Доступність посилання

ТОП новини

Ветеранські ділянки отримали навіть не усі родини загиблих – київська спілка ветеранів


Виділених земельних ділянок в Києві не вистачає навіть родинам загиблих на сході бійців. До ініціативи київського міського голови Віталія Кличка надати гроші замість земельних ділянок ветерани ставляться з пересторогою – кажуть, що землю їм вже півтора року обіцяють. В той же час експерти запевняють: землі, яка не використовується за призначенням, в Києві багато, але механізму її вилучення немає.

ЗАВАНТАЖИТИ

Міський голова Києва Віталій Кличко запропонував надавати ветеранам не земельні ділянки, як цього вимагає закон «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту», а грошову компенсацію. Каже, що ветеранів АТО в Києві 17,5 тисяч, отже їм потрібно ділянок на 2,5 тисячі гектарів.

Будемо відверті – 2,5 тисячі гектарів у Києві немає
Віталій Кличко

«Давайте будемо відверті – 2,5 тисячі гектарів у Києві немає. Це означає віддати усі парки під ділянки. Такого не може бути. Тому на сьогоднішній день ми розробляємо концепцію матеріальної компенсації», – заявив Кличко в ефірі Еспресо.TV. Компенсувати Кличко обіцяє середню вартість земельної ділянки. Адекватну, за його словами, суму.

Надати земельні ділянки вирішили перш за все родинам загиблих – для цього використовують виділені ще в листопаді позаминулого року 11 гектарів в селищі Биківня Деснянського району. В тому ж селищі ділянки обіцяють надати важко пораненим ветеранам і інвалідам.

Як йдеться в доповіді начальника відділу державної землевпорядної експертизи Головного управління Держгеокадастру у місті Києві Дмитра Тугая, у власність ветеранам АТО передано менше одного відсотка від загальних потреб – близько 11 гектарів при 11 тисячах наявних заяв від ветеранів. Також Тугай у своїй доповіді наголошує, що згідно із набранням чинності відповідної статті закону «Про регулювання містобудівної діяльності», передача земельних ділянок із земель державної або комунальної власності фізичним особам у разі відсутності плану зонування або детального плану території для містобудівних потреб забороняється. Зонування Києва наразі розробляється.

Землі багато, але вилучити її не можна – експерт

За словами голови громадської організації «Інститут міста» Олександра Сергієнка, ще багато років тому київську землю почали роздавати і наразі багато ділянок використовуються неефективно.

Щоб забрати землю, яка стоїть 5-10 років порожня, треба довго судитися з орендарем або власником
Олександр Сергієнко

«Якби зробити ревізію землі, то, можливо, і знайшлися б ділянки для учасників АТО. Однак наше недосконале законодавство не дозволяє ефективно використовувати землю. Тому що для того, щоб забрати землю, яка стоїть 5-10 років порожня, треба довго судитися з орендарем або власником», – говорить Сергієнко. Наприклад, якщо землю надали для будівництва, яке так і не відбулося: там або взагалі нічого не побудовано, або лише паркан стоїть, каже експерт.

Він також припустив, що коли в 2014 році Київська міська рада приймала рішення про обов’язкове виділення ділянок ветеранам АТО, вони могли і не знати про реальний стан справ. Земля залишається часто навмисно занадто заплутаною проблемою.

Частково вирішити цю проблему могло б об’єднання Києва і Київської області, говорить Сергієнко, але наразі міська влада Києва не може претендувати на цю землю.

«Її можна було б вилучити і роздати учасникам АТО, але механізми цього вилучення настільки складні і заскорузлі, що швидко це зробити неможливо. Може ця проблема підштовхне законодавців до вирішення цього питання», – заявив експерт.

Пропонують ділянки без комунікацій в десятках кілометрів від Києва – ветеран

Втім, самі ветерани говорять – в області пропонують ділянки, де не можна нічого побудувати. Можна лише облаштувати сад чи город – інфраструктурних комунікацій там немає, а самі ветерани їх будувати неспроможні фінансово, каже, заступник голови київської міської «Спілки ветеранів АТО» Антон Колумбет. Ветерани можуть претендувати на ділянки в будь-якому місті чи селищі країни, але обласна влада змогла запропонувати киянам лише ділянки за кілька десятків кілометрів від Києва.

Загалом на Київщині земельні ділянки, загальною площею близько 1400 гектарів, тримали майже 10 тисяч родин ветеранів. Близько тисячі гектарів – це дійсно ділянки для садівництва, про які говорить Колумбет. Ще близько трьох тисяч завершують оформлення ділянок і, знову ж таки, 95% з них – під індивідуальні садові господарства.

Чи вистачить в міському бюджеті стільки коштів?
Антон Колумбет

До монетизації ділянок ветерани ставляться обережно, каже Колумбет. Дуже важливими у цій програмі будуть деталі – занадто висока вартість київської землі для того, щоб її так просто віддали, вважає він.

«По-перше, хто буде проводити оцінку земельної ділянки? Якщо державні оцінювачі, то зрозуміло, що є корупційна складова. Згідно з якою вона може бути оцінена набагато нижче, ніж її ринкова вартість. По-друге, чи вистачить взагалі в міському бюджеті стільки коштів?» – заявив Колумбет в коментарі Радіо Собода.

Київський ветеран без поранень отримуватиме ділянку роками

За інформацією «Спілки ветеранів АТО», київських ділянок не вистачає навіть родинам загиблих – таких серед киян 182 людини, а ділянок виділено близько 140. Але якщо таким темпом будуть працювати, черга до інвалідів і важко поранених не дійде, війна ж іще не закінчилася, говорить ветеран.

«Жоден зі здорових учасників АТО в Києві ділянку не отримав. Взагалі-то в Києві вартість землі дуже висока – 10 соток може коштувати 200 тисяч доларів. Наша громадська організація напрацювала схему створення житлово-будівельних кооперативів, щоб замістити виділення земельних ділянок. Донедавна нас стримувало те, що багато родин загиблих не отримували землю. Наразі ми цей процес розпочинаємо», – розповів Колумбет. За його інформацією, схожа ситуація в усіх великих містах.

Це може на декілька років затягнутися, щоб я отримав у Києві землю
військовослужбовець із позивним «Мішка»

Офіцер Київського 12-го батальйону територіальної оборони із позивним «Мішка» розповів Радіо Свобода, що намагався отримати ділянку ще восени минулого року. Там він і дізнався про чергу – спочатку родини загиблих, потім інваліди, а потім решта.

«Так зорієнтували мене, а я не поранений і, так би мовити, не загинув, що це може на декілька років затягнутися, щоб я отримав у Києві землю. Те, що нам пропонували в минулому році по області, там дуже забиті села в три хати і дуже далеко», – розповів «Мішка».

Пропозиція заміни земельних ділянок, але не на гроші, а на київські квартири вже з’являлася раніше, але потім заглухла, розповів він. Проте, за словами секретаря Київради Володимира Прокопова, від неї не відмовилися. Як він зазначив в інтерв’ю «Лівому берегу», депутати звернулися до профільного комітету парламенту, щоб зобов’язувати забудовників виділяти 1% від споруджених квартир учасникам АТО.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG