Доступність посилання

ТОП новини

Федорова: «Made in Ukrainā» замість «Нової хвилі» – це «дві великі різниці»


Співачка Джамала (архівне фото)
Співачка Джамала (архівне фото)

Рига – Коли після анексії Росією українського Криму в Латвії заборонили виступи багатьох російських співаків, які підтримали анексію, постало питання, чим замінити російський фестиваль «Нова хвиля». І тоді виникла ідея познайомити латвійців з сучасною українською культурою, з естрадою, класичним і народним мистецтвом і навіть гумором. Перший фестиваль «Made in Ukrainā», що завершився в Ризі та Юрмалі, комусь нагадав про славу української естрадної пісні часів популярності гурту «Червона рута», а комусь відкрив цілком нову Україну.

​Наприкінці липня у Ризі та Юрмалі вирувало українське життя. У рамках першого фестивалю «Made in Ukrainā» на центральній вулиці Юрмали відбувся етно-ярмарок, де можна було придбати українські товари й поласувати українськими стравами. Просто неба виступали українські виконавці, в концертному залі «Дзінтарі» щовечора відбувалися гумористично-музичні програми: «Вечірній квартал. Бінефіс», «Ліга сміху. Літній кубок», «Юрмаліто». Розпочався фестиваль промо-концертом просто неба на Ратушній площі у Ризі за значної кількості глядачів.

Художній керівник «Студія Квартал 95» Володимир Зеленський вважає, що такий фестиваль мав би проводитися у Латвії вже давно.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

«Я не знаю, чому такий фестиваль раніше не відбувся, чому саме ми – засновники цього фестивалю. Я вважаю, що наша країна наповнена талантами. Але ми дуже раді, що така ідея виникла, приємно здивовані, що відгукнулися і латиші, і всі наші друзі. В Україні справді є дуже багато чудових колективів, справжніх, живих, музичних і гумористичних. Ми відкриті, ми сучасні», – зазначив Володимир Зеленський.

«Українська пісня вже повинна буди під захистом ЮНЕСКО»

Масштабний культурний захід, вперше проведений українцями у Латвії, не залишив байдужими латвійців і гостей країни, які приїхали спеціально на фестиваль «Made in Ukrainā» з багатьох європейських країн: Німеччини, Швеції, Норвегії, Польщі, Литви та Естонії.

«У повному захваті були від концерту в Юрмалі. Живий концерт, жива музика. Мої родичі і друзі були вражені, в позитивному сенсі цього слова. Емоційно все було. А українська пісня нам потрібна, особливо зараз. Думаю, що вона вже повинна бути під захистом ЮНЕСКО. Адже українська мова, як і італійська, вважається однією з наймелодійніших і найкрасивіших у світі», – сказала жителька Риги Людмила.

Викладач PR-технологій та журналістики в Ризькій міжнародній вищій школі бізнесу, мистецтв і технологій (RISEBA) Олена Федорова підтвердила, що фестиваль «Made in Ukrainā» в Латвії сприйняли дуже позитивно.

«Це були дні такої легкості, яскравості й відвертості. Але все одно час від часу згадували «Нову хвилю», яка відбувалася практично у цей же період – був такий момент порівняння. Я особисто працювала і на «Новій хвилі», знаю як там усе відбувалося, і спілкувалася на прес-конференції після завершення фестивалю «Made in Ukrainā» з місцевими журналістами, які одностайно заявили, що «це дві великі різниці». А різниця у тому, що, по-перше, «Made in Ukrainā» – це якість, по друге – це відвертість. І головне – це професіоналізм високого ґатунку», – наголосила Радіо Свобода Олена Федорова.

Несподіванкою для організаторів фестивалю було те, що не лише представники Конгресу українців Латвії були не задоволені тим, що на цьому фестивалі недостатньо лунало пісень українською мовою, а також тим, що основною мовою спілкування була російська.

«На фестивалі було багато України»

Олена Федорова звернула увагу, що це перший такий фестиваль у Латвії і українська мова, як і українські пісні, потужно лунали з латвійської сцени. Українські пісні виконувала Руслана, гурти «ВВ», «ТІК» та інші. Наразі перше місце в «Лізі сміху» у Юрмалі виборола команда з Тернополя, гумор яких лунав зі сцени «Дзінтарі» українською мовою. Тернопільчан латвійська публіка зрозуміла і прийняла попри мовний бар'єр.

«Україна – це не тільки мова, але й культура. Учасники фестивалю показали увагу до країни, в яку приїхали, оскільки лунала латиська мова. Показали не тільки Україну, як місце, де існує певна сучасна культура, а як місце, де живуть люди, які можуть говорити іншою мовою – мовою душі, навіть якщо це і дуже романтично лунає. І «холодні» латвійці відзначають, що українці «теплі». Моя позиція така:не було багато російської мови, було багато України. І вона була різна: пісенна, гумористична, смачна, гарна, вона була насичена кольорами», – каже Федорова.

За словами члена організаційного комітету фестивалю «Made in Ukrainā» від Латвії Віталія Оленійчука, майже третину глядачів фестивалю складали латиші, ще третину – етнічні українці, які приїхали підтримати своїх співвітчизників не тільки з України, а й Естонії, Росії, Німеччини та інших країн. Решта публіки – це представники різних національностей, зокрема й російськомовні латвійці. Усі вони разом на завершенні фестивалю слухали стоячи хіт «Кварталу» – «Я люблю свою Батьківщину», аплодували й підспівували виконавцям.

Віталій Оленійчук наголосив, що латиськомовні глядачі визнали, що «Made in Ukrainā» – це зовсім новий формат, що дуже відрізняється від «Нової хвилі».

Не тільки новий формат для Латвії, але й нові виконавці

На фестивалі виступили відомі за кордоном українські виконавці, зокрема переможці «Євробачення» Руслана та Джамала, Потап, гурт «Воплі Відоплясова», Тіна Кароль.

«Фестиваль «Made in Ukrainā» – це безпрецедентний випадок, коли така кількість чудових, яскравих, знакових акторів виступають на одній, легендарній сцені «Дзінтарі». Юрмала і «Дзінтарі» є колискою моєї творчості», – поділилась враженнями на прес-конференції Тіна Кароль.

Приїхали також до Латвії українські співаки та гурти не дуже відомі широкому загалу латвійців, зокрема, «ТІК», «Дзідзьо», Pianoboy. Наразі ці виконавці завдяки безкоштовним виступам просто неба в Юрмалі змогли залучити на свій бік багато прихильників серед місцевого населення. Під їхню музику танцювали люди різного віку й національностей.

«Це було, як промоверсія, як знайомство. Насправді був великий ризик, бо дійсно про багатьох із виконавців тут не чули і не знали й побачили вперше на латвійській сцені. Когось із виконавців знали завдяки «Євробаченню», з іншими відбулося перше знайомство. Це був такий гарний мікс, де можна було на будь-який смак знайти собі вподобання», – вважає Олена Федорова.

У рамках фестивалю була поєднана сучасна і класична Україна. Традиційна Україна була представлена показом-дефіле автентичного українського строю з різних регіонів України з колекції заслуженої вчительки України Марії Семенової.

«Я думаю, що це свято дало також можливість поєднати одну культуру з іншою. Це був такий міжкультурний захід. Тому що на сцені просто неба на Йомас у Юрмалі виступав гурт «Тік», який не знають літні люди в Латвії, там же виступав і Ризький український театр зі своїми автентичними вишиванками. Після цього вийшов «Дзідзьо». Отже, була Україна традиційна, позиціонована, як така класична, і була сучасна, інша Україна. Можливість українців зі всього світу поспілкуватися в рамках цього заходу – це, мабуть, ще одна мета, яку не окреслювали, але вона вималювалася», – вважає Олена Федорова.

Українська пісня у смутку і в радості

Віталій Оленійчук родом з Сєверодонецька, тривалий час живе в Латвії. Коли почалася агресія Росії на сході України він запрошував у свій клуб FABRIKAsSHOW українських виконавців, щоб підтримати дух місцевих українців. Приходили на ці безкоштовні концерти і латиші. З них і розпочався шлях до фестивалю «Made in Ukrainā».

«Так декілька таких заходів було. Приїжджали маловідомі й відомі гурти, зокрема «ТаРута». Ми це робили для українців, бо був такий час, коли вони були розгублені і їх треба було якось об’єднати, підтримати. Тому ми й організовували такі пісенні зустрічі. Це були перші кроки, якими ми рухалися до цього фестивалю», – розповів Радіо Свобода Віталій Оленійчук.

Організатори фестивалю «Made in Ukrainā» мають намір проводити його щорічно в Юрмалі.

Старший спеціаліст відділу маркетингу та громадських відносин Юрмальської думи Еліта Цепуріте повідомила Радіо Свобода, що самоврядування Юрмали підтримує проведення в цьому курортному місці заходів, які відповідають досягненню стратегічних цілей розвитку Юрмали як міста, «де відбуваються зустрічі і формуються контакти між Сходом і Заходом». За її словами, такі міжнародні фестивалі, як «Made in Ukrainā» додають різноманітності у культуру й розважальну програму Юрмали, сприяють розвитку туризму та підприємницького середовища, зайнятості населення.

Наразі тільки фестивалем не обмежується знайомство латвійців з сучасною українською естрадою. Частий гість у Латвії – гурт «Океан Ельзи», який тут знають і дуже цінують. У серпні він виступатиме у Лієпаї на фестивалі «Summer Sound Liepaja», а також планує виступити на День Незалежності України у Ризі.

Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG