Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатія по-британськи: Боріс Джонсон очолив МЗС Великобританії


Боріс Джонсон вітається з працівниками МЗС, Лондон, 14 липня 2016 року
Боріс Джонсон вітається з працівниками МЗС, Лондон, 14 липня 2016 року

Колишній мер Лондона, консерватор Боріс Джонсон став міністром закордонних справ Великої Британії. На цій посаді він змінив Філіпа Гаммонда, який очолив міністерство фінансів. Проте, ймовірно, роль Джонсона у переговорах Лондона щодо майбутніх відносин з ЄС, буде обмежена. Очікують, що прем’єр-міністр Тереза Мей створить нову посаду міністра, який займатиметься лише проблемою виходу Великої Британії з ЄС. Хто ж такий Боріс Джонсон?

Боріс Джонсон був одним із чільних прихильників Brexit, тобто виходу Великобританії зі складу Євросоюзу. Британські оглядачі неодноразово називали його потенційним наступним прем’єр-міністром Сполученого Королівства. За рівнем довіри населення колишній мер Лондона є одним із найпопулярніших політиків. Але в останній момент про намір балотуватися на прем’єр-міністра Великобританії заявив соратник Джонсона, міністр юстиції Майкл Гоув, який до цього підтримував кандидатуру Джонсона на цю посаду.

Ми маємо зараз великі можливості у цій країні, щоб досягти успіху щодо наших нових відносин з Європою і зі світом. Я дуже радий, що мені запропонували грати у цьому роль
Боріс Джонсон

Призначення Боріса Джонсона головою МЗС стало неочікуваним, оскільки з нинішнім прем’єром Терезою Мей у нього не надто дружні відносини, вона неодноразово говорила, що йому не завжди можна довіряти. Але попри це Джонсон став одним із перших призначень Мей.

Сам Боріс Джонсон після призначення заявив, що він гордий отримати цей шанс.

«Ми маємо зараз великі можливості у цій країні, щоб досягти успіху щодо наших нових відносин з Європою і зі світом. Я дуже радий, що мені запропонували грати у цьому роль», – сказав він.

Гумор по-британськи

52-річний Александр Боріс де Пфеффель Джонсон, відомий як Боріс Джонсон – один з найбільш ексцентричних політиків у Великобританії.

Якось він написав образливі вірші про президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Також Боріс Джонсон нетактовно висловлювався щодо походження президента США Барака Обами. Обаму, батько якого походив із Кенії, він назвав «частково кенійцем» і заявив, що той упереджено ставиться до Британії через «спадкову нелюбов до Британської імперії». Гілларі Клінтон, яка свого часу вже змагалася за висування кандидатом на посаду президента від Демократичної партії США, він порівнював із «медсестрою-садисткою у дурдомі». Мету Європейського союзу – об’єднати Європу – він порівнював зі спробами насильного «об’єднання Європи» Наполеоном і Гітлером. А щодо президентів Росії Володимира Путіна і Сирії Башара аль-Асада він нещодавно закликав у газетній статті до «співпраці з дияволом» і переговорів із обома діячами щодо врегулювання в Сирії.

Реакція декого зі світових лідерів на призначення Боріса Джонсона головою британської дипломатії виявилася доволі емоційною.

«Брехун» та «хитрий політик»?

Голова МЗС Франції Жан-Марк Ейро назвав новопризначеного голову МЗС Британії «брехуном».

Під час кампанії щодо референдуму він брехав британцям. Тепер він притиснутий до стінки
Жан-Марк Ейро

«Я зовсім не переймаюся Борисім Джонсоном, але ви добре знаєте його стиль. Під час кампанії щодо референдуму він брехав британцям. Тепер він притиснутий до стінки – він має захистити свою країну, а також зробити чіткими відносини з Європою», – сказав Ейро в інтерв’ю радіостанції Europe 1.

У Німеччині голова МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр назвав Боріса Джонсона «хитрим політиком, що зміг використати собі на користь євроскептичні настрої». Але, додав він, Джонсону тепер доведеться взятися за цілком інші політичні завдання і зобов’язання, що далеко виходять поза тему виходу Британії з ЄС.

Державний секретар США Джон Керрі закликав новопризначеного міністра закордонних справ Великої Британії до поміркованого і зваженого підходу до виходу його країни з Європейського союзу. Керрі зателефонував Борісу Джонсонові, щоб привітати його з новою посадою. Обидва дійшли згоди, що особливі відносини між США і Британією залишаються важливими, як завжди, і пообіцяли співпрацювати між собою.

Росія не сумуватиме за Філіпом Гаммондом

У Росії натомість висловили надії на покращення відносин між Москвою та Лондоном у зв’язку з призначеннями, наголосивши, що не шкодуватимуть за колишнім головою британського МЗС Філіпом Гаммондом.

Книга російсько-британських відносин давно чекає того, що ця не найкраща сторінка у відносинах буде перегорнута. За паном Гаммондом ми не сумуватимемо
Марія Захарова

«Книга російсько-британських відносин давно чекає того, що ця не найкраща сторінка у відносинах буде перегорнута. Тому якщо у британської сторони при новому керівнику зовнішньополітичного відомства буде відповідне бажання і наміри, то ми, безумовно, його підтримаємо. Також можу сказати, що за паном Гаммондом ми не сумуватимемо», – сказала представниця МЗС Росії Марія Захарова.

Раніше Тереза Мей, яка сама виступала за збереження членства Британії в ЄС, заявляла, що, ставши прем’єром, проведе «успішні» переговори про вихід країни з ЄС. Але, казала вона, Лондону потрібен час на те, щоб розробити стратегію переговорів щодо цього виходу, і вона не буде розпочинати формальної процедури цих переговорів до кінця 2016 чи й до 2017 року.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG