Доступність посилання

ТОП новини

У разі наступу Росія зазнає дуже великих втрат – Тука


Навчання українських військових на Яворівському полігоні. Червень 2016 року
Навчання українських військових на Яворівському полігоні. Червень 2016 року

Росія розглядає можливість повноцінної агресії на території України – у цьому випадку українців чекає нова мобілізація, говорять у Раді національної безпеки і оборони. Волонтери зазначають, що обстріли можуть підсилюватися з політичних причин – щоб унеможливити вихід країни з патової ситуації. Експерти ж нагадують, що загроза російської агресії є постійною, проте треба більш активно працювати з місцевим населенням.

​Росія розглядає два варіанти продовження агресії в Україні – або через дестабілізацію внутрішньої обстановки або суто військовим способом. Про це, посилаючись на розвідувальну інформацію, супутникові фотографії та аналітику, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов
Крім окупаційних військ у Криму, на Донбасі, ми бачимо концентрацію військ впродовж всього українсько-російського кордону
Олександр Турчинов

У першому випадку проросійські бойовики продовжать на Донбасі бойові дії малої інтенсивності в можливому поєднанні з локальними наступами і з зусиллями дестабілізувати обстановку на контрольованій території. У другому ж випадку, йдеться про повномасштабну військову агресію. Росія використовує Східну Україну як полігон для новітніх військових розробок і накопичує сили, наголосив Турчинов.

«Крім окупаційних військ, які знаходяться у Криму, які знаходяться на Донбасі, ми бачимо концентрацію військ впродовж всього українсько-російського кордону. Формуються не якійсь військові частини чи дивізії. Формуються армії – дві армії, які останнім часом почала формувати Російська Федерація», – розповів Турчинов.

Секретар РНБО також наголосив, що в разі ескалації бойових дій і переходу проросійських бойовиків або російської армії в наступ, то українців чекають нові хвилі мобілізації. А якщо ж на фронті нічого серйозним чином не зміниться, усі мобілізовані повернуться додому до кінця року. За словами Турчинова, це стало можливим завдяки кількості контрактників у Збройних силах України, Національній гвардії та інших структурах.

Ми не бачимо виведення військ із окупованих територій, хоча це одна з позицій Мінських угод
Олександр Турчинов


«Російська Федерація протягом часу ведення військових дій проти України не зменшила, а навпаки збільшила свій військовий потенціал вздовж нашого військового кордону. Ми не бачимо виведення військ із окупованих територій, хоча це одна з позицій Мінських угод», – заявив секретар РНБО.

Стабільно кожного дня гинуть люди – волонтер

Радіо Свобода зв’язалось із керівником Центру підтримки аеророзвідки Марією Берлінською, яка зараз перебуває в районі Авдіївки. З боку бойовиків постійно відбуваються провокації, доходить до обстрілів мирних кварталів, каже вона.

«Ця війна вирішиться не за допомогою чесних бойових дій, а на політичному рівні. Якби була політична воля, ця війна мала б іншу розв’язку і зовсім інакше проходила б. Я бачу, що посилення бойових дій буде, але і я, і тутешні бійці, сприймають ескалацію як тиск на те, щоб ще глибше загнати нас у ту патову політичну ситуацію, в якій ми перебуваємо», – говорить Берлінська.

Люди гинуть, отримують поранення щодня. Разом з цим ахметівський «Коксохім» працює безупинно, потяги із товарами ходять. Це викликає суцільний дисонанс
Марія Берлінська

Чи буде повномасштабне вторгнення, говорити важко, вважає волонтер. За «мінськими домовленостями» українським військовим стріляти забороняють, але ж проросійських бойовиків це не зупиняє, вважає волонтер.

«Стабільним залишається те, що люди гинуть щодня, люди отримують поранення щодня. Разом з цим ахметівський «Коксохім» працює безупинно, потяги із товарами ходять. Це викликає суцільний дисонанс. Ця війна – апогей непорядності з боку політиків стосовно солдатів і власного народу», – переконана Берлінська.

Заяви про агресію готують суспільство до непередбаченості дій Росії – експерт

Як заявив в коментарі Радіо Свобода директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, сьогодні Росія використовує усе необхідне для ведення гібридної війни. На його думку, цей рівень бойових дій Росію поки задовольняє.

Сергій Згурець
Сергій Згурець
За період двох років побудована система оборони, яка дозволяє суттєво нанести втрати російській стороні
Сергій Згурець

«Широкомасштабна агресія хоча достатньо активно проговорюється в усіх мас-медіа, в тому числі закордонних, як мені видається, буде супроводжуватися занадто надмірними втратами з російської сторони, тому що за період двох років побудована система оборони, яка дозволяє суттєво нанести втрати російській стороні», – заявив Згурець. Він зазначив, що низка останніх військових навчань показала ефективність Збройних сил України і їхню готовність до військового протистояння.

Згурець каже, що повномасштабна агресія порушить логіку дій Росії, яка не підтверджує застосування власної армії і називає себе спостерігачем у цьому конфлікті. Проте політичні заяви про можливу повноцінну війну є підготовкою суспільства до того, що дії президента Росії Володимира Путіна можуть бути непередбачуваними, вважає Згурець.

Ставлення до України обумовлене не війною, а відсутністю економічної політики – екс-чиновник Донецької адміністрації

На думку виконавчого директора «Українського інституту майбутнього» Віктора Андрусіва, загроза повномасштабної агресії залишається постійно, поки Україна протистоїть Росії.

Віктор Андрусів
Віктор Андрусів

«Через ескалацію Росія прагне тиснути на парламент, на президента, щоб ми ухвалювали швидше ті рішення, які їм вигідні. Ця ескалація – абсолютно прогнозований і очікуваний сценарій в міру того, як ми не піддаємся на тиск щодо ухвалення змін. Але якщо все таки буде дійсно розширення бойових дій і під окупацію потраплять ще нові населені пункти, то не треба очікувати, що самі міста будуть чинити спротив», – заявив Андрусів.

Експерт раніше обіймав посаду заступника голови Донецької цивільно-військової адміністрації. Він говорить, що система оборони на звільнених територіях побудована якісно і може стримувати натиск агресора. Втім, більш важливим є те, що ставлення місцевого населення на Донбасі до української влади за ці два роки майже не змінилося. Серед жителів звільнених міст з’явилося трохи більше проукраїнських активістів, але все одно їх досить мало, каже він.

«Пересічні мешканці не хочуть жодної війни, вони будуть підтримувати будь-яку владу, аби не було бойових дій. Населення не сприймає Україну через армію чи бойові дії. Вони можуть сприймати нас через якусь економічну та інфраструктурну політику. На жаль, поки що нам нічого не вдалося показати в цьому плані», – стверджує Андрусів. Він нагадав, що поблизу Слов’янська і селища Семенівка, наприклад, досі не відновили міст, який зв’язує місто з рештою Донецької області.

У деяких окупованих районах три чверті людей хочуть в Україну – заступник міністра

Ставлення людей змінилося, особливо в останні півроку, не погоджується із Андрусівим заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

Георгій Тука
Георгій Тука
Треба пам’ятати, що Луганщина і Донеччина – це різні регіони. Луганщина – це не Донбас, а Слобожанщина
Георгій Тука

«Навіть якщо колись танцював із триколором, то через шлунок все відчувається, не хочуть жити в умовах війни. Також треба пам’ятати, що Луганщина і Донеччина – це різні регіони. Луганщина – це не Донбас, а Слобожанщина. Я знаю про райони на окупованій території, 75% населення яких мріють про повернення України», – наголосив Тука.

Щодо можливої агресії, краще питати президента Росії Володимира Путіна, вважає заступник міністра, який раніше був волонтером, а потім очолював Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію.

Військові можливості в Путіна є, але це будуть дуже великі втрати серед кадрової російської армії, а не «туристів». Також наслідком можуть стати додаткові санкції
Георгій Тука

«Військові можливості в Путіна є, але це будуть дуже великі людські втрати, причому втрати серед кадрової російської армії, а не «туристів». Також наслідком можуть стати додаткові санкції і навіть військова допомога Україні з боку інших країн», – вважає Тука.

Сайти проросійських сепаратистів поширюють заяву ватажка донецьких бойовиків Олександра Захарченка про те, що українська армія підготувалася для повномасштабного наступу. За словами Захарченка, атака української армії остаточно порушить мінські домовленості. Він також заявив, що бойовики готові відбити цей наступ і не планують підписувати ще одне мінське перемир’я. Бойовики також продовжують збір підписів жителів окупованих міст під петицію до ООН про порушення Україною мінських домовленостей.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG