Доступність посилання

ТОП новини

Україна готує низку позовів до Росії через пов’язану з окупацією втрату підприємств – Тука


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Порахувати збитки від анексії Криму та окупації частини Донбасу неможливо, оскільки вони і зараз продовжують зростати, вважає заступник міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. Йдеться не лише про втрату «економічного» регіону, зупинку роботи заводів та вивезення обладнання Росії, пояснює Тука. Нині існує загроза втрати цілого вугільного басейну, оскільки бойовики не підпускають українських фахівців до підтоплених шахт на окуповану територію. Як повернути українські території та стратегію відновлення українського суверенітету й економіки на окупованих територіях Георгій Тука розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Якщо говорити про економічні втрати України від окупації Росією Криму і частини Донбасу проросійськими сепаратистами, про які цифри йдеться і як, на вашу думку, Україна може зменшити ці втрати?

– Чесно кажучи, якихось об’єктивних цифр, на мою думку, зараз навести ніхто не в змозі, на жаль. Є процеси, про які ми знаємо, але запобігти яким ми не здатні. І зараз підрахувати збитки у грошовому еквіваленті, не уявляю як це можливо. Які наслідки можуть бути? Наприклад, на неконтрольованій території йде процес підтоплення шахт. І геологія цього регіону така, що ґрунтова вода, яка піднімається і не відкачується, найближчим часом може затоплювати і ті шахти, які працюють і знаходяться на контрольованій частині території.

Георгій Тука
Георгій Тука

Чи здатні ми будемо впоратися з цим явищем? Є великі сумніви у фахівців. Ще взимку приїздили німецькі фахівці, які досліджували цю проблему, дали певні рекомендації, але роботи мають виконуватися на неконтрольованій території і ці роботи зараз ніхто не виконує. Які можуть бути наслідки? Ми взагалі можемо втратити цілий басейн. Є інформація і її чимало, про цілі підприємства, які просто вирізані і вивезені на територію Федерації. Є інформація про феросплавний завод, який під час активних бойових дій був зупинений і ті фахівці, з якими я спілкувався, кажуть, що оновити життєдіяльність цього підприємства фактично неможливо, це все одно, що купувати і монтувати нове обладнання. Таких прикладів чимало, тому порахувати хоч приблизну вартість зараз нереально.

Уже був досвід, коли після таких позовів і ухвалення міжнародних рішень країна, яка відмовлялася їх виконувати, потерпала від арештів пароплавів, залізничних вагонів, об’єктів нерухомості, які розташовані за кордоном

Але хочу сказати, що віднедавна українські підприємства через суди вже поновлюють своє право власності на ті об’єкти, які розташовані, наприклад, в Криму. Одна з компаній, яка розташована в Чернівцях, через суди поновила право власності на нафтобазу, яка розташована в місті Севастополь. Я переконаний, що це лише перші кроки, бо позовів готується чимало, ми будемо в цьому допомагати нашим приватним особам і підприємствам, щоб через суди вимагати компенсації. Це дуже дієвий механізм. Лише людина, яка не фахова, вважає, що у цьому немає ніякого сенсу. Уже був досвід, коли після таких позовів і ухвалення міжнародних рішень країна, яка відмовлялася їх виконувати, потерпала від арештів пароплавів, залізничних вагонів, об’єктів нерухомості, які розташовані за кордоном. І це дуже дієво.

– Яку позицію в економічному плані має обрати влада України, як щодо окупованих, так і щодо звільнених територій?

Ми ввели так звану економічну блокаду, яка в принципі, повною блокадою так і не була. Це всім відомо і про це треба відверто казати. Що ми отримали? Ми отримали ситуацію, коли дуже великий ринок був швидко заповнений російськими товарами

– Ми ввели так звану економічну блокаду, яка в принципі, повною блокадою так і не була. Це всім відомо і про це треба відверто казати. Що ми отримали? Ми отримали ситуацію, коли дуже великий ринок був швидко заповнений російськими товарами. Ми отримали практично повністю рубльову зону. Виходячи з того, що на неконтрольованій території працює чимало наших співвітчизників, які є громадянами України і які працюють на території України, платять всі податки, то заробітна плата цим людям надходить в гривнях. Розмір цієї зарплати навряд чи дозволяє людям робити якісь накопичення, і вони живучи від зарплати до зарплати,постійно витрачають ці гривні за адресою свого проживання, тобто на окупованих територіях. Виходить, що вони купуючи нашими гривнями російські товари, підтримують виробників Російської Федерації.

– Якою, на Вашу думку, має бути стратегія повернення Донбасу і Криму?

В тій стратегії, яку ми пропонуємо, яку розробляємо, мова не йде про повернення Донбасу військовим шляхом

– В тій стратегії, яку ми пропонуємо, яку розробляємо, мова не йде про повернення Донбасу військовим шляхом. Я б назвав це військово-політичним шляхом. Перше – це припинення вогню за будь-яких обставин (обстрілів, діяльності диверсійно-розвідувальних груп). Після того, треба поновлювати горизонтальні відносини між населенням: спочатку пом’якшення, а потім, сподіваюся, і повна відміна будь-яких обмежень щодо пересування товарів. Зараз вага вантажів на фізичну особу може становити 50 кілограм. До змін порядку, які зараз розглядаються СБУ, ми подали варіанти – від 200 до 500 кілограм на кожну людину. Потім треба почати процес повернення легітимної української влади – не лише армійські підрозділи, Нацгвардія, поліція, а такі органи влади, як Пенсійний фонд, Міністерство охорони здоров’я, соціальні служби. Пізніше починається процес демілітаризації, роззброєння незаконних збройних формувань і паралельно – формування місцевих органів влади, тобто силової складової. І лише після цього можна казати про повернення решти державних органів, тобто банківських українських систем, ЗМІ, взяття під контроль з допомогою міжнародних спостерігачів і озброєних місій не тільки самої території, але і кордону. І вже через певний час можна буде вести розмову про проведення місцевих виборів. Але на це знадобиться багато часу.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG