Доступність посилання

ТОП новини

«Вони не мають морального права йти у відпустку» – активіст про депутатів


Акція «Депутати! Працювати!», учасники якої вимагають продовжити роботу парламенту влітку з метою розгляду важливих законопроектів, біля центрального входу в будівлю Верховної Ради у Києві, 12 липня 2016 року
Акція «Депутати! Працювати!», учасники якої вимагають продовжити роботу парламенту влітку з метою розгляду важливих законопроектів, біля центрального входу в будівлю Верховної Ради у Києві, 12 липня 2016 року

Київ – Згідно з регламентом, у п’ятницю, 15 липня, у Верховній Раді має відбутись останнє пленарне засідання. Проте позиція парламентарів неоднозначна з цього питання. Всередині лише одного «Блоку Петра Порошенка» побутують думки, що депутатам не варто порушувати регламент, а відтак – йти на канікули та збиратися лише у разі необхідності. Водночас депутат від «БПП» Віктор Пинзеник заявляє – чим більше парламент не працює, тим краще. Проти перерви виступають і «радикали», а в «Народному фронті» вважають такі заяви нелогічними, бо вони не дають парламенту нормально працювати зараз через блокування.

Проти канікул для народних обранців у вівторок під будівлю Верховної Ради вийшли активісти «Реанімаційного пакету реформ». Вони облаштували імпровізований пляж і зобразили депутатський відпочинок. Крім того, активісти принесли зі собою надувну акулу, яка «жене» депутатів працювати і «вручає» їм порядок денний. Таким чином активісти закликають народних депутатів не розходитись на літні канікули, а працювати. Наразі до внесення на розгляд парламенту в «Реанімаційному пакеті реформ» підготували 56 законопроектів, які можуть відкласти до вересня.

Без ухвалення необхідних для суспільства законів, вони просто не мають морального права йти у відпустку. Ці закони потрібні були країні ще позавчора
Олександр Ябчанка

«Суть нашої акції в тому, щоб нагадати депутатам, щоб без ухвалення необхідних для суспільства законів, вони просто не мають морального права йти у відпустку. Зокрема, це стосується законів щодо децентралізації, щодо енергоринку та щодо боротьби з корупцією. Ці закони потрібні були країні ще позавчора», – каже активіст «Реанімаційного пакету реформ» Олександр Ябчанка.


Про необхідність продовження роботи парламенту до 6 вересня заявляв і голова Верховної Ради Андрій Парубій. У п’ятницю він зауважив, що було б доцільно, щоб депутати ухвалили рішення про продовження сесії до вересня у зв’язку з інформацією про активізацію противника у зоні бойових дій на Донбасі.

«Дайте відпочити українському народу від парламенту» – Пинзеник

Тим часом, Верховна Рада провела засідання 12 липня, попри те, що народні депутати від фракцій «Радикальної партії» і «Батьківщина» оточили трибуну Верховної Ради України. Депутати від фракції Радикальної партії продовжували свій «сидячий протест» на підлозі біля трибуни. Парламенту вдалось ухвалити декілька законів, протестувальники пускали спікерів для виступу з трибуни.

Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко упевнений, що закривати сесію парламенту не можна. За його словами, потрібно розглядати «необхідні для суспільства закони». Водночас таку позицію не поділяє заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар.

Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар

«Це трохи не логічно, як на мене, з одного боку закликати – не йдіть на канікули… А знаєте, для чого не йдіть на канікули? Щоб ми могли тут попіаритися, які ми тут єдині захисники. Треба за стіл переговорів сідати, на інших рівнях – в Кабінеті міністрів, і вже напрацьовані рішення давати парламенту. Я впевнена, парламент буде готовий його підтримати. Все інше – робота на «картинку», – каже народний депутат.

У той же час представник «Блоку Петра Порошенка» Віктор Пинзеник упевнений – український народ «втомився» від Верховної Ради, тому на канікули йти – треба, але при нагальній потребі збиратись в залі засідань.

«Чим більше парламент не працює, тим краще, – каже він. – Дайте відпочити українському народу від парламенту. Тому що я знайду дуже мало рішень, які б мене радували. А більшість рішень, в найкращій формі, вони нейтральні. Ну як можна в день голосувати сто законів, яка дискусія може проводитись, яке обговорення? В такому режимі неможливо взагалі працювати. А дуже багато рішень взагалі ніякого значення не мають».

«Опозиційний блок» закликає скласти мандати

Треба погоджувати роботу парламенту із графіком Кабінету мністрів, щоб робота Верховної Ради була результативною, зазначає політолог Володимир Цибулько.

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

«Оскільки в Кабміну є свій блок завдань по реформах, й без голосів, без законопроектів, навряд чи вдасться зберегти темпи реформ», – зауважує експерт.

У той же час про неефективність парламенту, незалежно від того, чи закриється сесія Верховної Ради, кажуть в «Опозиційному блоці». У понеділок лідер Юрій Бойко оприлюднив заяву про готовність його фракції скласти мандати. За словами ще одного депутата «Опоблоку» Михайла Папієва, на це готові 43 депутати. Тож він закликав ще вісімдесят одного депутата до них приєднатися, щоб з’явилася, як він сказав, «юридична основа для розпуску парламенту».

Водночас депутат від «Самопочі» Олег Березюк висловив упевненість, що сьогодні немає причин для розпуску парламенту, а всі існуючі кризи можна вирішити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG