Доступність посилання

ТОП новини

У білоруському містечку Мир обговорили нову стратегію мінського процесу на Донбасі


Ілюстративне фото. Багатоповерховий будинок після обстрілів. Авдіївка, березень 2016 року
Ілюстративне фото. Багатоповерховий будинок після обстрілів. Авдіївка, березень 2016 року

Мінськ – 27 липня у столиці Білорусі відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. А днем раніше західні дипломати, які виконують функції координаторів у підгрупах, обговорили нову стратегію для мінського процесу врегулювання ситуації на Донбасі.

У вівторок представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі посол Мартін Сайдік і координатори чотирьох робочих підгруп обговорювали майбутню стратегію Мінського процесу. Засідання пройшло у гарному середньовічному замку у містечку з символічною назвою Мир, що у Гродненській області.

Посол Сайдік на брифінгу вже в середу з цього приводу не сказав про якісь подробиці рішень, але заявив, що головне, щоб ці домовленості реалізувалися. Про них Сайдік планує окремо заявити восени, до другої річниці мінських угод.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

«Від нас чекають результатів, чекають їх восени. Ми вже продовжили дію мінських угод у кінці минулого року, тому маємо старатися реалізувати, втілити ці угоди ще цього року», – зазначив представник ОБСЄ.

Із минулого раунду перемовин не реалізовано попередню домовленість щодо створення на лінії розмежування на Донбасі трьох зон безпеки. 27 липня теж не вдалося підписати угоду про зони безпеки, з яких вивели б усю зброю та військових. Спочатку переговорні сторони мали амбіції щодо 12 таких зон, потім – щодо трьох, але знову йдеться мова про дві зони безпеки – у Золотому і Петровському Луганської області. Але і щодо них у сторін немає згоди, повідомив посол Мартін Сайдік.

«Там ще є в принципі одне відкрите питання, доволі принципове, але було б краще, щоб сторони вас напряму поінформували щодо суті цих проблем», – зауважив він.

Сайдік закликав до «олімпійського перемир’я»

Прогресу у переговорах щодо звільнення полонених чекають родини 108 українських бійців, яких незаконно утримують на окупованих територіях? Наразі немає інформації від перемовників, яка могла б їх порадувати. Цю тему продовжують обговорювати.

Координатор підгрупи з безпеки знову закликав сторони співпрацювати з Червоним Хрестом та забезпечити допуск до полонених.

Мартін Сайдік наприкінці свого виступу приєднався до заклику генерального секретаря ООН про «олімпійське перемир’я».

«Я маю надію і я вже кілька разів це казав, що кожний день без вогню – це виграш. І якщо це буде нагода не стріляти один в одного, не вбивати один одного – це також плюс. Мені просто погано через кожну людину, яка втрачає життя у цьому конфлікті», – зазначив посол ОБСЄ.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG