Доступність посилання

ТОП новини

«Ведмідь в овечій шкурі»: як працюють у Євросоюзі лобісти Росії?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Брюссель – Як працює на європейських теренах кремлівське дезінформаційне й пропагандистське лобі? Якщо із методами російської преси в ЄС із кожним днем ознайомлюються все краще, то фінансовані темними каналами Кремля аналітичні центри, які активно діють у державах європейської співдружності, досі залишалися поза увагою. Пролити світло на закамуфльовані, а подекуди й доволі відверті прокремлівські інститути, фонди та дослідницькі центри спробували європейські експерти. Про щойно завершений та опублікований проект під символічною назвою «Ведмідь в овечій шкурі» Радіо Свобода розповів один із його авторів.

Пропаганда й дезінформаційна кампанія, розгорнуті російськими ЗМІ, – феномен, котрому в Євросоюзі намагаються якось запобігти. Тим часом, насичена агресією антиєвропейська й антидемократична кремлівська ідеологія доноситься до політиків та єврочиновників не лише через пресу, а й через численні аналітичні центри як «неурядові організації» та лобі Росії, які діють на теренах європейської співдружності й щедро підтримуються фінансами із Москви. З’ясувати їхню природу і вплив вирішила група дослідників із брюссельського Центру Вілфріда Мартенса.

Керівник цього проекту, названого «Ведмідь в овечій шкурі», Віт Новотний розповів Радіо Свобода, що аналітиків вразило, наскільки тісний зв’язок із російським урядом мають ці, так би мовити, «неурядові організації». Йдеться про російські Фонд «Русский мир», Россотрудничество, Фонд Ґорчакова та їхні закордонні філіали, чи скажімо, фінансовані Кремлем французький Інститут міжнародних і стратегічних відносин, або берлінський Інститут досліджень діалогу цивілізацій та багато інших.

«Спеціалізації» російського лобі та приховані фінансування

У керівних органах низки цих структур значаться прізвища членів Ради Федерації Росії, зокрема Костянтина Косачева, чи й самого міністра закордонних справ Сергія Лаврова. А ще більше вразила інша річ: диференційований підхід до кожної окремої держави.

Дуже відмінний підхід до Франції, де акцент ставиться на прихований антиамериканізм та антисемітизм, а на бізнес-зв’язках наголошують у Німеччині та Італії
Віт Новотний

«Це разючі відмінності, які Росія використовує у загальному підході для поширення свого впливу в Європі, – пояснює аналітик. – Це заклики до «панславізму» в слов’янських країнах, спільного православ’я – у Болгарії, Румунії чи Греції. Дуже відмінний підхід до Франції, де акцент ставиться на прихований антиамериканізм та антисемітизм, а на бізнес-зв’язках наголошують у Німеччині та Італії».

Значно інтенсивнішим, ніж на Заході, є проникнення різноманітних російських організацій у балтійських країнах. Представник Центру Мартенса каже, що там даються взнаки давні історичні зв’язки і велика кількість російськомовного населення в Латвії, Естонії та Литві. До того ж, фінансовані Москвою місцеві дослідницькі центри контролюються російськими спецслужбами.

Складно було довідатися про способи й обсяги фінансування цих «розумових центрів» Кремля на європейських теренах, однак, переконаний Віт Новотний, мова йде про чималі гроші.

У Європарламенті організовується проросійська конференція, але достеменно невідомо, звідки йде її фінансування
Віт Новотний

«Багато фондів надаються без найменшої публічності, – пояснює експерт. – Скажімо, у Європарламенті організовується проросійська конференція, але достеменно невідомо, звідки йде її фінансування. Коли, такі події мають місце, скажімо, у чеському парламенті, то серед організаторів будуть якісь дивні структури, які з’явилися минулого місяця. Однак, нікому невідомо, звідки у них з’явилися гроші».

Експерт додає, що складно простежувати також, наскільки впливовими на європолітикум є ці організації. Щоправда, доволі прозорим і достовірним є такий показник, як голосування національних чи європейських парламентів: нерідко можна побачити, як під впливом проросійського лобі погляди того чи іншого депутата кардинально змінювалися.

Має існувати обов’язкова реєстрація кожного, хто контактує з євроустановою – Новотний

Що ж, з огляду на це, рекомендують брюссельські дослідники? Насамперед, каже Новотний, ЄС має протиставляти російському пропагандистському апарату власний приклад прозорості, якісного й незаангажованого аналізу та відстоювання прав людей, свободи і рівності.

Друге – допомогти вітчизняним організаціям з’ясовувати істину й популяризувати її серед людей. Європейське громадянське суспільство дозріло до активнішої діяльності, каже брюссельський аналітик і наголошує на третій рекомендації: змусити до обов’язкової реєстрації всі лобістські групи на території ЄС, бо наразі ця реєстрація є добровільною, та й поширюється лише на Європарламент і Єврокомісію.

Має існувати обов’язкова реєстрація кожного, хто контактує з євроустановою для комерційної, політичної чи іншого роду популяризації
Віт Новотний

«Має існувати обов’язкова реєстрація кожного, хто контактує з євроустановою для комерційної, політичної чи іншого роду популяризації. Цією системою має керувати незалежна структура. Цю ідею останніми тижнями вже пропонувала «Міжнародна амністія», але чи буде вона втілена, залишається під знаком запитання», – зауважує Новотний.

Водночас, якщо аналітик називає помилкою балтійських держав те, що вони роками, оминаючи все російськомовне, не спромоглися створити у себе якісні ЗМІ саме російською мовою, то європейським журналістам Новотний радить: будьте критичними й стежте значно уважніше за дезінформацію та пропагандою Кремля, яку поширюють «оповиті мороком» джерела, що з’являються на кожній із європейських національних мов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG