Націй, що під час конфлікту на сході України загинуло приблизно 9500 осіб. За інформацією особистого веб-сайту українського оперного співака, Василь Сліпак співав на сцені Паризької національної опери та брав участь у численних оперних постановках у Франції.

The Washington Post нагадує, що, відповідно до угоди про припинення вогню, досягнутої минулого року у столиці Білорусі – Мінську, проросійські бойовики, а також українське урядове військо заприсяглися відвести важке озброєння від лінії розмежування, а також здійснити низку інших кроків, спрямованих на досягнення миру на сході України. Американське видання, з посиланням на помічника Генерального секретаря ООН з прав людини Івана Симоновича, повідомляє, що з 9500 жертв збройного конфлікту на сході України 2000 – це цивільне населення. Симонович зазначив, що половина жертв поміж цивільного населення загинули через мінометні обстріли, а також обстріли з важкої артилерії, забороненої за умовами Мінських мирних угод. Симонович також висловив застереження, що конфлікт може знов загостритися, якщо не буде вжито негайних заходів для розмежування сторін конфлікту і відведення важкого озброєння.

«Оперний баритон загинув під час бойових дій в Україні»

Популярне американське ліберальне інтернет-видання The Huffington Post друкує статтю «Східна Україна: суперечливі трактування конфлікту». Авторка статті – Лариса Сотієва, старший радник миротворчої неурядової організації International Alert, пише про враження від відвідин східної України. Сотієва зазначає, що під час візиту на території, контрольовані українськими військами, вона відчула постійне почуття тривоги, яке є в місцевого населення щодо того, що їм несе кожен наступний день. Місцеві жителі, як пише авторка, здебільшого говорять про те, наскільки непередбачуваною є ситуація на цих територіях. Виглядає так, що місцеве населення вже не вірить нікому.

З іншого боку, як пише видання, конфлікт нібито трохи заспокоївся. За словами авторки статті, «Мінські угоди якось там працюють». Вона зазначає, що всі, з ким вона говорила, кажуть, що конфлікт і далі триває, але люди вже не гинуть у великих кількостях, як раніше. Авторка навіть чула паралелі щодо того, скільки людей гине в автокатастрофах у мирній частині України і скільки їх гине від вогню супротивника у зоні бойових дій. Місцеві жителі, з якими спілкувалась Лариса Сотієва, висловлювали недовіру обом сторонам конфлікту. Рівень недовіри між проукраїнськими та проросійськими верствами населення, на думку авторки, перебуває на дуже високому рівні. За словами місцевих жителів, поблизу лінії розмежування є нікому непідконтрольні села, так сталося, коли підписували угоду про припинення вогню. Там, за їхніми словами, залишилися лише старші люди, які не отримують допомоги ані від України, ані від Росії.

Тим не менше, як пише The Huffington Post, у східній Україні існує доволі розвинуте і активне громадянське суспільство, яке закордоном сприймається як якась «сіра зона». Але саме на сході України багато людей займаються гуманітарною допомогою, інші надають правничі поради або працюють над вирішенням проблем місцевих громад, яких зачепив збройний конфлікт. Авторка згадує про молодіжний клуб у Слов'янську, який вона відвідала, де молодь організовувала митецьку виставку та джазовий концерт. Видання завершує, що Україна – це величезна країна з багатьма регіонами, кожен з яких має свою домінантну тотожність, яка, на думку авторки, переважає навіть спільну українську тотожність. Лариса Сотієва додає, що її організація International Alert планує провести низку семінарів щодо ставлення до конфлікту та його аналізу для зацікавлених членів українського громадянського суспільства, які бажали б взяти участь у загоєнні ран конфлікту і відбудові місцевих громад.

«Східна Україна: суперечливі трактування конфлікту»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG