Доступність посилання

ТОП новини

Члени ЦВК кажуть: «Відпустіть нас!» – Червакова


На цих довиборах було дуже багато шахрайства – Хмара
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:16 0:00

Гості передачі «Ваша Свобода»: Ольга Червакова, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка»; Степан Хмара, народний депутат попередніх скликань.

Олександр Лащенко: Провокації, незаконна агітація, підкуп виборців, поширення дезінформації про кандидатів-опонентів. У мережі «Опора» констатують: довибори у Верховну Раду показали погіршення у дотриманні виборчих законів. Хоча водночас спостерігачі побачили «певний прогрес» у діях правоохоронців щодо фіксації порушень.


Обирали депутатів у семи одномандатних округах на Волині, Дніпропетровщині, Івано-Франківщині, Луганщині, Полтавщині, Херсонщині та Чернігівщині.

Довибори до Ради: чи має постреволюційний виборець імунітет до «гречки», популістів та адмінресурсу?

Пане Хмара, Ви підтримали на цих виборах одного з кандидатів на Чернігівщині. Що показали ці вибори? Минулорічний досвід виборів на Чернігівщині, коли відомо, як обирали народного депутата Березенка, щось поліпшив у ситуації? Чи знову та ж сама «гречка» у різному вигляді «править бал», адмінресурс, кандидати-двійники, можливі фальсифікації?

Степан Хмара
Степан Хмара
Ситуація погіршилася. На легальному фоні некоректного відношення до законів, владоможців, очікувати кращого?
Степан Хмара

Степан Хмара: Я думаю, що нічого на краще не змінилося. Навпаки, мабуть, ситуація погіршилася. І цього треба було очікувати. Чому? Тому що на легальному фоні такого некоректного, як що так делікатно сказати, відношення до законів, до Конституції України наших владоможців, очікувати чогось кращого?

– Яких саме владоможців? Це на рівні Києва чи на регіональному рівні?

Степан Хмара: Ні, на рівні держави. Починаючи від президента, який показує приклад, як порушувати Конституцію, і нижче відповідно. Зрозуміло, так завжди відбувається.

І те, що ми бачили «знаменитий» 206-й округ на Чернігівщині, ну, і в самому Чернігові властиво, що там робилося, то ніхто, нічого, ніякого покарання, ніяких стягнень не поніс. І кандидат, який брутально, цинічно, я сказав би, порушував законодавство… Я маю на увазі той, що переміг.

– А опонент, пан Корбан?

Відпрацьовуються технологічні схеми, як обійти закони юридичні і моральні, отримати бажане
Степан Хмара

Степан Хмара: Опонент теж. Але опонент програв, то про нього менше говоримо. А говоримо про того, хто незаконно виграв. І ніяких висновків не було зроблено.

Тому, безперечно, всі ті порушення продовжуються порушуватися. Просто відпрацьовуються різні технологічні схеми, як обійти закони юридичні і моральні закони та отримати бажане.

– Красномовний Ваш висновок через понад 2,5 роки після перемоги Майдану. Так? Можна сказати, що ситуація, як і за Януковича, як на деяких округах. Пам’ятаємо, як рахували. Скільки часу було на деяких довиборах.

Зараз, пане Хмара, Ви не бачите оптимізму?

Степан Хмара: Я думаю, що цього разу швидше порахують.

– Справа навіть не в підрахунку.

Степан Хмара: Але це не значить, що буде краще.

– Пані Червакова, Ви ж є представником правлячого блоку – БПП. Чи Ви вважаєте, що є прогрес все ж таки у порівнянні з тим, що було торік, з тим, що було за Януковича під час виборів, довиборів?

Ольга Червакова
Ольга Червакова
В Коцюбинському 10-15 років панували кримінальні клани, спрямовані на незаконне розпаювання землі
Ольга Червакова

Ольга Червакова: Ви щойно згадали Януковича. Я думаю, що абсолютного невипадково. Тому що я вчора була в Коцюбинському на виборах. Це захід Київської області, де останніх 10-15 років панували кримінальні клани, спрямовані на незаконне розпаювання землі. І їм були потрібні для цього «кишенькові» селищні ради, щоб ці селищні ради приймали рішення про розпаювання. А мер – це забудовник, який таким чином отримує собі землю під забудову абсолютно майже безкоштовно, без будь-яких там зобов’язань, пайової участі і тощо, і тощо, і тощо.

Створюється ОПГ, зрощується криміналітет, «тітушки», влада, правоохоронні органи, починається суцільний дерибан Біличанського лісу
Ольга Червакова

Створюється таке собі ОПГ, зрощується криміналітет, «тітушки», селищна влада чи міська і правоохоронні органи та починається цей суцільний дерибан. У Коцюбинському він відбувається з 2008 року. І прокуратурою оскаржено 501 земельний акт незаконного відчуження земель Біличанського лісу, які є рекреаційною зоною.

– Була інформація напередодні, що ніби зривають ці вибори у Коцюбинському. Все ж таки вони відбудуться?

Ольга Червакова: Вони відбулися вчора.

Але я Вам зараз поясню, чому в мене було враження, що я навіть не у дрімучих часах Януковича, а ще бачила неляканих кучмістів кінця 1990-х. Тому що те, що було вчора в Коцюбинському,по-іншому назвати не можна.

Мер Ірпеня в будь-який спосіб намагався не випустити з-під контролю Коцюбинське
Ольга Червакова

Наприклад, там є така партія «Нові обличчя». Мер Ірпеня – її керівник. І він в будь-який спосіб намагався не випустити з-під контролю Коцюбинське і свою більшість намагався зберегти. В минулій раді була його стабільна більшість депутатів. Тільки чотири з 26-ох були громадськими активістами. Відповідно він намагався зберегти оцей баланс, щоб була стабільна більшість – дві третини для подолання вето селищного голови. А селищний голова також перемогла від громадських активістів.

І от, вчора нам вдалося з’ясувати, що партія «Самопоміч» якось винесла, що її один із членів ТВК почав голосувати всупереч закону і всупереч рішенню партії. І вони захотіли його поміняти для того, щоб вибори пройшли чесно, і щоб ДВК ніякого незаконного рішення не провела.

Я Вам скажу, що чотири дні партія «Самопоміч» оббивала пороги ДВК. І вчора не змогла зібрати кворум.

– Пане Хмара, на Ваш погляд, це все йде від президента, ці всі порушення?

Степан Хмара: Безперечно.

– Пані Червакова, що Ви скажете як представниця БПП на це?

Будь-яка влада відповідальна за все, що відбувається в країні
Ольга Червакова

Ольга Червакова: Я не є президент. Я не маю достовірних даних про те, що порушення йдуть з того чи з іншого боку. Насправді навіть те, що я бачила вчора, я навіть не маю достовірних даних, з чийого боку йшли порушення. На моїх очах вчора те, що відбувалося.

Звісно, що Степан Ількович, очевидно, правий у тому, що будь-яка влада відповідальна за все, що відбувається в країні. І президент як гарант Конституції…

Степан Хмара: Дотримання Конституції.

Ольга Червакова: Так, гарант дотримання Конституції. Абсолютно вірно. Ви як конституціоналіст знаєте це формулювання краще за мене. Він дійсно несе політичну відповідальність за будь-які порушення прав громадян. І це дійсно правда.

Далека від думки, що це знаходиться під тотальним контролем президента
Ольга Червакова

Питання в тому, що те, що відбувається на місцях і як це відбувається, то я далека від думки, що це знаходиться під тотальним контролем президента. Але насправді влада, тобто чи партія, чи фракція, чи більшість є у парламенті, і вона бере владу, то вона відповідальна за все, що відбувається в країні, і це приймається.

– Зараз на зв’язку кореспондент Олександр Марченко кореспондент радіо «Пульс» спеціально для Радіо Свобода стежив за виборами на одному з цих семи округів, мабуть, найбільш гострому, де було найбільш кандидатів. До того ж цей округ розташований на Луганщині. Йдеться саме про Луганщину.

Олександре, що це за аномальна явка була? По більшості округів в районі 30%, третина виборців взяла участь, за попередніми даними голосування напередодні. А от на Луганщині два з трьох прийшли на дільницю. Про що це свідчить?

Олександре Марченко: Дійсно, на сайті ЦВК, власне, ця цифра у 63%. Але, за нашими даними, за даними спостерігачів, ця цифра значно завищена. Як нам розповіли в Громадянські мережі «Опора», це була помилка, скоріш за все, системного адміністратора ОВК. Близько 21% він додав зайвого. Взагалі ж явка була десь 42%. В самій ОВК цю інформацію нам не прокоментували, бо там зараз дуже цікава ситуація.

– У будь-якому разі, якщо навіть цифра явки завищена, то кількість кандидатів, це достовірно, дуже велика на Луганщині. Про що це свідчить? Розквіт демократії? Чи це купа технічних кандидатів-двійників?

Олександр Марченко: Звісно, технічні кандидати… Це практично всі ті, хто є лідарами в цих перегонах. Вони заводили від 30 до 40 технічних кандидатів, аби отримати місця у ДВК. Тобто більшість цих людей ніде не працює, вони взагалі не живуть на Луганщині. Вони десь на Київщині зареєстровані, на Львівщині. Деякі є і з Луганщині, але вони ніякої участі в перегонах не брали. Вони тільки значаться там у списках.

– Перемагає, наскільки я можу зрозуміти, за попередніми даними, саме на цьому окрузі на Луганщині Сергій Шахов. Так?

Олександр Марченко: Ну, поки що так. Але це інформація на 10:00 ранку, можливо, трохи раніше, коли було опрацьовано близько 8% протоколів.

Але з того часу ОВК не працює. Я зараз про це детальніше розповім. Як розповів один із членів цієї комісії Іван Слєсарєв, близько 10:00 голова комісія Андрій Недяк відмовився працювати і написав заяву про заміну. Після цього вирішила покинути комісію і заступник голови Оксана Вурин. Для цього вона навіть викликала карету швидкої допомоги, адже люди її не випускали. Пізніше комісію покинуло ще кілька людей. Склалася ситуація, коли для продовження роботи просто не вистачає кворуму.

А тим часом під стінами ОВК зібралося до сотні представників ДВК, у яких не приймали протоколи з мокрими печатками. Через спеку деяким людям стало зле. Їх забрали медики.

Далі – ще веселіше. О другій годині дня до поліції надійшла заява, що будівлю ОВК заміновано, а тому всіх людей з будівлі евакуювали. Проте сапери вибухівки не знайшли. Але й робота не була відновлена через брак членів комісії.

Зараз вони всі чекають на засідання ЦВК, яка повинна прийняти якесь рішення, аби розблокувати роботу ОВК. Наразі там менше 10% протоколів було прийнято ДВК. Тобто говорити про якісь результати ще дуже зарано.

– Ці вибори що показали, саме на Луганщині? Хто все це, так би мовити, робить, всі ці махінації, фальсифікації? Це з Києва йде напрям? Чи все ж таки на місці ті ж самі люди, які і за Януковича «правили бал»?

Олександр Марченко: Складно сказати, звідки саме. Адже тут є і місцеві, і є ті, хто з Києва. Дуже багато тут, якщо судити за помічниками кандидатів в народні депутати, то багато з них з Києва. Вони мають досвід виборів.

Сказати, що тільки влада на щось впливає, то я не сказав би. Було багато різних моментів – і підкуп виборців прямий і непрямий, тобто і гроші роздавали, а деякі, як завжди, дитячі майданчики робили, карети швидкої допомоги громадам дарували.

Тобто складно сказати, хто саме цим всім заправляє.

– Пане Хмара, що це таке? Понад два роки після перемоги Майдану. Нічого не міняється. На Ваш погляд, чому?

На території Донецької і Луганської областей мав би бути введений давно воєнний стан
Степан Хмара

Степан Хмара: Я хочу сказати трошки від конкретної теми виборів в цьому окрузі зараз. Я вважаю, що на території Донецької і Луганської областей мав би бути введений давно воєнний стан.

– І вибори неможливі.

Проведена відповідна санація по зачистці колаборантів. Ніхто не покараний. Багато з них знаходяться при владі
Степан Хмара

Степан Хмара: Абсолютно. І проведена відповідна санація по зачистці колаборантів. Адже всі залишилися, ніхто не покараний. Більше того, багато з них знаходяться при владі, в органах місцевої влади.

Проводяться вибори на територіях, які не є оздоровлені проти антиукраїнських виступів
Степан Хмара

Це на майбутнє. Я думаю, треба робити висновки, тому що у нас, мало того, проводяться вибори там, на тих територіях, які не є оздоровлені, скажемо так, проти всіх тих антиукраїнських виступів, антидержавних колаборантів при підтримці російського агресора, але ж розмови весь час не стихають про вибори на окупованих територіях, при певних умовах і так далі.

– Пане Хмара, а які тенденції на цих виборах взагалі, крім Луганщини?

Дуже багато було шахрайства. Влада не реагувала
Степан Хмара

Степан Хмара: Окрім Луганщини, є тенденція, що у нас не покращується ситуація з дотриманням законодавства, з чітким виконанням своїх обов’язків, починаючи від ЦВК, а також правоохоронних органів, які мають стояти на пильному стеженні дотримання законодавств і присікти будь-яке порушення, якщо такі є.

На жаль, такої тенденції ми не спостерігали. Тому що вся ця передвиборча кампанія, я сказав би…. Дуже багато було шахрайства. Дуже багато. І боротьби з цим не було. Не дивлячись на те, що дуже багато журналісти про це говорили, громадські активісти, влада на це не реагувала.

– Пані Червакова, а вся ця колізія з ЦВК. Ну, нарешті, хоч вони всі вже давно пересиділи на свої місцях, ця команда Охендовського, мали, мабуть, залишити, але ж новий склад… Затягується чи ні?

Затягується процес з новою ЦВК, декілька членів ЦВК відверто казали, не можемо більше бути об’єктами тролінгу – відпустіть нас
Ольга Червакова

Ольга Червакова: У мене є відчуття, що так (затягується процес з новою ЦВК – ред.). І, більше того, я розмовляла з декількома членами ЦВК, і вони мені вже відверто казали, що ми не можемо більше бути об’єктами тролінгу – відпустіть нас, будь ласка. Коли хилитається під тобою крісло, то ти не можеш ефективно працювати, тому що ти стаєш, з одного боку, об’єктом тролінгу, а з іншого – об’єктом маніпуляції.

Тому я вважаю, що насправді треба було, як мінімум, за півроку до цих виборів все ж таки провести оновлений склад ЦВК для того, щоб нові люди могли зайти, ознайомитися з роботою.

– Це прерогатива роботи Петра Порошенка. Так?

Ольга Червакова: Це прерогатива Верховної Ради. І на голосування Верховної Ради воно мало би бути поставлене.

І мене дивує, чому Верховна Рада до сих пір за це не проголосувала. І воно просто не виноситься у порядок денний. Хоча минулого тижня, позаминулого тижня ходили розмови про те, що давайте винесемо це питання в порядок денний. Поговорили і забули. Хтось заблокував трибуну. Хтось влаштував політичне дійство. І так далі. Це насправді дуже серйозні негативні наслідки має для країни. Як для країни, так і для людей, які там знаходяться, для оцих 14 осіб. Так? Скільки у нас членів ЦВК?

Степан Хмара: Не можу погодитися з колегою, що це залежить від Верховної Ради. Це все (нова ЦВК – ред.) залежить в першу чергу від президента, який довго не вносив до Верховної Ради список претендентів у члени ЦВК. А потім це було зроблено в такий спосіб, щоб викликати збурення в самій Верховній Раді, тому що був порушений принцип пропорційності підбору цих кандидатів.

Президент хоче, приїжджає і маріонеткову Раду ламає через коліно
Степан Хмара

І, крім того, президент відповідає. Тому що написано чітко в Конституції: гарант за дотриманням Конституції. Це питання конституційне. Ви розумієте? І якщо президент хоче, то він приїжджає і маріонеткову Верховну Раду, я інакше не можу назвати, ламає через коліно.

– На Ваш погляд, позачергові вибори потрібні?

Степан Хмара: Вони нічого не вирішують. Вони нічого не вирішують. Звичайно, за законом, потрібно було їх проводити, тому що закон є закон. Але ситуацію вони…

– Спікер Андрій Парубій сьогодні сказав, що дочасних виборів Верховної Ради загалом проводити не варто. Я це маю на увазі. А Ви як вважаєте?

Так, як працює Рада, її треба міняти. Тотальна безвідповідальність
Степан Хмара

Степан Хмара: Я вважаю, що так, як працює Верховна Рада, безперечно, її треба міняти. Тому що тотальна безвідповідальність.

Я Вам наведу тільки один приклад. В 1990-у році новобрана Верховна Рада (це ще за совєцьких часів було, де я мав честь бути обраним) працювала до 3 вересня.

– Зараз інша ситуація, Ви вважаєте.

Пані Червакова, а Ви як вважаєте, ця Рада цього скликання, вже постреволюційного, загалом дієздатна?

Ольга Червакова: Ви ж самі дивитеся телебачення і бачите, що відбувається.

Хоча насправді я не пам’ятаю жодної Ради, в якій не відбувалося блокувань трибуни, не було парламентсько-урядових криз, і не було якихось абсолютно фантасмагоричних політичних історій. Але від цієї Ради були набагато більші сподівання.

– Ви вважаєте, що потрібні дочасні вибори?

Ольга Червакова: На жаль, в цій ситуації я не є виборець, а я – зацікавлена особа. Тому…

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG