Доступність посилання

ТОП новини

Лампочки і вила – нова «гречка»: як підкуповують на проміжних виборах у Раду?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Технічні кандидати, двійники, підставні фонди і вила в подарунок – до чого тільки не вдаються охочі зайняти сім вакантних крісел у парламенті, аби обійти конкурентів, повідомляють громадські спостерігачі за перебігом кампанії. У день голосування 17 липня вони припускають «сюрпризи» на дільницях, однак серйозних ризиків зриву виборів наразі не бачать. Прибрати «гречкосіїв» з агітації експерти пропонують через зміни у законодавстві, хоча й визнають, що проблема – комплексна.

Найбільш «проблемні» округи – Чернігівщина і Луганщина, каже координатор парламентських і виборчих програм мережі «Опора» Ольга Айвазовська. Однак і щодо інших п’яти округів ситуація, за словами експерта, також не є однорідною.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«У трьох, до прикладу, одномандатних мажоритарних округах не більш ніж чверть – 25% – а то й менше зареєстрованих кандидатів проводили хоч якісь агітаційні заходи, які мали стосунок до виборчої кампанії. Ми змушені констатувати, що позиція про участь технічних осіб з метою отримання переваг у роботі дільничних виборчих комісій, наявна на цих виборах, і жодних законодавчих перешкод для цієї діяльності не було», – зауважує Айвазовська.

У деяких випадках спостерігачі зафіксували плагіат програм – аж до повного повторення речень і гасел із передвиборчих кампаній попередніх років, а також реєстрацію кандидатів із однаковими іменами, каже вона. Також, за словами Айвазовської, тільки 40% кандидатів відкрили свої виборчі фонди, що вони повинні були зробити протягом 10 днів після реєстрації ЦВК.

«У цій кампанії нікуди не ділась проблема фінансування виборів від третіх осіб у незаконний спосіб, зокрема, через використання благодійних організацій», – говорить експерт.

А в окрузі на Луганщині організували «соцопитування», під час якого респондентам роздавали агітаційні матеріали на користь одного з кандидатів і по 200 гривень, зауважує вона.

За словами Ольги Айвазовської, поліція досить активно реагує на звернення спостерігачів, але до суду жодна зі справ не дійшла.

Кандидати намагаються легалізувати схеми підкупу – Кошель

Спроби підкупу електорату зафіксували також і в «Комітеті виборців України». За словами очільника організації Олексія Кошеля, роздавали не тільки гроші: зокрема, на Чернігівщині від імені одного з кандидатів людям роздали близько 15 тисяч енергозберігаючих лампочок, а потім він заявив, що оплатив їхнє придбання зі свого виборчого фонду – і чистий перед законом.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

«Нас дуже непокоїть сама тенденція, що кандидати намагаються легалізувати схеми підкупу. Як у випадку з лампочками, так і у випадку на Херсонщині, коли один із кандидатів роздавав виборцям сільськогосподарський реманент і пояснював, що вила – це не товари і не підкуп, а символ його політичної партії», – розповів Кошель у коментарі Радіо Свобода.

Зловживання відбуваються через шпарини у законодавстві – Ковриженко

У Кримінальному кодексі не передбачена відповідальність за непрямий підкуп виборців, розповідає Денис Ковриженко із Міжнародної фундації виборчих систем.

За його словами, коли готувалися зміни до цього документа, це явище хотіли повністю криміналізувати, але на певному етапі у Верховній Раді у проект внесли зміни, і тепер непрямий підкуп стосується тільки роздачі продуктових наборів. Також, згідно з українським законодавством, кандидата не можна притягнути до відповідальності за дочасний початок агітації, бо на той час він формально не був зареєстрованим кандидатом – і політики цим успішно користуються, каже Ковриженко.

«І тому варто, зрозуміло, оці шпарини із закону прибрати, для того, щоб звузити можливість для зловживань. І неостанній фактор – це, власне, робота правоохоронних органів, яка є незадовільною: є одиничні випадки (коли справу розглядали у суді – ред.), але вирок був дуже м’яким, а решта кримінальних справ або розвалюються, або закриваються, і ця безкарність породжує щоразу нову безкарність», – говорить експерт.

На думку Олексія Кошеля, однак, проблема криється в самій наявності мажоритарної складовій у виборах, і тому він закликає від неї позбуватись. Проміжні вибори у одномандатних округах відбудуться 17 липня на Волині, Дніпропетровщині, Луганщині, Івано-Франківщині, Полтавщині, Херсонщині та Чернігівщині. Обирати громадянам треба буде поміж більш ніж 370 кандидатів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG