Доступність посилання

ТОП новини

«Суди чесно, або сиди довго»: рухається справа судді, яка відпустила екс-беркутівця Садовника


Екс-командувач «Беркуту» Дмитро Садовник. Архівне фото
Екс-командувач «Беркуту» Дмитро Садовник. Архівне фото

Суд завершив розгляд матеріалів справи судді Світлани Волкової, яка минулого року відпустила екс-командувача «Беркуту» Дмитра Садовника, в результаті чого він утік. Її вже відсторонили та висувають підозру у неправомірному рішенні. Утім, до завершення процесу ще довго – до вересня триватиме допит свідків. Її захист наполягає, що винні правоохоронці, які не догледіли за Садовником. Активісти ж вважають це спробою «перевести» стрілки у цій резонансній справі.


Вже відсторонена суддя Печерського суду Світлана Волкова з’явилась на слухання у власній справі вчасно, утім, за весь час вимовила лише кілька слів. Красномовнішим був її адвокат Микола Павленко. Він вибудував захист підозрюваної на тому, що Волкова була зобов’язана врахувати позитивні відгуки та оцінки, що лунали на адресу Садовника. І як наслідок – мала підстави відпустити екс-командира «чорної роти» «Беркуту». І той факт, що екс-беркутівець утік – провина правоохоронців, які недостатньо пильно слідкували. Адвокат Павленко взагалі наполягає, що справа Садовника «притягнута за вуха», а медіа та суспільство шукають «цапа відбувайла» у вигляді судді Волкової.

«Суди чесно, або сиди довго»: справа судді Волкової
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00


«І коли моя клієнтка зважувала ризики, вона дивилась і аналізувала документи, що людина (Садовник – ред.) – під домашнім арештом перебувала. Що він сумлінно виконував свої процесуальні обов’язки. Тому природньо, що, враховуючи ці чинники, вона передбачала, що не буде ризиків», – пояснив рішення Волкової адвокат.


На вересневому суді над Садовником його адвокат дійсно зібрав усі можливі матеріали, які би показали його люблячим батьком малолітніх дітей, відданим чоловіком та чесним правоохоронцем, який в жодному разі не втече. Тоді до зали суду навіть приносили шкільні грамоти успішності його сина.

У Генпрокуратурі ж вважають, що це все недостатні підстави, аби звільнити під домашній арешт людину, яка керувала діями інших екс-беркутівців Сергія Зінченка та Павла Аброськіна, яких звинувачують у розстрілі 39 активістів. Коли Садовник утік, його адвокат припускав, що це було зроблено недобровільно, що його «змусили зникнути». Водночас, у лютому цього року начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, посилаючись на оперативні дані, заявив: екс-беркутівець переховується у Криму.

«Суддя при ухваленні рішення має зважити усі ризики»

На судовому засіданні 14 липня закінчили розглядати всі матеріали справи, а це численні томи. Низка важливих документів, що стосуються днів напередодні втечі Садовника – зникли, і прокурор не зміг пояснити це. Адвокат наполягає, що таким чином правоохоронці прикривають власний інтерес у зникненні екс-беркутівця.

Перед слуханням під стіни суду прийшли активісти антикорупційної кампанії «Чесно» з гаслами «Фільтруй суд» та «Суди чесно, або сиди довго». Вони передали Волковій символічну мітку – «чорний часник», на знак того, що вважають її рішення у справі Садового незаконним. Юристи та аналітики цієї кампанії також прийшли на слухання справи.

«Я вважаю, що це має вирішувати суд, чи було її рішення неправосудним, чи ні. Але я хотіла би наголосити, що незалежно від того, втік би Садовник після цього чи ні, і чи ретельно правоохоронці виконували свій обов’язок щодо утримання його під (домашнім – ред.) арештом… але суддя при ухваленні рішення має зважити усі ризики, які може мати його рішення», – каже Галина Чижик, експерт «Чесно».

Кампанія «Фільтруй суди», що спрямована на очищенням суддівського складу, стартувала у червні, каже один із активістів Віктор Артеменко. Тоді на форумі представили серію аналітичних матеріалів по суддях-хабарниках, по тих, хто тікає від правосуддя.

В судовій системі існує кругова порука. В тому ж Києві справи над суддями передаються у суд, де працюють їхні друзі і родичі
Віктор Артеменко

«Підготовлені матеріали показують, що в судовій системі існує кругова порука. Коли в тому ж Києві справи над суддями, які працюють в одному суді, передаються у суд, де працюють їхні друзі і родичі. Наша кампанія спрямована на те, щоби створити досьє на суддів, які порушують закон», – говорить він.

Наступне слухання у справі Світлани Волкової відбудеться 22 вересня. Попереду ще допит свідків у цій справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG