Доступність посилання

ТОП новини

Безкарність на Донбасі – нова доповідь ООН


Наслідки обстрілів Станиці Луганської, Луганська область, березень 2016 року
Наслідки обстрілів Станиці Луганської, Луганська область, березень 2016 року

Відповідальність за відібрані життя мирних мешканців за час неоголошеної війни на Донбасі досі не взяла на себе жодна зі сторін конфлікту на сході України. При цьому близько 90 відсотків мирних мешканців загинули через невибірковий обстріл житлових районів.

Такими є висновки останньої доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, що була оприлюднена в четвер, 14-го липня, в Женеві.

Значна кількість людей, в тому числі цивільних, також була страчена або померла в ув’язненні, при цьому більшість таких вбивств відбулася в 2014 році та на початку 2015 року.

Відповідно до звіту, більшість озброєних формувань страчували людей, які підтримували територіальну цілісність країни та українські урядові сили, тоді як українські сили для цього відбирали людей на підставі їх ймовірної приналежності до сепаратистів чи їх проросійських поглядів.

«Ніхто досі не взяв на себе відповідальності за загибель мирних мешканців під час бойових дій. Водночас, деякі з цих убивств можуть бути прирівняні до воєнних злочинів, або й злочинів проти людяності», – йдеться в доповіді.

Оголошуючи ці факти, верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Гуссейн заявив, що відповідальність за скоєне в майбутньому стане єдиним шляхом для встановлення миру в Україні, в тому числі у східній її частині.

«Це справді єдиний шлях вперед, і це вже було в повній мірі та в дуже трагічний спосіб доведено багатьма країнами, які спершу не ставилися серйозно до міжнародних злочинів та порушення прав людини. Як показує досвід, вони рано чи пізно скочувалися назад до насильства», – підкреслив він.

ООН також наголошує, що серед обох сторін конфлікту помітною була відсутність дисципліни серед нашвидкуруч створених озброєних груп, а з іншого боку, серед мобілізованих солдатів та добровольчих батальйонів.

Той факт, що до обох сторін конфлікту приєдналася значна кількість злочинців, призвело до розгнузданого використання зброї
Зейд Раад аль-Гуссейн

«Це, а також той факт, що до обох сторін конфлікту приєдналася значна кількість злочинців, призвело до розгнузданого використання зброї, особливо по відношенню до тих, хто не виконував накази», – кажуть правозахисники.

Вони визнають, що з боку урядових сил були спроби провести розслідування про вбивства у власних лавах, однак слідство велося повільно, а часом і затягувалося, що давало можливість винуватим уникнути правосуддя.

Загалом, останні 26 місяців неоголошеної війни на сході України забрали життя більш ніж 9 500 людей. Як повідомляють в Управлінні, дві тисячі мирних мешканців загинули або були поранені.

Однак, доповідь ООН ґрунтується на результатах досліджень вбивств понад 9,4 тисяч людей на Донбасі, від початку бойових дій у регіоні в 2014 році й до травня 2016 року.

Також у доповіді йдеться і про ситуацію в Криму. Там Моніторингова місія ООН зафіксувала одну страту та десять випадків зникнення, що потенційно можуть призвести до смерті викрадених. Ці припущення ґрунтуються на свідченнях очевидців, і той факт, що деякі зникнення стали результатом дій так званої кримської «самооборони».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG