Доступність посилання

ТОП новини

Один з рушійних «двигунів» Brexit йде у відставку


Найджел Фараж радіє з результатів референдуму, Лондон, 24 червня 2016 року
Найджел Фараж радіє з результатів референдуму, Лондон, 24 червня 2016 року

Лондон – Провідник партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) і один з апологетів кампанії за вихід Британії з Європейського союзу Найджел Фараж подав у відставку з посади лідера партії. Однак Фараж і надалі зберігатиме своє крісло депутата Європарламенту і заприсягся підтримувати свою партію у політичних кампаніях. Фараж вважає, що досягши головної політичної амбіції – виведення Британії з Євросоюзу, він може тепер приділити увагу власному життю.

Один з рушійних «двигунів» Brexit йде у відставку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Найджел Фараж – 52-річний британський, дещо ексцентричний політик – упродовж років перебував у затінку, ведучи не зовсім гучні і малоуcпішні кампанії проти ЄС, і паралельно посідаючи місце депутата Європарламенту. Фараж вийшов з лав Консервативної партії 1992 року, коли тодішній уряд Торі підписав Маастрихтську угоду, яка започаткувала Євросоюз і проторувала шлях до спільної грошової одиниці євро. Саме у той час Фараж став одним із засновників Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP), попервах маргінальної політичної сили, яка приділяла головну увагу опору директивам Євросоюзу та імміграції до Британії. І от майже чверть сторіччя з часу початку активної політичної діяльності у лавах UKIP, засновник партії вважає, що досяг своєї потаємної мрії, до якої йшов зі своїми соратниками впродовж багатьох років.

Моя ціль у політиці була вивести Британію з Євросоюзу. І саме за це ми й проголосували на референдумі 2 тижні тому
Найджел Фараж

«Моя ціль у політиці була вивести Британію з Євросоюзу. І саме за це ми й проголосували на референдумі 2 тижні тому. Саме тому я відчуваю, що доклав свою дещицю, і що більше за це неможливо вже нічого зробити. Отож, я вважаю, що наспів слушний момент для мене залишити посаду лідера UKIР», – заявив Найджел Фараж.

Втім, Фараж наголосив, що його відставка з посади керівника партії не означає його відхід від політики. Він і надалі пообіцяв підтримувати партію та її нового лідера, а також бути активним євроскептиком у стінах Європарламенту, концентруючись тепер на допомозі подібним рухам в інших країнах ЄС.

«Я також надзвичайно налаштований допомогти незалежним рухам, які нині з'являються в інших частинах ЄС, тому що я переконаний, що Британія це далеко не остання країна, яка хотіла залишити Євросоюз», – додав Фараж.

Водночас Фараж визнав, що його активна політична діяльність позначилась на ньому самому та на людях, які його оточують. Тепер він хоче зосередитись на особистому житті, яке, як він сказав, розпочинається одразу після оголошення про його відставку.

Прагнення порядності у лавах UKIР

У лавах UKIР відставку Фаража сприйняли неоднозначно, і один з головних претендентів на лідерство – єдиний депутат парламенту від UKIР Даґлас Карсвелл, який критично ставився до Фаража, порадів з цього приводу. Карсвелл вважає, що його партія у майбутньому має більше уваги приділяти порядності.

48% порядних британців проголосували проти виходу з ЄС. Наша партія має забезпечити загальнонаціональний консенсус з цього питання
Даґлас Карсвелл

«Тут йдеться про порядність у політиці. І нам треба забезпечити успіх Brexit. 48% порядних британців проголосували проти виходу з ЄС. Наша партія має забезпечити загальнонаціональний консенсус з цього питання», – заявив Карсвелл.

Власне, питання щодо нового лідера UKIР стоїть доволі гостро. Експерти припускають: новий провідник партії має бути більш виваженим і менш прямолінійним, аніж був Наджел Фараж.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG