Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада або суд: чи можливо знизити нові комунальні тарифи?


Марш профспілок проти підвищення комунальних тарифів у Києві, 6 липня 2016 року
Марш профспілок проти підвищення комунальних тарифів у Києві, 6 липня 2016 року

В Україні є способи переглянути встановлені тарифи на житлово-комунальні послуги, а саме – знизити їх і водночас – привести до економічно обґрунтованого рівня. На цьому наполягають фракції «Батьківщина» і «Радикальна партія», які напередодні заблокували роботу парламенту. З ними згодні і деякі експерти. На думку фахівців, для перегляду тарифів бракує політичної волі керівництва держави та готовності пожертвувати власними інтересами. У профільній національній комісії заявляють, що підвищують тарифи до обґрунтованого рівня. В уряді тим часом кажуть про готовність перевірити справедливість підвищення тарифів і ціни на газ і нагадують про контракт, підписаний Юлією Тимошенко у 2009 році.

У фракції «Блок Петра Порошенка» висловлюють надію на те, що у четвер, на відміну від середи, депутати все-таки попрацюють. За словами голови БПП у парламенті Ігоря Гриніва, необхідно відновити роботу парламенту, щоб ухвалити закони для фінансування армії, а також ті, що потрібні для співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Ігор Гринів каже: пропрезидентська фракція готова до компромісів по питаннях, через які «Батьківщина», «Радикальна партія» і низка позафракційних депутатів у середу блокували роботу Верховної Ради. Йдеться про вимогу блокувальників створити тимчасові слідчі комісії парламенту щодо офшорів та обґрунтованості нових комунальних тарифів. У БПП наполягають, що для досягнення консенсусу між фракціями ці питання потрібно, перш за все, деполітизувати.

Нинішні високі тарифи – це плата за багато помилок, допущених у газовій сфері за останні 20 років
Ігор Гринів

«Не вживати просто собі слово, яке вживають Тимошенко чи Ляшко, – тарифи. Будемо говорити про проблеми ціноутворення у газовій сфері, енергетичній сфері. Ця проблема – не сьогоднішня. Нинішні високі тарифи – це плата за багато помилок, допущених у газовій сфері за останні 20 років», – зазначив Ігор Гринів.

Про готовність до перевірки обґрунтованості тарифів на комунальні послуги та ціни на газ для населення заявив у середу прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Водночас, каже, якщо перевіряти, то з 2005 року. У контексті тарифів й ціни на газ Гройсман також вже кілька разів нагадував про угоду 2009 року, укладену за підсумками переговорів тодішніх прем’єр-міністрів України й Росії Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. В оточенні самої Тимошенко, однак, закликають уникати пов’язування колишнього прем’єра, а нині – лідерки фракції «Батьківщина», до угод 2009 року.

Поки українці протестували проти підвищення тарифів, Рада не працювала (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Ляшко: «Нафтогаз» потрібно ліквідувати

Для перегляду тарифів на комунальні послуги фракції «Батьківщина» й «Радикальна партія» заявляють про необхідність перегляду ціни на газ та ухвалення низки законопроектів, які, за словами політиків, дозволять зменшити кінцеву суму у платіжках.

Вимагаємо ухвалити постанову про ліквідацію «Нафтогазу». Це – корупційна контора, яка нічого не видобуває, а туди йдуть мільярди з державного бюджету, і ми повинні з власної кишені оплачувати цю корупцію
Олег Ляшко

«Вимагаємо прийняти закон про те, щоб газ вітчизняного видобутку йшов на потреби тільки громадян і тільки ЖКГ, – заявив у середу на мітингу профспілчан лідер «радикалів» Олег Ляшко. – Пропонуємо ухвалити закон про зниження рентної плати на видобуток українського газу державною компанією «Укргазвидобування». Ми вимагаємо ухвалити постанову про ліквідацію «Нафтогазу». Це – корупційна контора, яка нічого не видобуває, а туди йдуть мільярди з державного бюджету, і ми повинні з власної кишені оплачувати цю корупцію».

У рамках своєї кампанії за перегляд тарифів і Олег Ляшко, і Юлія Тимошенко навіть звернулися до суду. Їхні позови – до Кабінету міністрів, який затвердив ціну на газ для населення у розмірі майже 6900 гривень за тисячу кубометрів (цього разу – однакову для всіх категорій), та до Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка розрахувала нові тарифи.

Половина з ціни на газ – податкові обтяження – Гольдарб

З позовом до Кабміну з вимогою скасувати постанову про підвищення ціни на газ до суду звернувся і керівник громадської організації «Публічний аудит» Максим Гольдарб. У коментарі Радіо Свобода він зазначає: ця сума була економічно необґрунтованою і минулого року, коли складала 7200 гривень за тисячу кубометрів, такою ж вона залишилася і після перегляду у 2015-му.

Максим Гольдарб
Максим Гольдарб

«Із 7200 гривень, які люди минулого року платили за тисячу кубометрів, підприємство, що добувало український газ, отримувало 477 гривень! – каже експерт. – 3600 гривень відразу прямим платежем отримував «Нафтогаз» – підприємство, яке нічого не виробляє і нічого не робить. Решта грошей ділилася між облгазами, доставкою, податками тощо. Це – не економічна формула. Нинішня ціна – 6900. Український газовидобуток отримує з них 2,5 тисячі гривень».

Чому тоді ціна на газ має бути 6900? Бо 3600 – це податкове обтяження, вигадане нинішнім парламентом, підписане нинішнім прем’єром (а тоді – спікером) і президентом. Таких податкових обтяжень бути не повинно
Максим Гольдарб

«Собівартість українського газу орієнтовно – 50 доларів за тисячу кубометрів. У цю ціну закладено також коефіцієнт розвитку українського газовидобутку, – пояснює Максим Гольдарб. – Між тим, із 6900 гривень «Укргазвидобування» отримує 100 доларів – цих грошей достатньо для розвитку української газової промисловості. Чому тоді ціна на газ має бути 6900? Бо 3600 – це податкове обтяження, вигадане нинішнім парламентом, підписане нинішнім прем’єром (а тоді – спікером) і президентом. Таких податкових обтяжень бути не повинно. Не може бути ренти для людей на видобуток українського газу! Українського газу вистачає».

Необґрунтовано, за словами Гольдарба, формуються і комунальні тарифи. Наприклад, як пояснює експерт, підприємства теплокомуненерго закладають у тариф інвестиційну складову, хоча споживач не мав би інвестувати у розвиток підприємства.

«Нафтогаз» – це чорна діра нашої країни» – Розенблат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:52 0:00

Експерт: доходи зростуть, якщо працюватиме економіка

В уряді, однак, обіцяють, що платіжки, які населення отримає у листопаді, «не будуть жахливими». Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що попри підвищення вартості газу, опалення, гарячої води та електроенергії, громадяни не платитимуть за комуналку більше 15-20% власного доходу.

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

Саме за вищий дохід, який би відповідав новим комунальним тарифам, мітингували у середу профспілчани. Економічний експерт Ярослав Жаліло, однак, наголошує: зростання доходів населення – комплексне питання.

Якщо економіка працює, якщо йде інвестування у продуктивніші робочі місця, продуктивніші виробництва, ефективніші методи ведення господарства, тоді відбувається зростання продуктивності праці, що дозволяє виплачувати людям більшу зарплату
Ярослав Жаліло

«Якщо економіка працює, якщо йде інвестування у продуктивніші робочі місця, продуктивніші виробництва, ефективніші методи ведення господарства, тоді відбувається зростання продуктивності праці, що дозволяє виплачувати людям більшу зарплату, – каже економіст. – Головне – це продуктивність праці. Продуктивність формується інвестиціями, інвестиції формуються сприятливим бізнес-кліматом й ефективною фінансовою системою».

Для стабілізації економіки й подальшого підвищення рівня життя, за словами Ярослава Жаліла, важливим є вирівнювання економічних пропорцій, чому зокрема має посприяти відновлення кредитної програми з МВФ. Очікується, що засідання ради директорів цієї організації щодо траншу для України відбудеться вже цього місяця. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що сумарно впродовж 2016 року країна очікує отримати від МВФ 1,7 мільярда доларів. У самому фонді наприкінці квітня схвально оцінили нову ціну на газ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG