Доступність посилання

ТОП новини

У регіонах Італії триває парад резолюцій за скасування санкцій проти Росії


Парад влаштований російською владою в Сімферополі в День Росії
Парад влаштований російською владою в Сімферополі в День Росії

Рим – На півночі Італії триває парад резолюцій обласних рад із вимогами скасувати санкції проти Росії та визнати Крим російським. Після регіону Венето, який подав приклад у травні, подібні документи ухвалили днями у Ломбардії, Лігурії і Тоскані. Місцеві ради засуджують чинну політику Рима і Євросоюзу стосовно Росії. Хоча резолюції не мають юридичного значення і не впливають на зовнішню політику уряду, окремі експерти вбачають у цьому тривожний знак для України.

​Ініціатори й автори проросійських резолюцій у чотирьох областях одні й ті самі – активісти націоналістичної партії євроскептиків «Північна Ліга». Документ проти санкцій підтримали навіть депутати у Тоскані. А там, на відміну від інших трьох областей, головою регіону є член лівої Демократичної партії влади. Щоправда, з цієї причини текст тосканської резолюції довелося «пом’якшити», визнають місцеві члени «Північної Ліги».

Партійці сподіваються, що їхній приклад наслідують більшість областей Італії, і уряд буде змушений реагувати. «Північна Ліга» традиційно виступає захисником промисловців і підприємців північної Італії. Хоча нині опозиціонери-легісти не на піку популярності, вони мають свій постійний електорат і вважають за обов’язок тиснути на владу, щоб відновити тісні економічні зв’язки з Росією.

Тактика Рима: і нашим, і вашим

Йдеться лише про економічний аспект: А кому там належатиме Крим, це італійських бізнесменів чи фермерів зовсім не цікавить
Еміліо Ґуберті

«Резолюції мають виключно символічне значення, вони закликають уряд звернути увагу на проблеми підприємців в областях. Нічого більше, окрім цього. Йдеться лише про економічний аспект: зняття санкцій та відновлення експорту до Росії. А кому там належатиме Крим, це італійських бізнесменів чи фермерів зовсім не цікавить», – зазначив Радіо Свобода місцевий журналіст Еміліо Ґуберті.

Для історика і політолога Федеріґо Арджентієрі поведінка італійських євроскептиків цілком передбачувана. На його думку, не варто дуже перейматися регіональними ініціативами, які не мають стосунку до закордонної політики центрального уряду. Як один із ключових членів Євросоюзу, одноосібно Італія не змінить офіційної позиції стосовно Росії через її агресивні дії в Україні, переконаний експерт.

Національна політика Італії – це інша справа, і наразі не слід бити на сполох. Не думаю, що найближчим часом уряд змінить позицію стосовно санкцій та Криму
Федеріґо Арджентієрі

«Національна політика Італії – це інша справа, і наразі не слід бити на сполох. Я не думаю, що найближчим часом уряд змінить позицію стосовно санкцій та Криму. Прем’єр Маттео Ренці тримає рівновагу між двома полюсами: він намагається поєднувати тиск італійських бізнесових кіл і солідарність з Європою. Поки що йому це вдається», – зазначив у коментарі Радіо Свобода професор сучасної історії та політології Федеріґо Арджентієрі (John Cabot University).

На периферії свідомості європейців

Однак українські оглядачі в Італії з тривогою реагують на низку проросійських резолюцій у цій країні. Серед них і відомий культуролог Оксана Пахльовська, яка стверджує, що Україна чимдалі більше віддаляється на периферію ментальної свідомості європейців.

Основний мессидж регіональних інституцій такий: відчепіться від нас з вашою Україною
Оксана Пахльовська

«Ще більше це помітно в такій Італії, де і Лігурія, і Венеція (центр області Венето), і Тоскана вже проголосували, ухвалили резолюції… Основний мессидж регіональних інституцій такий: відчепіться від нас з вашою Україною», – сказала Пахльовська на зустрічі з українською громадою в Римі 7 липня.

Новини про ухвалення обласних резолюцій провідні італійські медіа майже не висвітлюють. Тематика в центрі уваги локальних та деяких інтернет-видань, які переважно розповідають про резонанс новини в російському, а саме кремлівському медіа просторі. Це одне зі свідчень, що досягнення легістів залишаються на периферії загальнонаціональних інтересів (поки що, застерiгaють аналітики). Cхожі ідеї пропагує в Італії інша партія популістів – «Рух 5 зірок», яка впевнено перемогла на останніх адміністративних виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG