Доступність посилання

ТОП новини

Навряд чи дострокові вибори дадуть нову якість парламенту – Гарань


Олексій Гарань
Олексій Гарань

Дострокові парламентські вибори, ініційовані «Опозиційним блоком», не сприятимуть стабілізації політичної ситуації: до Верховної Ради прийдуть ті самі сили, а фрагментація парламенту може збільшитися. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода політичний експерт, професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

Навряд чи дострокові вибори дадуть нову якість парламенту – Гарань
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи є зараз підстави для проведення позачергових виборів і кому вони можуть бути вигідними?

Навряд чи дострокові вибори дадуть нову якість парламенту і призведуть до створення стабільної коаліції

– Питання, насправді, неоднозначне. Тому що підставою дострокових виборів має бути якась мета. В чому полягає мета? Створити стабільну парламентську більшість? Якщо так, то навряд чи дострокові вибори дадуть нову якість парламенту і призведуть до створення стабільної коаліції. Скоріше, вони посилять фрагментацію. Дійсно, є незадоволення велике і електорату, і з боку політичного табору подіями в країні, але питання полягає в тому, як виходити з цієї кризи. Останні опитування, що проводилися в тому числі і фондом «Демократичні ініціативи», показує, що умовно зберігається більш-менш стабільне ставлення до того, треба чи не треба проводити дострокові вибори. Все-таки десь приблизно 40 на 60%: 40% за проведення виборів і 60% – проти проведення виборів. Ця цифра може трохи варіюватися, але співвідношення останнім часом доволі стабільне.

– А що може змінити це співвідношення? Зараз літо і політична активність громадян не дуже висока.

Зацікавленість в нинішніх виборах насамперед є у партії «Батьківщина», у «радикалів» певною мірою і в «Опозиційного блоку»

– Ви праві. Літо – це такий політичний сезон, в який політична активність спадатиме. Я думаю, що більш драматичною може стати ситуація восени. Особливо, коли прийдуть платіжки з новими тарифами, тоді може бути посилення протестних настроїв і політичної активності. Але знову ж таки, хочу сказати: якщо ми говоримо про зацікавленість в нинішніх виборах, то насамперед вона є у партії «Батьківщина», у «радикалів» певною мірою і в «Опозиційного блоку».

– Тобто саме вони можуть і скористатися очікуваними протестними настроями?

Це призведе до чергового раунду політичної нестабільності, а з цього скористається наш сусід, який веде проти нас гібридну війну

– Я не даремно назвав і «Опозиційний блок». Тому що опитування показує, що нової якості парламенту не буде – прийдуть ці самі сили, а фрагментація парламенту може навіть збільшитися. І це призведе до чергового раунду політичної нестабільності, а з цього скористається наш сусід, який веде проти нас гібридну війну. Питання полягає в тому, чи можна з посиланнями на російську агресію відкладати дострокові вибори? Я б сказав так: якщо нинішньому уряду вдасться забезпечити певну стабілізацію, показати, що в країні дійсно відбуваються зміни, показати, що ведеться боротьба з корупцією – тоді, я думаю, може бути ситуація, коли виборів дострокових можна бути уникнути. Дострокові вибори, як на мене, вони не поліпшать, а дестабілізують ситуацію.

– Тобто виборці мають керуватися тим, аби не гірше?

– Але якщо ситуація почне погіршуватися, уряд погрузне в скандалах, коаліція буде неефективною – тоді дострокових виборів, може, не вдасться уникнути. Хоча ще раз, як на мене, вони не принесуть виходу, не принесуть нової якості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG