Доступність посилання

ТОП новини

Хто займе сім вільних крісел у Верховній Раді? Живий блог

Сім округів, більш ніж 370 кандидатів – в Україні тривають проміжні вибори до парламенту.

Сім округів, більш ніж 370 кандидатів - в Україні тривають проміжні вибори до Верховної Ради. Волевиявлення відбувається на Волині, Луганщині, Івано-Франківщині, Полтавщині, у Херсоні, Чернігові та Дніпрі. Напередодні громадянська мережа «Опора» та «Комітет виборців України» повідомляли про численні порушення під час агітації, однак серйозних ризиків зриву виборів спостерігачі не передбачають. То хто займе сім вакантних крісел у парламенті?

Голосування почалося без порушень, інформують спостерігачі. Однак незабаром почали з'являтись повідомлення про підвезення виборців на дільниці. Зокрема «Опора» інформує про таке явище у Херсоні.

Представники «Демальянсу» говорять про підвезення виборців на дільниці у Чернігові.

Cпостерігачі «Комітету виборців України» повідомляють про порушення у Гадяцькому районі на Полтавщині. За їхніми словами, у більшості населених пунктів району не знята агітація за самовисуванця Олександра Мігаля та кандидата від «Батьківщини» Руслана Богдана. Також вони зазначають, що фактично на всіх виборчих дільницях є порушення із зберіганням виборчої документації.

На окрузі №27 у Дніпрі явку виборців стимулюють акцією «Борись за Дніпро», передає кореспондент Радіо Свобода. Активісти закликають іти голосувати і вручають флаєри-запрошення на Фестивальний причал, де анонсований виступ двох відомих рок-гуртів та фестиваль вуличної музики.

Також поширювачі друкованої продукції повідомляють, що селфі на тлі виборчої дільниці дасть можливість виборцю взяти участь в розіграші сучасного смартфона. Яку саме організацію представляють люди в футболках, вони не кажуть. Цю ж саму акцію рекламують білборди по всьому місту. Елемент дизайну нагадує передвиборчу стилістику одного з кандидатів.

Ukraine -- by-election in Dnipro, action, July 17, 2016
Ukraine -- by-election in Dnipro, action, July 17, 2016

Ukraine -- by-election in Dnipro, action, July 17, 2016
Ukraine -- by-election in Dnipro, action, July 17, 2016

Як повідомляє речниця поліції Луганської області Тетяна Погукай, станом на 11:30 у 114 окрузі на Луганщині ситуація - така: із 133 виборчих дільниць по округу не відкрилась лише одна - № 59 (Біловодський район).

До поліції надійшло 7 повідомлень про порушення виборчого законодавства. У Біловодському відділі поліції зареєстровано 4 повідомлення, у Новопсковському - 2, у Марківському – 1.

Від початку голосування Нацполіція зареєструвала сьогодні 30 звернень щодо порушень на виборах. Як повідомляє прес-служба відомства, найбільше таких повідомлень на Луганщині – 12, найменше – у Дніпропетровській та Івано-Франківській областях (по одному). За результатами перевірки правоохоронці почали два кримінальних провадження.

Крім того, йдеться у зведенні, із Полтавської області повідомили про те, що о 12.30 на дільниці помер 60-річний спостерігач від однієї з політичних сил.

Зараз виборчий процес триває на всіх 1142 виборчих дільницях.

Найбільша явка опівдні була на Волині, найменша - у Чернігівській області, повідомляє «Опора».

На одній із дільниць Херсонщини повідомили про спробу підкупу виборців.

Депутат від «Опозиційного блоку» у Верховній Раді Олександр Вілкул заявив про замінування офісу партії у Дніпрі.

Депутатка від «Батьківщини» Альона Шкрум повідомляє про дуже незначну явку на Херсонщині. Наскільки вибори будуть репрезентативні, не зрозуміло, пише вона у Facebook.

«Не допомогли явці і масові анонімні дзвінки про замінування -
коли люди більш ніж на 10 дільницях чекали по 40 хвилин саперів біля дільниць, розверталися і йшли додому», – розповідає політик.

Між тим, за словами Шкрум, були випадки підвозу виборців на дільниці.

До поліції Дніпра надійшло 20 повідомлень про порушення у ході виборчого процесу. Про це у неділю повідомив начальник відділу превентивної діяльності Дніпропетровського міського відділу поліції Максим Джихур.

За його словами, в основному це повідомлення про незаконну агітацію, агітацію з порушеннями.

«Багато хто бачив людей в футболках з певними написами поблизу виборчих дільниць, які спілкуються з громадянами. Ми зараз перевіряємо ці факти. Фактів підкупу на даний момент не виявлено. Був один факт виносу бюлетеня в Соборному районі. Чоловіка затримали, збирають матеріал, трохи пізніше буде дана правова оцінка. Також є одне повідомлення про нібито фотографування виборчого бюлетеня», – повідомив співробітник поліції.

Проміжні вибори до Верховної Ради у Дніпрі (ілюстративне фото)
Проміжні вибори до Верховної Ради у Дніпрі (ілюстративне фото)

Спостерігачі і журналісти на дільницях Луганщини також повідомляють про дуже низьку явку виборців. Станом на 14:00 явка по округу складала 16-17%, повідомляє журналістка Ольга Решетилова.

Нагадаю, на 114-му окрузі у Луганській області зареєстрували найбільшу кількість кандидатів – понад сотню. Громадянська мережа «Опора», яка моніторила агітаційну кампанію і зафіксувала доволі низьку передвиборчу активність на Луганщині, висловлювала припущення, що значна частина з них – технічні.

Журналістка і громадська активістка Марія Томак пише, що таких може бути чи не половина.

ВО «Свобода» заявляє про випадки неособистого голосування у будинку для літніх людей у Гадячі на Полтавщині.

Кандидат від «Блоку Петра Порошенка» у 114-му окрузі на Луганщині заявив, що не має стосунку до членів ОВК від його партії.

«Я офіційно звернувся до керівництва щодо заміни цих людей в комісії, оскільки своїми діями вони ганьблять президента та всю Луганську територіальну організацію. Є підстави припускати, що ці люди працюють в інтересах «Опоблоку» і банально підкуплені», – написав він у Facebook.

У Дніпрі невідомі повідомили поліції про замінування трьох будівель – на вулиці Січеславська Набережна 7-а і 19, а також – Івана Акінфієва, 5. За однією з цих адрес розташований ресторан, за іншою – партійний офіс «Опозиційного блоку». Інформацію про це Радіо Свобода підтвердила речник обласної поліції Ганна Старчевська.

За її даними, фахівці вибухотехнічної служби вибухонебезпечних предметів у всіх згаданих випадках не виявили.

Водночас, в обласній організації партії «Відроження» заявили, що об’єктом псевдозамінування міг бути і їхній партійний офіс, який розташований у тій же будівлі, що й офіс «Опозиційного блоку», але в іншому під’їзді.

Вибори в Дніпрі (ілюстративне фото)
Вибори в Дніпрі (ілюстративне фото)

«Опора» порівнює дані щодо сьогоднішньої явки із явкою на парламентських виборах 2014-го.

Депутат від «Батьківщини» Олексій Рябчин написав у Facebook про порушення на дільниці у смт Марківка на Луганщині.

«Особливіть сьогоднішнього дня – це масова заміна членів ТВк. Зі слів спостерігачів, зранку без офіційних документів від ОВК у приміщення комісії заходить група людей і вимагає віддати їм печать і ключі від сейфу, мотивуючи це сумнівними посвідченнями громадських організацій», – зазначає політик.

Також він заявляє про підкуп виборців.

«Ціна голосу – 200 гривень, видаються одразу після голосування», – стверджує Рябчин.

На одній із виборчих дільниць у Дніпрі невідомі молодики, назвавшись спостерігачами від «Опори», погрожували розбити справжньому спостерігачу телефон, коли той намагався їх сфотографувати.

За словами представника мережі «Опора», хлопці принесли на дільницю пакети з їжею.

На одній із дільниць Чернігова затримали жінку зі списками виборців по цілому району, написав у Facebook позафракційний депутат Віктор Чумак. За його словами, порушницю виявили представники «Радикальної партії Ляшка».

«Опозиційний блок» заявив, що не визнає результати виборів у Дніпрі та оскаржуватиме їх через суд, якщо «фальсифікації на дільницях будуть тривати». Відповідну заяву розміщено на сайті партії.

«Весь день голосування в місті триває незаконна агітація, масова роздача грошей з машин, працює схема каруселей на виборчих дільницях, виносяться бюлетені. На кожній дільниці члени комісій від влади станом на 12:00 завищують явку на 50-60 чоловік (20%) від реальної», – стверджують представники згаданої політичної сили.

Із Волині повідомляють, що місцеві голосують мляво, якщо порівнювати з черговими парламентськими виборами: станом на 16-у годину на виборчі дільниці 23-го округу прийшли 38,4 відсотка виборців.

На багатьох дільницях у селах кількість тих, хто голосував удома, сягнула 10 відсотків.

Вибори в Україні (ілюстративне фото)
Вибори в Україні (ілюстративне фото)

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG