Доступність посилання

ТОП новини

Українська делегація в ПАРЄ обурилася візитом французьких депутатів в анексований Крим


Володимир Ар’єв
Володимир Ар’єв

Українська делегація в Парламентській Асамблеї Ради Європи направила її президенту Педро Аграмонте заяву з приводу візиту французьких делегатів в анексований Росією Крим. Текст документа на своїй сторінці в Facebook опублікував голова постійної делегації України в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

«Від імені всієї української делегації заявляю що ми обурені зухвалим ігноруванням українського та міжнародного законодавства, в чому Маріані проявив себе як рецидивіст. Ми не збираємося поважати і толерувати права політиків на демонстративне ігнорування законів і неповагу до держав-членів Ради Європи», – наголошується в зверненні.

Українські делегати також висловили жаль з приводу того, що ПАРЄ після аналогічного відвідування трьома представниками Франції в ПАРЄ окупованого Криму рік тому так і не змогла встановити правила, які б регламентували повагу до міжнародного та національного законодавства з боку делегатів ПАРЄ.

«Разом з висловлюванням деякими делегатами ПАРЄ готовності прийняти делегацію Росії без дозволених правилами ПАРЄ обмежень за невідповідність РФ стандартам Ради Європи, це все разом підриває довіру до самої Асамблеї як органа, який стоїть на сторожі демократії, прав людини та верховенства права», – написав Ар’єв.

Французькі депутати прибули на анексований півострів напередодні. Очолив поїздку співголова асоціації «Франко-російський діалог» Тьєрі Маріані, обраний у французький парламент від так званого російського округу – французами, які проживають в Москві і Санкт-Петербурзі.

У МЗС України повідомили, що поїздки іноземних делегацій в Крим не мають статус офіційних. Українське зовнішньополітичне відомство опублікувало 25 липня звернення, в якому застерегло іноземних громадян і осіб без громадянства від незаконних поїздок в Крим. Раніше МЗС Франції засудило цей візит парламентаріїв до Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG