Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з корупцією. Україна повністю переходить на систему ProZorro


Система закупівель ProZorro стала обов’язковою для всіх держустанов в Україні. Таким чином, усі надпорогові тендери мають проводитись через відкритий конкурс. Аналітики підрахували, що система ProZorro зекономить понад два з половиною мільярди гривень українських платників податків. Водночас, експерти додають: ця система держзакупівель – не панацея від корупції загалом. Утім, ProZorro є досить ефективним інструментом для того, щоб слідкувати, хто і на що витрачає бюджетні гроші.

​У квітні на ProZorro перейшли центральні органи влади, великі державні підприємства і природні монополісти. Із 1 серпня це мають зробити також місцеві органи влади, комунальні підприємства й ніші організації, які використовують кошти платників податків. Це стосується надпорогових тендерів, тобто тих, що вищі за 200 тисяч гривень на товари і послуги та до 1,5 мільйони гривень на проведення робіт.

На практиці це означає, що в разі, якщо державному відомству потрібно щось купити чи замовити, слід завантажити в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі в електронній системі проводиться аукціон. Після визначення переможця замовник мусить завантажити текст договору з постачальником. Фінальну оплату також можна відстежити. Ці кроки роблять процес закупівель значно відкритішим, аніж практика «кабінетних домовленостей за закритими дверима».

Швабра за дві тисячі гривень і Mercedes за 200 тисяч доларів

Утім, навіть така прозора система часто викликає запитання. Зокрема, соцмережі обговорюють торги на придбання автомобіля Mercedes Benz S600 Guard, очікуваною вартістю близько 200 тисяч доларів, які на 3 серпня призначив НАК «Нафтогаз України». А напередодні Київський міський клінічний онкологічний центр закупив швабри по 2,5 тисячі гривень за штуку.


У системі державних закупівель щороку «губиться» не менше від 50 мільярдів гривень, які «осідають» у чужих кишенях. Тож відомства і далі шукатимуть способи, як обійти Prozorro, вважає заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. Водночас, зараз напрацьовують інші інструменти, які дозволять зробити цей процес більш зручним для постачальників і більш легким для замовників.

Ми можемо зробити цей процес відкритим, збільшувати конкуренцію в торгах і пропонувати громадськості інструменти моніторингу
Максим Нефьодов

«Чи залишаються технічні можливості для маніпуляцій? Ну, зрозуміло, що залишаються. Ви ж не можете електронною системою завадити людині, яка хоче щось вкрасти. Вона ж не можете битись струмом чи приклеювати пальці порушника до клавіатури. Але ми можемо зробити цей процес відкритим, збільшувати конкуренцію в торгах і пропонувати громадськості інструменти моніторингу», – каже він.

Водночас, зараз працює система автоматизованого ризик-менеджменту. Вона вчиться на статистиці, і коли опрацюється більший масив тендерів, можна буде виявляти потенційно небезпечні тендери на ранніх стадіях.

Треба, щоби справжній український бізнес брав участь у держзакупівлях – Шабунін

Корупція – комплексна проблема, яка не може вирішитись помахом чарівної палички, проте Prozorro суттєво зменшує її рівень. Так вважає голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

«По-перше, стало легше аналізувати масиви даних. По-друге, стало набагато важче викидати «неугодних», щоби це нікому не було видно. Наступним важливим кроком було би, щоб справжній український бізнес (не компанії-«прокладки»), використовуючи усі можливості ProZorro, почав активно брати участь у державних закупівлях», – додає він.

Електронну систему закупівель ProZorro запустили в лютому 2015 року ще при Кабміні Арсенія Яценюка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG