Доступність посилання

ТОП новини

Допомога з боку США має стати сигналом для бізнес-інвесторів – Лібанова


Держсекретар США Джон Керрі та президент України Петро Порошенко, Київ, 7 липня 2016 року (©Shutterstock)
Держсекретар США Джон Керрі та президент України Петро Порошенко, Київ, 7 липня 2016 року (©Shutterstock)

Держсекретар США Джон Керрі, який перебував у четвер у Києві, серед численних заяв про підтримку України повідомив, зокрема, про намір Сполучених Штатів надати додатково 23 мільйони доларів гуманітарної допомоги постраждалим від військових дій на сході України. Ці кошти насамперед потрібно спрямувати на адаптацію вимушених переселенців, але для повної відбудови зруйнованого Донбасу знадобляться мільярди інвестицій з боку іноземного та українського бізнесу, вважають експерти.

Допомога з боку США має стати сигналом для бізнес-інвесторів – Лібанова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

США мають намір надати Україні 23 мільйони доларів гуманітарної допомоги для постраждалих від військових дій на Донбасі. Про це заявив у Києві державний секретар США Джон Керрі на спільному із президентом України Петром Порошенком брифінгу.

«Сьогодні я повідомив президентові Порошенку, що Сполучені Штати нададуть додатково 23 мільйони доларів гуманітарної допомоги, щоб допомогти тисячам людей, які постраждали від конфлікту на сході України», – сказав Керрі.

Раніше повідомлялося про намір США додатково надати Україні понад 28 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу для підтримки потерпілих через бойові дії на Донбасі і анексію Криму.

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський вважає, що ці кошти насамперед слід було б спрямувати на адаптацію вимушених переселенців.

«На сьогодні для переселенців є дві ключових проблеми: це робота і житло. Житло навіть на першому місці. Я думаю, що якраз ці гроші можна було б спрямувати в першу чергу на житло для переселенців і на відновлення ушкодженого бойовими діями приватного житла людей на лінії, наближеній до лінії розмежування», – сказав Жебрівський.

Серед пріоритетів також відновлення об’єктів інфраструктури, систем водо-, електро- і газопостачання, додав керівник Донецької обладміністрації. Практично повної відбудови потребують автошляхи. Тільки для відновлення доріг на контрольованій українською владою території Донеччини, згідно з розробленим проектом, потрібно 30 мільярдів гривень упродовж 5-ти років, каже він.

Скільки ж загалом капіталовкладень потребуватиме відновлення Донбасу після остаточного врегулювання конфлікту, зараз точно ніхто не береться сказати. Йдеться про десятки мільярдів доларів і десятки років, каже академік, директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова. Під її керівництвом колектив авторів підготував національну доповідь «Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів і загроз подій на Донбасі»

Елла Лібанова переконана: відновлення Донбасу можливе лише за рахунок інвесторів – іноземних та внутрішніх, які вкладатимуть кошти у створення інноваційної економіки, а не відбудову старих виробництв. А держава має забезпечити відновлення житлової і транспортної інфраструктури, комунікацій, та створити страховий гарантійний фонд, який дасть змогу залучати інвестиції, наголошує вона.

Тільки бізнес зможе відновити зруйнований Донбас – Лібанова

«Ніяка держава – ні наша, ні західна – не зможе відновити зруйнований Донбас. Це має робити тільки бізнес. Держава має забезпечити комунікації, держава має забезпечити інфраструктуру. Все решту має робити бізнес», – сказала вона.

Безумовно, поки тривають обстріли і бойові зіткнення, поки не гарантована безпека, інвестори в регіон не прийдуть, констатує Елла Лібанова. А тому, на її думку, фінансова допомога з боку США важлива не тільки в економічному сенсі, а ще як своєрідний сигнал.

«Тут дуже важливо, що коли дають допомогу такі держави, як Сполучені Штати, то це є певним сигналом для бізнесу», – сказала експерт.

На Всесвітньому гуманітарному саміті, що проходив у травні в Стамбулі, президент України Петро Порошенко озвучив ініціативу щодо створення багатостороннього трастового фонду на підтримку реабілітації та зусиль із розбудови Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG