Доступність посилання

ТОП новини

Теракт у Франції. Для нас важлива підтримка українців – Ізабель Дюмон


Президент України Петро Порошенко та надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Ізабель Дюмон біля посольства Франції в Україні. Київ, 15 липня 2016 року
Президент України Петро Порошенко та надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Ізабель Дюмон біля посольства Франції в Україні. Київ, 15 липня 2016 року

У п’ятницю українці від самого ранку несли квіти під посольство Франції в Києві. Висловили свої співчуття і перші особи країни, міністри та народні депутати. Посол Франції Ізабель Дюмон подякувала за підтримку і наголосила на її важливості. Разом зі співчуттями загиблим, засудження дій терористів висловив голова мусульманської спільноти України і наголосив, що ісламська релігія забороняє насильство і вбивства.

Українці несуть під посольство Франції квіти, лампадки зі свічками та дитячі іграшки. У цей день вони плачуть разом із французами.

Там є друзі в мене, з ними все гаразд, слава Богу, але вони були прямо в епіцентрі подій
Оксана Чабанова

«Там є друзі в мене, з ними все гаразд, слава Богу, але вони були прямо в епіцентрі подій. Розмовляла з подругою, вона розповідала, як кричали діти, як мами відштовхували коляски, побачивши, що несеться вантажівка. Це дуже страшно», – розповідає киянка Оксана Чабанова.

Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання «Ісламська держава», проте серед українців є різні думки

Неважливо, чиїми руками виконано теракт: руками ІДІЛ, «Хамас», Асадом чи руками «ЛНР»-«ДНР» – це все терористи, які контролюються з одного центру, з Кремля
Олена Войцицька

«Неважливо, чиїми руками виконано теракт: руками ІДІЛ, «Хамас», Асадом чи руками «ЛНР»-«ДНР» – це все терористи, які контролюються з одного центру, з Кремля. Завжди ми бачимо, що активізуються такі речі не проти військових, а проти мирних людей напередодні високих переговорів із Москвою. Ми сумуємо разом із французьким народом, з великим французьким народом!» – заявила Олена Войцицька з Луганська, яка прийшла під посольство Франції.

Україна знає про тероризм після російської агресії – Порошенко

«У ці важкі часи ми разом із Францією», – запевнив президент України Петро Порошенко під час покладання квітів до стін посольства. Він висловив упевненість, що спільними зусиллями вдасться зупинити терористів.

Українці готові все зробити, щоб припинити терористичні атаки і в Україні, і по всьому світові
Петро Порошенко

«Україна пліч-о-пліч з нашими французькими братами, партнерами, готова докладати всіх зусиль для боротьби з тероризмом. Україна знає, що таке тероризм, після російської агресії на сході нашої держави. Українці ховають своїх героїв і готові все зробити, щоб припинити терористичні атаки і в Україні, і по всьому світові», – заявив президент Петро Порошенко.

Петро Порошенко поклав квіти біля посольства Франції (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Для нас дуже важливо відчувати підтримку українського народу, підтримку української влади
Ізабель Дюмон

Свобода, рівність, братерство – найважливіші цінності французького народу і є гаслами національного свята, під час якого був здійснений напад на мирне населення. Ці цінності є спільними з Україною, наголосила посол Франції Ізабель Дюмон і додала, що терористи здійснили напад саме на них.

«Я знаю, що для України це теж дуже важливі цінності. Вчора увечері, коли ми відзначали це свято, змогла відчути, наскільки українці з нами. Для нас дуже важливо відчувати підтримку українського народу, підтримку української влади», – зазначила посол Франції в Україні.

Мусульмани України засуджують теракт в Ніцці

Голова Духовного управління мусульман України шейх Саїд Ісмагілов наголошує, що мусульмани України засуджують теракт у Ніцці. Ісламська релігія забороняє насильство та вбивства і справжній мусульманин ніколи так робити не буде, переконаний муфтій мусульман України. Ба більше, наслідки теракту можуть бути негативними, перш за все, щодо мусульман Франції та Європи

На тлі цих злочинів свою політичну кар’єру можуть робити крайні праві партії та рухи у Франції
Саїд Ісмагілов

«Убивство невинних людей є одним із найтяжчих гріхів. Це є великим злочином. Ми засуджуємо і забороняємо такі речі. І взагалі-то, в ісламі вбивство заборонено. Впевнений, що буде нова хвиля ісламофобії. На тлі цих злочинів свою політичну кар’єру можуть робити крайні праві політичні партії та рухи у Франції, які виступають проти мусульман. Всі ці злочини, перш за все, проти самих мусульман і проти доброго нашого імені, тобто мусульман Європи», – каже Саїд Ісмагілов.

Теракт у Ніцці: щонайменше 84 загиблих і десятки поранених (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Українці мають не втрачати пильність – депутат

Кожен українець має бути пильним до того, що відбувається навкруги, розуміти небезпечність ситуації і відповідно реагувати. До цього закликає народний депутат Леонід Ємець.

Ми маємо бути завжди готові і свідомі того, що тероризм у нашій країні присутній, це диверсія російської сторони
Леонід Ємець

«Ми маємо бути завжди готові і свідомі того, що тероризм у нашій країні присутній, тільки це диверсія. Диверсія російської сторони. Просто це носить назву сьогодні тероризму, але це не міняє суті того, що відбувається», – зауважує депутат.

У Ніцці внаслідок теракту під час святкування Дня взяття Бастилії загинули щонайменше 84 людини, з них понад 10 дітей. Поранені близько 150 людей.

Чоловік сидить на набережній, де вночі стався теракт. Ніцца, 15 липня 2016 року
Чоловік сидить на набережній, де вночі стався теракт. Ніцца, 15 липня 2016 року

Українські дипломати повідомили, що внаслідок теракту один громадянин України загинув, двоє поранені.

Також серед загиблих іноземців, про яких відомо на цей час, – по двоє громадян США, Марокко й Вірменії і по одному Швейцарії і Росії.

За даними влади, нападником був громадянин Франції туніського походження, що жив у Ніцці. Офіційно його імені не називали; місцева преса пише, що то був 31-річний Мохамед Лауаєж Булель. За повідомленнями, він мав проблеми з поліцією, але не викликав підозр спецслужб.

Вантажівка нападника на місці теракту в Ніцці. 15 липня 2016 року
Вантажівка нападника на місці теракту в Ніцці. 15 липня 2016 року

За кермом вантажівки він проїхав близько двох кілометрів крізь натовп людей на набережній курортного міста на Лазуровому березі Середземного моря, що зібралися на феєрверк із нагоди національного свята Франції, яке святкують 14 липня, а потім відкрив вогонь із вогнепальної зброї. Поліція застрелила його. У вантажівці виявили цілий арсенал зброї і гранати.

У Франції оголосили триденну жалобу через напад – уже третій із численними жертвами в цій країні за останні півтора року.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG