Доступність посилання

ТОП новини

Позачергових виборів допоможе уникнути ефективна робота уряду і коаліції – політолог


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Опозиційний блок» закликав до проведення позачергових виборів в парламент. Представники нових партій не в захваті від ідеї позачергових виборів – говорять, що побоюються збільшення кількості популістів в стінах Верховної Ради. У свою чергу правники кажуть, що зробити це без згоди президента буде дуже важко – більшість можливих прихильників цієї ідеї є мажоритарниками, тоді як потрібно щонайменш 150 народних депутатів, яких обрали за партійними списками.

11 липня голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко закликав до проведення позачергових виборів, звинувативши народних депутатів коаліції в ігноруванні інтересів виборців.

Рівень довіри до парламенту нульовий в суспільстві
Юрій Бойко

«Потрібно бути чесними перед виборцями, потрібно саморозпуститись, тому що рівень довіри до парламенту нульовий в суспільстві. І люди повинні обирати нових депутатів, які будуть відповідати на запитання, які в них є», – заявив екс-регіонал. Він також повідомив, що усі 43 депутати «Опозиційного блоку» готові скласти мандати і будуть шукати союзників – потрібно ще більше 90 голосів «відмовників», щоб зробити Верховну Раду нелегітимною.

Проте, за словами представника парламентської коаліції, народного депутата Леоніда Ємця, зробити це не вдасться. На думку першого заступника голови парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя, правових підстав для такої процедури немає.

Після тих, що склали мандат, зайдуть нові за списком
Леонід Ємець

«Сьогодні опція «150 мандатів мінус і перевибори», не передбачена чинною Конституцією і законом про вибори народних депутатів за змішаною системою. Стаття 82 передбачає питання обрання більше двох третин для повноважної Верховної Ради. Тому з моменту реєстрації депутатів ЦВК ця опція не працює. Після тих, що склали мандат, зайдуть нові за списком», – заявив Ємець і нагадав, що мажоритарників ця схема взагалі не стосується. Із 43-х депутатів «Опозиційного блоку» – 16 таких, хто обрався по мажоритарних округах.

Без згоди президента провести позачергові вибори буде дуже важко – правник

Розраховувати на підтримку «Опозиційний блок» може з боку фракцій, які не входять в коаліцію, а там також дуже багато мажоритарників. Їх можна просто переобрати, говорить голова правління «Центру політико-правових реформ» Ігор Коліушко.

Якщо президент не хоче дострокових виборів, тоді зробити це досить проблематично
Ігор Коліушко

«Якщо президент, наприклад, не хоче дострокових виборів, як в нас сьогодні, а якась частина депутатів – хоче, тоді, на мій погляд, зробити це досить проблематично. Ми маємо сьогодні три невеликі фракції, які не є в коаліції. Але вони мають менше 100 народних депутатів», – заявив Коліушко в коментарі Радіо Свобода.

За його словами, Верховній Раді дійсно потрібно не менше 300 депутатів, щоб залишатися легітимною. Але, на думку правника, якщо від мандатів відмовляться мажоритарники, а президент не захоче розпускати парламент, то він може просто почекати перевиборів.

В новому парламенті перші місця у екс-регіоналів і Тимошенко – опитування

Згідно із дослідженням, яке на замовлення Міжнародного республіканського інституту провела соціологічна група «Рейтинг», від позачергових виборів виграють перш за все партії «Опозиційний блок» і ВО «Батьківщина» – за них готові проголосувати по 14% опитаних. На третьому місці «Блок Петра Порошенка» (11%), на четвертому «Самопоміч» (9%), на п’ятому – Радикальна партія (8%).

На думку заступника голови парламентської фракції «ВО «Батьківщина» Сергія Соболєва, перед тим, як проводити позачергові вибори, потрібно змінити виборче законодавство. А саме – відмовитися від мажоритарної системи і зробити вибори на суто пропорційній основі за відкритими списками. Якщо цього не зробити, на нових виборах Порошенко, як і раніше, домовиться із екс-регіоналами з «Опозиційного блоку» і сфальсифікує вибори, впевнений Соболєв.

«Єдине, що рятує сьогоднішню владу, це старий і діючий закон про вибори, якій дозволяє їх фальсифікувати в мажоритарній складовій. Тому вони будуть робити все, щоб, з одного боку, не допустити дострокових виборів, а з іншого – зміни виборчого законодавства», – заявив Соболєв.

Однак, на думку народного депутата, говорити про те, що вибори невигідні і небезпечні через війну, не можна, це маніпуляція. Крім того, з початку бойових дій насправді пройшло вже багато виборів, нагадав Соболєв.

Все, що робив уряд Яценюка і робить уряд Гройсмана, веде до позачергових виборів
Сергій Соболєв

«Все, що робив уряд Яценюка і робить уряд Гройсмана, веде до позачергових виборів. Коли нам хтось заявляє таку логіку, що не можна проводити вибори саме сьогодні, то чого їх проводили під час Іловайська і Дебальцева? Чому дострокові вибори були оголошені в парламенті, хоча чудово розуміли, що під час війни? Це не аргумент, це спроба нинішньої влади уникнути відповідальності. Тому вони будуть все робити, щоб не змінювався виборчий закон, а потім домовлятися із «Опозиційним блоком», – заявив народний депутат. На його думку, лакмусовим папірцем стануть довибори на семи округах, які відбудуться 17 липня. Там буде видно, чи підтримує народ висуванців від влади, чи ні, говорить Соболєв.

Нові вибори призупинять реформи – позафракційний народний депутат

На думку позафракційного народного депутата Вікторії Пташник, яка нещодавно увійшла до оновленої партії «Демократичний альянс», проводити позачергові вибори наразі не на часі. Народний депутат, яка пройшла в парламент за списком партії «Самопоміч», але пізніше вийшла з фракції, говорить, що її новій партій було б неправильно користатися вдалим моментом, щоб провести більше людей у Верховну Раду.

Лещенко, Найєм та Заліщук увійшли до «Демократичного альянсу» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
Люди проголосують за політиків-популістів, які зараз трибуну блокують
Вікторія Пташник

«Якщо зараз оголосити позачергові вибори, у нас припиняться всі ті реформи, які йдуть. Зрозуміло, що вони йдуть повільно, але вони взагалі зупиняться. Мені здається, крім того, що народ повністю не готовий до цих виборів, тому що люди проголосують за політиків-популістів, які, я вибачаюсь, зараз трибуну блокують. І власне, я точно знаю, припиниться міжнародне фінансування – і МВФ припинить транші, і будь яка технічна допомога не буде надаватися», – вважає Пташник.

На думку професора Києво-Могилянської академії і наукового директора фонду «Демократичні ініціативи» Олексія Гараня, нові вибори скоріш посилять фрагментацію, аніж приведуть до створення нової коаліції.

Якщо нинішньому уряду вдасться забезпечити стабілізацію, показати зміни в країні і боротьбу з корупцію, тоді, можливо, позачергових виборів можна буде уникнути
Олексій Гарань

«Є велике незадоволення і електорату, і політиків подіями в країні. Останні опитування, зокрема і нашого фонду, показують, що приблизно 40% населення підтримують проведення виборів, решта – проти. Влітку політична активність спадатиме і більш драматичною може стати ситуація восени, особливо, коли прийдуть платіжки за новими комунальними тарифами. Тоді може бути підсилення протестних настроїв», – заявив Гарань в ефірі Радіо Свобода.

Політолог вважає, що в результатів виборів в парламент прийдуть ті ж самі політичні сили, але фрагментація посилиться, чим в свою чергу може скористатися Росія. Вибори не покращать політичну ситуацію, вважає Гарань.

«Чи можна посиланням на російську агресію відкладати позачергові вибори? Якщо нинішньому уряду вдасться забезпечити стабілізацію, показати зміни в країні і боротьбу з корупцію, тоді, можливо, позачергових виборів можна буде уникнути», – вважає Гарань.

Він наголосив, що якщо уряд і коаліція не почнуть працювати більш ефективно, тоді уникнути позачергових виборів вже не вдасться.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG