Доступність посилання

ТОП новини

Справа Онищенка як «тест на антикорупційність» Верховної Ради


Юлія Тимошенко і Олександр Онищенко (архівне фото)
Юлія Тимошенко і Олександр Онищенко (архівне фото)

Верховна Рада у вівторок розгляне подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата від групи «Воля народу» Олександра Онищенка. Його підозрюють в організації злочинної схеми з розкрадання державного газу у великих масштабах, що сам депутат відкидає. Детальним розглядом цього питання спікер Андрій Парубій запропонував розпочати роботу. Поки фракції визначаються зі своєю позицією, експерти висловлюють сумнів, що парламент витримає цей «тест» щодо ставлення до корупції та прогнозують, що рішення депутатів буде піар-акцією і дасть змогу Онищенку уникнути реальної відповідальності.

Справа Онищенка як «тест на антикорупційність» Верховної Ради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Фракція «Блок Петра Порошенка» напередодні ухвалила рішення голосувати за всі три пункти подання – про притягнення до відповідальності, дозвіл на затримання та арешт. Про це повідомив заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко.

Олексій Гончаренко
Олексій Гончаренко
Всі обіцяли позбутися взагалі депутатської недоторканності, тому всі мають про це проголосувати. А ось результат побачимо
Олексій Гончаренко

«Фракція БПП ухвалила рішення підтримати зняття недоторканності, а також дачу згоди на затримання та арешт народного депутата Онищенка. Сподіваюсь, що інші фракції також приймуть відповідальне рішення і таке, яке не розходиться з їхніми передвиборчими обіцянками. Бо всі обіцяли позбутися взагалі депутатської недоторканності, тому всі мають про це проголосувати. А ось результат побачимо», – сказав депутат.

Про намір підтримати всі три рішення напередодні повідомили представники фракцій «Народного фронту» і «Самопомочі». «Батьківщина» обіцяє підтримати позбавлення Онищенка недоторканності, «Опозиційний блок» та фракція Радикальної партії визначатимуться перед голосуванням.

Передбачається, що за кожен пункт депутати голосуватимуть окремо. Через це депутат від БПП Сергій Лещенко побоюється, що рішення парламенту може бути неповним – депутати проголосують за згоду на притягнення до відповідальності, але не дадуть голосів за затримання й арешт. Про це він написав у Facebook.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Такий прогноз і голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

Зараз грається сценарій про те, щоб дати згоду лише на притягнення до відповідальності, не проголосувавши за затримання і арешт
Віталій Шабунін

«Зараз грається сценарій про те, щоб дати згоду лише на притягнення до відповідальності, не проголосувавши за затримання і арешт. Це фактично означає дати абсолютну волю Онищенку», – каже Шабунін. Причинами імітації боротьби з корупцією, на думку експерта, можуть бути страхи депутатів.

«Страх перший – це створення прецеденту реального покарання за корупцію для депутата Верховної Ради. А страх другий – пам’ятаєте, коли почались в Онищенка перші обшуки, він дуже емоційно сказав, що буде новим Ходорковським і все про всіх розкаже. Ну, до Ходорковського йому ще рости й рости, а те, що про всіх розкаже – це факт. От, власне, цього найбільше бояться депутати з інших фракцій», – вважає експерт.

Щоб голосування в парламенті не перетворилося на чергову піар-акцію і депутати ухвалили правильне рішення, у понеділок активісти принесли під Верховну Раду 450 тюремних кружок та обіцяють передати кружки із прізвищами тих депутатів, хто наважиться не проголосувати за арешт Онищенка, в Лук’янівське СІЗО, а також українським військовим в зону бойових дій на сході, «щоб хлопці зрозуміли, хто поіменно, поки вони воюють, допомагає корупціонерам уникати відповідальності», сказав Віталій Шабунін та повідомив про плани повторити аналогічну акцію у вівторок.

Сам Олександр Онищенко, як виглядає, не дуже переймається перспективою бути притягнутим до відповідальності – у неділю, 3 липня, він перебував у Москві, де дивився футбольний матч між збірними Франції й Ісландії. Це підтверджує фотографія з його Instagram.

До речі, вже більше року за кордоном перебуває й екс-регіонал Сергій Клюєв, якого позбавили депутатської недоторканності ще 3 червня 2015 року, але подання тоді не передбачало згоди на арешт. Виправити цей недолік Верховна Рада змогла лише наприкінці січня цього року, однак Клюєв досі у розшуку.

«Це не бізнес, це схеми грабування країни» – політтехнолог

Питання про притягнення до відповідальності Олександра Онищенка стане тестом для Верховної Ради і кожного депутата щодо ставлення до корупції не на словах, а на ділі. Так вважає політтехнолог Сергій Гайдай.

Система – це є депутати, які розуміють, що сьогодні вони дають згоду на зняття недоторканності і затримання Онищенка, а завтра прийдуть за ними
Сергій Гайдай

«Вже зараз зрозуміло, що система, яка себе захищає, а система – це є депутати, які розуміють, що сьогодні вони дають згоду на зняття недоторканності і затримання Онищенка, а завтра прийдуть за ними. Тому що в тих схемах більшість парламенту знаходиться. І всі розуміють загрозу, яку вони створюють таким прецедентом», – зазначив експерт.

Сергій Гайдай вважає, що депутати значно більше були готові дати згоду на притягнення до відповідальності «радикала» Ігоря Мосійчука, бо той «не з системи».

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

«А тут такий типовий представник того, як взагалі робляться гроші на владних схемах. Коли депутат Онищенко каже «в мене просто хочуть забрати бізнес» – він правий, можливо, хтось хоче забрати. Але це не бізнес, це схеми грабування країни, якими і займається майже весь правлячий клас. Тому це буде тестом для парламенту», – наголосив політтехнолог.

Якщо Верховна Рада не складе цього тесту – це ще на крок наблизить крах владної системи і вибори до Верховної Ради, каже Сергій Гайдай. Крім того, на його думку, навіть позитивне голосування в парламенті ще не дає гарантії, що Онищенко буде заарештований, а не вийде під заставу, і що ця справа буде доведена до суду та справедливого покарання.

16 червня до Верховної Ради внесли подання про надання згоди на зняття недоторканності з народного депутата Олександра Онищенка і притягнення його до кримінальної відповідальності. Співробітники НАБУ провели обшуки в офісі депутата і за адресами фірм, що фігурують у розслідуванні щодо реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з «Укргазвидобуванням». За повідомленнями, сума, що фігурує у цій справі, – 3 мільярди гривень, з цього приводу уже арештовані понад 10 осіб. Статті, які інкримінуються Онищенку, передбачають покарання від 7 до 12 років ув’язнення.

Олександр Онищенко і його захист відкидають звинувачення у причетності до махінацій. За словами Онищенка, таким чином на нього чинять тиск із метою змусити продати бізнес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG